Şimdiye Kadar Yapılmış En İyi 14 Vampir Filmi

Vampir filmleri sinema kadar eski bir tarihe sahiptir ve kanlı klasiklerle doludur. 1922 yapımı F.W. Murnau’nun “Nosferatu” isimli filmi seyircileri korkutmuş ardından birçok film gelmişti.

1931 yapımı Bram Stoker uyarlaması Dracula’dan Ana Lily Amirpour’un “A Girl Walks Home Alone at Night” filmine kadar her dönem ve her ülke kendi vampir filmlerini yaptı.

İzlemek için bir çok alternatif film olsa da Indiewire‘dan şimdiye kadar yapılmış en iyi 14 filmi sizler için listeledik.

İşte şimdiye kadar yapılmış en 14 vampir filmi

14. “Buffy the Vampire Slayer” (Fran Rubel Kuzui, 1992)

TV versiyonu filmi gölgede bıraksa da 1992 yapımı “Buffy the Vampire Slayer” bir klasik olmaya devam ediyor. Joss Whedon’ın senaryosunu kaleme aldığı film, Fran Rubel Kuzui imzalı.

Film, Buffy ismindeki bir ponpon kızın vampirleri avlamanın kendi kaderi olduğunu öğrendikten sonra yaşananları konu alıyor.

13. “The Addiction” (Abel Ferrara, 1995)

Abel Ferrara tarafından yönetilen ve Lili Taylor, Christopher Walken ve Annabella Sciorra’nın başrollerini paylaştığı film, okul dönüşü bir vampir tarafından ısırılan Kathleen’in yaşadıklarını ele alıyor.

12. “Near Dark” (Kathryn Bigelow, 1987)

Sinema tarihinin Oscar ödülüne layık görülen ilk kadın yönetmeni olan Kathryn Bigelow’un imzasını taşıyan film, küçük bir kasabada sakin bir hayat süren bir çiftin, vampirlerle karşılaştıktan sonra değişen hayatlarını konu alıyor.

11. “Thirst” (Park Chan-wook, 2009)

Park Chan-Wook’un yönetmenliğini üstlendiği film Güney Kore yapımı. Ölümcül Emmanuel Virüsünün tedavisinin bulunması amacıyla yapılan deneylere gönüllü olarak katılmaya karar veren Katolik bir rahibin başından geçenleri konu alıyor.

10. “Daughters of Darkness” (Harry Kümel, 1971)

Film, tarihin en kanlı kadın seri katili Macar Kontes Elisabeth Bathory’nin gerçek hayatından uyarlanmıştır. Belçikalı yönetmen Harry Kümel’in başarıyla uyarladığı film, gizemli bir otelde kalmaya başlayan çiftin, aslında vampir olan kontes ve yardımcısıyla karşılaştıktan sonra başlarına gelenleri işliyor.

9. “Ganja & Hess” (Bill Gunn, 1973)

Marlene Clark ve Duane Jones’un başrollerini paylaştığı film, arkeolog Dr. Hess Green’in, akıllı ama dengesiz asistanı tarafından eski lanetli bir hançerle bıçaklanması sonrasında bir vampir olmasını ele alıyor.

8. “What We Do in the Shadows” (Jemaine Clement, Taika Waititi, 2014)

Sundace Film Festivali’nde gösterilen ve Berlin Film Festivali’nde Kristal Ayı için yarışan filmin yönetmenliği Taika Waititi ve Jemaine Clement üstleniyor. Filmin konusu ise şöyle: bir belgesel ekibi, hayatlarına zarar gelmeyeceğinin garantisiyle birlikte vampirlerin yaşadığı bir eve konuk olma fırsatı yakalar. Ancak bu evde Viago, Vladislav ve Deacon isimli üç vampir yaşamaktadır…

7. “Bram Stoker’s Dracula” (Francis Ford Coppola, 1992)

Şimdiye Kadar Yapılmış En İyi 14 Vampir Filmi

Bram Stoker’ın romanından ünlü yönetmen Francis Ford Coppola tarafından uyarlanan Drakula, vampir filmleri arasında klasikleşen bir yapım. Drakula’yı oynayan Gary Oldman ve Van Helsing’i canlandıran Anthony Hopkins gibi isimleri kadrosunda barındıran yapım, 1993’de makyaj, kostüm ve ses efektleriyle Oscar almıştı.

Film, Doğu Avrupa’da küçük gizemli bir kasabaya gelen avukat Jonathan Harker’ın Drakula tarafından kaçırılmasının ardından yaşananları ele alıyor.

6. “Isle Of The Dead” (Mark Robson, 1945)

Mark Robson’ın yönetmenliğini üstlendiği korku klasiği. Film 1912 yılında bir Yunan adasını etkisi altına alan bir virüsü anlatıyor. Boris Karloff‘un başrolü üstlendiği filmde, Robert Eggers’in “The Witch” filminde olduğu gibi, saçmalık olduğunu düşündüğünüz şey aslında gerçek olarak karşınıza çıkabilir.

5. “Cronos” (Guillermo Del Toro, 1993)

Vampir mitolojisini farklı dokularla süsleyen film, Guillermo Del Toro imzalı. Film, bir antikacı dükkanında çalışan Jesus Gris’in 450 yıl önce üretilmiş mekanik bir kapsül bulmasının ardından başına gelenleri anlatıyor.

Filmin kadrosunda Federico Luppi, Ron Perlman, Claudio Brook gibi isimler yer alıyor.

4. “Only Lovers Left Alive” (Jim Jarmusch, 2013)

 Tilda Swinton ve Tom Hiddleston‘u yıllarca ayrı ayrı geçirdikten sonra bir araya getiren ve varlıklarında bir anlam arayan, asırlık bir vampir çift olarak gördüğümüz film, Jim Jarmusch filmografisinin en başarılı örneklerinden.

Film, insanlık tarihine çok uzun zamandır tanıklık eden ve bunun etkisiyle çoğu şeye karşı inancını yitiren iki ölümsüz aşık, iki depresif vampir olan Adam ve Eve’i merkezine alıyor. Filmin oyuncu kadrosunda Mia Wasikowska, John Hurt ve Anton Yelchin gibi isimler de yer alıyor.

3. “The Hunger” (Tony Scott, 1983)

İngiliz sinemasının aykırı yönetmeni, Ridley Scott’ın kendisi gibi yönetmen olan kardeşi Tony Scott tarafından çekilen filmin başrollerinde, Fransız sinemasının en tanınan simalarından Catherine Deneuve, aykırı müzisyen David Bowie ve usta oyuncu Susan Sarandon var.

Film, ölümlülerin kanlarıyla beslenerek ebedi gençliğe ve ölümsüzlüğe sahip olacağını düşünen iki vampir sevgiliyi merkezine alıyor.

2. “Let the Right One In” (Tomas Alfredson, 2008)

Tribeca, Fantastic Fest, Sitges, Edinburgh, Woodstock, London Frightfest, Toronto After Dark gibi festivallerde ‘en iyi film’ ve ‘seyirci’ ödüllerini toplayan film, Stockholm’un yakınlarında küçük bir İsveç kasabasında, 12 yaşlarında yalnız bir çocuğun, apartmanlarına yeni taşınan garip bir kızla olan ilişkisini anlatıyor. Film, 2004 senesinde İsveç’te büyük bir başarı yakalayan John Ajvide Lindqvist tarafından kaleme alınan aynı adlı romanın uyarlaması.

1. “Nosferatu” (F.W. Murnau, 1922)

Stoker’ın Draculası’ndan izinsiz olarak uyarlanan film, ünlü Alman yönetmen W. Murnau imzalı. Vampir filmleri arasında bir başyapıt olarak nitelendirilen filmde Max Schreck, vampir Kont Orlok rolünde karşımıza çıkıyor. Film, Knock isimli patronu için çeşitli işler yapan sıradan bir adam olan Thomas Hutter’ın Kont Orluk’u ziyarete gitmesinin ardından yaşananları ele alıyor.

Bu haberleri de beğenebilirsiniz

The Peasants filmi hakkında bilinmeyenler!

‘Dune: Part Two’nun en iyi 10 karakteri!

2024’e damga vuracak filmler yolda!

2023’ün En İyi 10 Film Fragmanı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir