2021’in En İyi Filmleri

Sinema salonlarının tekrar açılmasıyla sinemaseverler de yavaş yavaş sinema salonlarına dönmeye başladı. Geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle sinema salonlarının bir süre kapalı kalması, merakla beklenen birçok filmin ertelenmesine ya da streaming platformalarında yayınlanmasına neden oldu.

Bu yıl vizyon takvimi uzun zamandır merakla beklenen filmlerle dolu. Indiewire bu doluluktan yola çıkarak, 2021 yılında şimdiye kadar yayınlanan filmlerden en iyilerini seçti. İşte Indiewire’a göre 2021’nin en iyi filmleri

“About Endlessness”

About Endless

Roy Andersson‘un Binbir Gece Masalları’nın anlatıcısı Şehrazad’ın öykü anlatımından ilham alarak çektiği filmde, kendilerini sırılsıklam yapan yağmurun altında kızını doğum günü partisine götüren bir babanın, inancını yitirmeye başlayan bir rahibin, aşkı hiç tatmamış bir adamın, bir kafenin dışında özgürce dans eden kızların hikayesini konu ediyor.

“Annette”

Anette

Annette, operacı eşinin ölümünün ardından 2 yaşındaki bir çocuğa bakmak zorunda kalan bir stand-up komedyeninin hikayesini anlatıyor. Annette, Holy Motors ile tanınan Fransız yönetmen Leos Carax’ın ilk İngilizce dilindeki filmi. Filmin oyuncu kadrosunda Adam Driver, Marion Cotillard, Simon Helberg gibi isimler yer alıyor.

“Barb & Star Go to Vista Del Mar”

Barb and Star Go to Vista Del Mar

Barb and Star Go to Vista Del Mar, Florida’da tatile gitmek için yaşadıkları küçük kasabadan ilk kez ayrılan Barb ve Star’ın maceralarını konu ediyor. İki arkadaş çok geçmeden kendilerini macera, aşk ve kötü bir adamın herkesi öldürme planına karışmış halde bulur. Josh Greenbaum imzlı filmde Kristen Wiig, Annie Mumolo, Jamie Dornan rol alıyor.

“Bo Burnham: Inside”

“Bo Burnham: Inside”

Bo Burnham’ın son derece sıra dışı bir yılda tamamen tek başına sahnelediği ve çektiği bir müzikal stand-up komedisi.

“Can You Bring It”

Can You Bring It

Olağanüstü bir dizi söyleşi, arşiv malzemesi ve benzersiz derecede güçlü bir hareket sinematografisi ile bu 90 dakikalık lirik belgesel, insan ruhunun sanattaki ve toplumdaki zaferini göstermek için bu dansın hikayesini kullanıyor. Bugün, dansı öğrenerek, yeni nesil hayatta kalmak için savaşan bir topluluğun ruhunu yeniden canlandırıyor.

“CODA”

CODA

17 yaşındaki Ruby, işitme engelli bir ailenin işiten tek üyesidir. Genç kız, ebeveynlerinin ve ağabeyinin balıkçılık işinin ayakta kalması için, okula gitmeden sabahları onlara yardımcı olur. Ruby’nin hayatı, okulda koroya katılmasıyla bambaşka bir hal alır. Şarkı söylemeye karşı büyük tutkusu olan Ruby’nin bu durumu koro şefinin de dikkatini çeker. Şef, Ruby’yi balık tutmanın ötesinde bir geleceği düşünmeye teşvik eder. Bunun üzerine Ruby, ailesine olan yükümlülüğü ile hayallerinin peşinden gitme arasında kalır.

“Days” (Rizi)

Rizi, yollarının kesişmesi ile hayatları değişen iki adamın hikayesini konu ediyor. Kang, büyük bir evde tek başına yaşayan bir adamdır. Non ise Kang’ın aksine kasabasın küçük bir bir dairede yaşar. Rutin hayatlara sahip olan Kang ve Non’un hayatı yollarının kesişmesi ile bambaşka bir hal alır.

“The Disciple”

The Disciple

Sharad Nerulkar, hayatını Hint klasik müzik şarkıcısı olmaya adayan bir adamdır. Sharad, küçük yaşlardan itibaren babasının tutkusu ve bilimsel arayışlarıyla Hint klasik müziği dünyasına girer. Bir vokalist olarak başarılı olmaya, babasının izinden gidip onun başarısız olduğu yerlerde kendisini kanıtlamaya çalışır. Ancak Sharad’ın babasına, usta olarak gördüğü kişilere ve sanatına olan bağlılığına rağmen, yaşamın ve modern dünyanın gerçekleri hayatı sorgulamasına neden olur.

“Ema”

Ema

Ema, evlat edinen bir çiftin yaşadıklarını konu ediyor. Ema, oldukça yetenekli olan genç bir dansçıdır. Genç kadın, koreograf olan eşi Gaston ile uzun uğraşlar sonucu küçük bir çocuk olan Polo’yu evlat edinir. Çekirdek ailesi ile mutlu bir yaşam süren Ema’nın hayatı, Polo’nun bir trajediye sebep olması ile altüst olur. Yaşananlar sonrası Polo’yu geri vermek zorunda kalan Ema ile Gaston’un ilişkisi bu süreçte kopma noktasına gelir. Gaston’dan ayrılmaya karar veren Ema, hayata yeniden tutunmak için dans etmeye başlar.

“The Green Knight”

The Green Knight

Yeşil Şövalye, krala sadakatini ispat etmek için düşmanı Yeşil Şövalye ile yüzleşmek için zorlu bir savaşa girişen Sir Gawain’in hikayesini konu ediyor. Sir Gawain, Kral Arthur’un yuvarlak masa şövalyelerindendir. Kral Arthur’a olan sadakatini kanıtlamak isteyen Sir Gawain, bu yüzden kendisine meydan okuyan Yeşil Şövalye ile zorlu bir mücadeleye girişir. Büyük bir yenilgiye uğramasının ardından Yeşil Şövalye, Sir Gawain’e tuhaf bir teklifte bulunur. Bu teklif Sir Gawain’in destansı bir maceraya atılmasına neden olur.

“In the Heights”

In the Heights

New York’un Washington Heights mahallesinde geçen hikaye bir şarap dükkanı sahibine odaklanıyor. Büyükannesinden kendisine bir servet miras kalan dükkan sahibi, dükkanı kapatıp emekli olma ve Dominik Cumhuriyeti’ne yerleşme konusunda karışık duygular içinde kalıyor.

“Judas and the Black Messiah”

Judas and the Black Messiah

Judas and the Black Messiah, Black Panther Party liderlerinden olan Fred Hampton’un hayatına odaklanıyor. Fred Hampton adında aktivist olan bir genç, siyah topluluğunun özgürlüğünü kazanması ve siyahların katledilmesine son vermek için savaşan Black Panther Party başkanlarından biri olur. Başkan Fred, bir nesle ayaklanmaları ve basıların karşısında olması için ilham kaynağı olur. Bu sırada hapis cezasına çarptırılan William O’Neal’a FBI bir anlaşma teklif eder. FBI, William’ın Fred’in partisini sızıp içeriden bilgi vermesi karşılığında ona özgürlük vaat eder. Anlaşmayı kabul eden William, yavaş yavaş Fred Hampton’un sonunu hazırlar.

“The Killing of Two Lovers”

The Killing of Two Lovers

The Killing of Two Lovers, ayrılık kararı alan bir çiftin hayatına odaklanıyor. David, karısı ile boşanma aşamasında olan bir adamdır. Ayrılık kararı almış olsalar da David altı kişilik ailesini umutsuzca bir arada tutmaya çalışır. Bu sırada David ve karısı, artık başka insanlarla görüşebileceklerine dair bir anlaşmaya varır. Teoride bu düşünceyi kabul eden David, karısının yeni ilişkisine karşı bir mücadeleye girişir.

“Moffie”

Moffie

Nicholas, kendisinin farklı olduğunun farkında olan bir gençtir. Güney Afrika’nın Angola ile savaşta olması ülkedeki 16 yaş üzerindeki erkekler zorunlu olarak askere alınır. Nicholas da yaşıtları gibi askere gider ancak burada kendisini diğer askerlerden farklı hisseder. Askerdeki maço ortama uyum sağlayamayan Nicholas, bu yüzden diğerleri tarafından dışlanır. Burada bir askere karşı farklı hisler beslemeye başlaması da işlerin karışmasına neden olur.

“Roadrunner: A Film About Anthony Bourdain”

Roadrunner: A Film About Anthony Bourdain

Roadrunner: A Film About Anthony Bourdain, ünlü şef ve yazar olan Anthony Bourdain’in hayatına odaklanıyor. Hem dünya gezginleri hem de yemek tutkunlarının ilgiyle takip ettiği Anthony Bourdain’in hayatına dair bilinmeyenlerin gözler önüne serildiği belgeselde, arşiv görüntülerine, aile ve arkadaşları ile yapılan röportajlara yer veriliyor.

“Saint Maud”

Saint Maud

Saint Maud, dindar bir hemşirenin hikayesini konu ediyor. Maud, yaşadığı travmanın ardından kendisini dine adayan genç bir hemşiredir. Maud, kanser nedeniyle perişan bir halde olan Amanda adındaki eski bir dansçı ile ilgilenmekle görevlendirilir. Bu süreçte Amanda’nın evinde kalmaya başlayan Maud, hasta kadın ile arasında farklı bir bağ kurar. Çok geçmeden Maud, Amanda’nın ruhunu kurtarmaya karar verir ve bunu saplantı haline getirir. Ancak kendi karanlık geçmişi peşini bırakmayacaktır.

“The Summer of Soul”

The Summer of Soul belgeselinde, 1969 yılında düzenlenen 300 bin kişiden fazla katılımcısı bulunan Harlem Kültür Festivali’nin görüntülerine yer veriliyor. 50 yıl önce çekilen görüntülerin gün yüzüne çıktığı belgeselde, Afrikalı Amerikalı müzik kültürü izleyicilere tanıtılıyor.

“Sweat”

Sweat

Varşova’da yaşayan 30 yaşındaki bir fitness koçu olan Sylwia, sosyal medyada oldukça popülerdir. Sosyal medyada paylaşımlarıyla binlerce kadına daha sağlıklı bir yaşam sürmeleri için ilham verir. Ama sosyal medyada sahip olduğu ün, başına beklenmedik durumların gelmesine de neden olur. Bir sapık tarafından takip edilmeye başladığında Sylwia, bu süreçte kendisiyle yüzleşip seçimlerini sorgulamaya başlar.

“Test Pattern”

Renesha ve Evan’ın ilişkisi, genç kadının tecavüze uğramasıyla sınanır. Siyahi bir kadın olan Renesha’nın tecavüze uğramasını ardından Evan, sevgilisine tecavüze uğradığına dair rapor alabilmek için hastane hastane dolaşır. Bu süreç onların ilişkilerinin sınanmasına neden olur.

“There Is No Evil”

There Is No Evil

Sheytan vojud nadarad, İran’daki ölüm cezaları ile ilgili dört farklı hikayeyi konu ediyor. Yönetmen Mohammad Rasoulof’un her hikayede kendi deneyimlerine yer verdiği filmde, bireysel özgürlüğün despotik bir rejim ve görünüşte kaçınılmaz tehditler altında ne ölçüde ifade edilebileceği üzerinde duruluyor. Dört ayrı hikayenin ele alındığı filmde, her sabah erkenden kalkıp nereye gittiği bilinmeden örnek eş ve baba olan Heshmat’ın, bir adam öldürmeyi hayal bile edemeyen ancak bunu yapmakla görevlendirilen Pouya’nın, kendisini bekleyen sürprizden habersiz doğum gününde sevgilisine evlilik teklifi etmeyi planlayan Javad’ıb ve ilaç kullanmayan bir doktor olan Bahram’ın hikayesi annlatılıyor.

“The World to Come”

The World to Come

19. yüzyılın ortalarında iki çift, Amerikan Doğu Kıyısı sınırında yaşar. Görkemli bir manzaranın hayatlarına tanıklık ettiği bu yerde iki komşu, karşılarına çıkan hem fiziksel hem de psikolojik zorlukların üstesinden gelmeye çalışır.

“Zola”

Zola

Zola, bir restoranda garson olarak çalışan genç bir kadındır. Bir gün restorana gelen Stefani ile tanışması Zola’nın hayatının değişmesine neden olur. Seks işçisi olan Stefani ile kurduğu dostluk, Zola’nın macera dolu bir yolculuğa çıkmasına neden olur.

Bu haberleri de beğenebilirsiniz

The Peasants filmi hakkında bilinmeyenler!

‘Dune: Part Two’nun en iyi 10 karakteri!

2024’e damga vuracak filmler yolda!

2023’ün En İyi 10 Film Fragmanı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir