20 Maddede Stil İkonu Audrey Hepburn

“Breakfast at Tiffany’s” denilince aklımıza gelen mini siyah etekli güzel kadın: Audrey Hepburn… Güzel yıldızın doğum gününe özel bilinmeyenlerini listeledik.

İşte 20 Maddede Stil İkonu Audrey Hepburn

1. 4 Mayıs 1929 tarihinde Belçika’da dünyaya gelen Hepburn’ün annesi Hollandalı bir barones, babası ise İngiltere’nin zengin bankacılarından biriydi. Babası annesini terkedince Audrey, İngiltere’de yatılı okula gitti.

2. Küçük yaşlardan itibaren bale eğitimi almaya başlayan Hepburn, başarılı olamayacağını düşündüğü için balerin olmaktan vazgeçmiştir.


3. Arnhem savaşı sırasında henüz 16 yaşındayken, Hollanda’da bir hastanede gönüllü hemşire olarak çalışan Hepburn, yaralı askerlere yardım etmiştir. Yardım ettiği isimlerden biri de İngiliz paraşütçü geleceğin yönetmeni Terence Young olmuştur. 20 yıl sonra Young, Hepburn’ün rol aldığı Wait Until Dark (1967)’ın yönetmen koltuğunda oturmuştur.

4. Hepburn, sinema dünyasına 1951 yapımı “Young Wives Tale” filmiyle adımını atmıştır. Filmde rol aldığında 22 yaşındadır.

5. 1953 yılında “Roman Holiday” filmindeki performansıyla En İyi Kadın Oyuncu Oscar’ına layık görülmüştür. Film, oyuncunun başrol oynadığı ilk yapımdır.


6. 1954 yapımı Sabrina filmindeki performansıyla da Oscar adaylığı elde etmiştir. The Nun’s Story(1959), Breakfast at Tiffany’s (1961) ve Wait Until Dark (1967) aktrisin Oscar adaylığı kazandığı diğer filmler olmuştur.

7. En büyük hayali evlenip çocuk sahibi olmak olan Hepburn, büyük aşk yaşadığı rol arkadaşı William Holden’ın geçirdiği operasyon nedeniyle çocuk sahibi olamayacağını öğrenince ondan ayrılmıştır.


8. Aktör Mel Ferrer ile sorunlu bir evlilik yaşayan Hepburn’nün bu evlilikten Sean adında bir çocuğu vardır. 1967 yılında boşanan Hepburn, daha sonra İtalyan psikiyatrist Andrea Dotti’yle tanışmış ve 1969 yılında evlenmiştir. Andrea Dotti’den Luca adında bir çocuğu olmuş fakat bu evlilik de 1982 yılında bitmiştir. Hayatı boyunca aşkı arayan Hepburn sonunda aşkı hayatının sonuna kadar birlikte olduğu Robert Wolders’da bulmuştur.

Audrey Hepburn & Robert Wolders

9. Tiffany’de Kahvaltı romanının yazarı Truman Capote karakterin Marilyn Monroe tarafından canlandırılmasını istediği için Hepburn’ün oynadığı karakteri hiç sevememiştir.

10. Yönetmen Steven Spielberg ile çalışma fırsatı olacağı için “Hap” (1989) filminde rol almayı kabul etmiştir. “Hap” aktrisin rol aldığı son film olmuştur.

11. Birçok yerde Breakfast at Tiffany’s (1961), Roman Holiday (1953), Funny Face (1957), The Nun’s Story (1959) ve Charade (1963) filmlerinde şarkıları Hepburn’ün seslendirdiği yazılır. Ancak Hepburn, ropörtajnda hiçbir filminde şarkı söylemediğini belirtmiştir.

12. Broadway’deki Ondine oyunundaki rolüyle Tony ödülünü alan Hepburn, 1993 yılında Emmy ve ölümünden sonra ise Grammy ödülünü kazanmıştır. Hepburn, dört büyük ödülün sahibi olan dünyadaki sayılı EGOT’lardan (Emmy, Grammy, Oscar, Tony) biridir.


13. Hepburn, 1988’den ölümüne kadar Unicef’in iyi niyet elçisi olarak görev almıştır.

14. 1990 yılında People dergisi tarafından Dünyanın En Güzel 50 Listesi’nde gösterilmiştir.

15. Stanley Kubrick, Hepburn’den, Napoléon Bonaparte’ın hayatını anlatmak istediği ama hiçbir zaman gerçekleştiremediği film projesinde Joséphine de Beauharnais karakterine hayat vermesini istemiştir. Ancak Hepburn, Kubrick’e bir mektup yazarak kibarca şu anda rolle ilgilenmediğini belirtmiştir.


16. Hepburn, İngilizce, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca ve Flemenkçe’yi akıcı şekilde konuşabiliyordu.

17. Sayonara (1957) filminde Marlon Brando ile başrolü paylaşması istenen Hepburn, teklifi reddetmiştir. Daha sonra konuyla ilgili açıklama yapan Hepburn, senaryoyu çok beğendiğini ancak role uygun olmadığını düşündüğünü belirtmiştir.


18. 1944 yılında sigaraya başlayan Hepburn, ömür boyu bu alışkanlığından vazgeçememiş, hayatının bir döneminde günde 3 paket sigara içmiştir.

19.1990 yılında çok nadir bulunan bir laleye Audrey Hepburn ismi verilmiş ve lale ona adanmıştır.

20. Breakfast at Tiffany’s (1961)’de giydiği kıyafet 2006 yılında açık artırmayla 920 bin $’a satılmıştır.

Audrey Hepburn, 20 Ocak 1993‘te yuvam dediği İsviçre’de kanser nedeniyle hayatını kaybetti.


Bu haberleri de beğenebilirsiniz

The Peasants filmi hakkında bilinmeyenler!

‘Dune: Part Two’nun en iyi 10 karakteri!

2024’e damga vuracak filmler yolda!

2023’ün En İyi 10 Film Fragmanı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir