Charlie Chaplin’in Unutulmaz 10 Filmi

Charlie Chaplin’in unutulmaz 10 filmi. Charlie Chaplin, kariyeri boyunca neredeyse tüm filmlerini kendi yazdı, yönetti ve eşsiz performanslarıyla izleyici aynı anda güldürüp ağlatabildi. Chaplin’in hikayelerini bu kadar güzel anlatabilmesi için kelimelere ihtiyacı yoktu, ihtiyacı olan yalnızca bir kameraydı…

Chaplin, nam-ı diğer Şarlo, Buster Keaton ve Harold Lloyd ile birlikte üç büyük sessiz dönem komedyeninden biriydi. Sinema tarihinin en ikonik karakterlerinden biri olan Tramp’ı yaratmasaydı, film endüstrisi bugün kim bilir nasıl olurdu… Charlie Chaplin’in Tramp karakteri insanlığın nasıl olması gerektiğine en güzel örneklerden biridir.

Türünde çığır açan bir figür olan Chaplin’in her yaştan izleyiciyi heyecanlandırmayı başaran zamansız filmlerini listeledik…

1. City Lights (1931)


‘City Lights’, şüphesiz Charlie Chaplin’in en iyi filmlerinden biri. Film, görme engelli çiçekçi bir kız ile sokaklarda yaşayan bir serseri olan Tramp arasında gelişen romantik ilişkiyi merkezine alıyor. Sesli sinemanın yayılmaya başladığı dönemde kurgulanan bu başyapıt, Chaplin tarafından yeni akıma tepki olarak sessiz çekilmiştir.

2. Modern Times (1936)


Tramp’ı ekranlarda son gördüğümüz yapım olan ‘Modern Times’, 1929 yılında baş gösteren global ekonomik krizin eleştirisi olarak ortaya çıkan bir kara komedi. Filmde bir sanayi işçisini canlandıran Chaplin’in makineler, insanlar ve sistemle olan trajikomik mücadelesini seyrediyoruz.

3. The Great Dictator (1940)


Tam 5 dalda Oscar’a aday olan ‘The Great Dictator’, yıllarca süren direnişinin ardından Chaplin’in çektiği ilk sesli film olarak tarihe geçmiştir. Sinema tarihinin en büyük hicivlerinden biri olarak kabul edilen yapım, yahudi bir berberin faşist bir diktatörle karıştırılması sonucunda gelişen olayları merkezine alıyor.

4. The Gold Rush (1925)


Chaplin’in kendi filmleri arasından en sevdiği olarak bilinen ‘The Gold Rush’, altın aramak için yola koyulan bir adamın başından geçen maceraları ele alıyor. İnsanoğlunun gözünü bürüyen hırs ve paranın beraberinde getirdiği olayları trajikomik bir şekilde gözler önüne seren yapım sessiz olarak çekilmiştir.

5. The Kid (1921)


Chaplin’in ilk uzun metraj filmi olan ‘The Kid’, annesi tarafından sokağa terk edilen bir çocuk ile onu bulan Tramp’ın arasında gelişen sıcacık baba-oğul ilişkisini merkezine alıyor. Önemli olanın biyolojik bağ olmadığını gözler önüne seren yapıt, Chaplin’in sessiz dönemdeki en duygusal filmlerinden biri olarak kabul ediliyor.

6. The Circus (1928)


Gişede en çok hasılat elde eden sessiz dönem filmleri sıralamasında en başlarda olan ‘The Circus’, tesadüfen bir sirk yıldızı olan Şarlo’nun hikayesine odaklanıyor. Şansı şanssızlığından kaynaklanan Şarlo’nun trajikomik maceralarını gözler önüne seren filmin çekimleri sırasında da bir çok aksilik yaşandığı biliniyor.

7. Monsieur Verdoux (1947)


Chaplin’in popülerliğini kaybettiği yıllarda yayınladığı bir kara komedi olan ‘Monsieur Verdoux’, Henri Verdoux adlı bir adamın zengin dullarla evlenip daha sonra onları öldürerek kazanç elde etmesini merkezine alan sıradışı bir yapıt.

8. Limelight (1952)


‘Limelight’, Chaplin ve sessiz dönem temsilcilerinden Buster Keaton’un bir araya geldiği tek film olma özelliği taşıyor. I. Dünya Savaşı döneminde geçen film, popülerliğini kaybetmiş bir komedyenle hayata dair umutları tükenmiş bir balerinin birlikte yaşama tutunma çabalarını konu ediniyor. Yapımın otobiyografik unsurlar içerdiği ve bir veda filmi niteliğinde olduğu söylenir.

9. A Woman of Paris (1923)


‘A Woman of Paris’, Chaplin’in üçüncü ve son kez bir kadını canlandırdığı yapımdır. Chaplin tarafından yazılıp yönetilen sessiz film, hoşlandığı kadın uğruna kılık değiştiren ve hatta bıyıklarını kesen Charlie’nin macerasını merkezine alıyor.

10. A King in New York (1957)


McCarthyist’in komünist karşıtı hareketi sebebiyle Chaplin‘in ABD’ye tekrar girmesi reddedilmişti. Chaplin’in Avrupa’da çektiği ‘A King in New York’ filmi, bu meseleyle ilgili bir hiciv niteliğindedir. Chaplin’in ABD’ye bakış açısını yansıtan yapım, memleketinden sürülen bir kralın hikayesine odaklanıyor.

Bu haberleri de beğenebilirsiniz

The Peasants filmi hakkında bilinmeyenler!

‘Dune: Part Two’nun en iyi 10 karakteri!

2024’e damga vuracak filmler yolda!

2023’ün En İyi 10 Film Fragmanı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir