Yeşilçam’ın En İyi 10 Aile Filmi

Yeşilçam’ın En İyi 10 Aile Filmi denince aklınıza hangi filmler geliyor? Farklı tarzda birçok film türünü hatırladığımız Yeşilçam sinemasının önemli yapımları arasında samimi anlatı tarzıyla yediden yetmişe herkesi etkilemeyi başarmış ve yıllar geçse de her izlendiğinde aynı duyguyu yaşatan aile filmleri de yer alır. Yeşilçam denilince aklımıza gelen en iyi 10 aile filmini sizin için listeledik.

1. Aile Şerefi (1976)

Yeşilçam’ın unutulmaz dram filmlerinden biri olan Aile Şerefi, Orhan Aksoy imzalı. Film, fakir ama gururlu bir adam olan ve işportacılık yaparak geçimini sağlamaya çalışan Rıza Bey ve ailesine odaklanıyor. Beş çocuk sahibi olan Rıza beyin en küçük oğlu Murat’ın kaza geçirip sakat kalmasıyla başlayan film, Murat’a çarpan zengin bir fabrikatörün oğlu olan Oktay’ın ailenin hayatına girmeye çalışması sonrasında yaşananlarla devam ediyor.

Aile kavramının önemine vurgu yapan filmin oyuncu kadrosunda başarılı performanslarıyla iz bırakan Münir Özkul, Adile Naşit, Şevket Altuğ, Ayşen Gruda, Itır Esen ve Eriş Akman gibi isimler yer alıyor. Yapımcılığını Ertem Eğilmez’in üstlendiği film, Yeşilçamın mutlaka izlenmesi gereken filmleri arasında yer alıyor.

2. Gülen Gözler (1977)

Şener Şen’in canlandırdığı Vecihi karakteriyle hatırlanan film, 5 kız çocuğu olan Yaşar Usta’nın kızlarına talip olan damat adaylarıyla yaşadıklarına odaklanıyor. Kalabalık aile olmanın zorluklarını ele alan ve yönetmenliğini Yeşilçam’ın usta ismi Ertem Eğilmez üstleniyor. Münir Özkul, Adile Naşit, Şener Şen, Ayşen Gruda ve Müjde Ar’ın başrolleri paylaştığı film, Yeşilçamın başarılı yapımları arasında yer alıyor.
Tekrar tekrar izlenmeyi hak eden film, Vecihi ve Yaşar ustanın efsane diyalogları izleyeni her seferinde güldürmeyi başarıyor.

3. Bizim Aile (1975)


Münir Özkul’un “Bak beyim, sana iki çift lafım var!” repliğiyle hafızalarımızda yer edinen Bizim Aile, Engin Orbey imzalı. Yapım, ikinci evliliklerini yapan Yaşar Usta ile Melek Hanım’ın yeni bir aile kurma çabalarını konu alıyor. Münir Özkul, Adile Naşit, Tarık Akan, Şener Şen, Ayşen Gruda, Halit Akçatepe ve Itır Esen’in başrolleri paylaştığı film, Yeşilçam’ın en sevilen aile komedilerinden biri.
Gülmeyi ve ağlamayı bol bol yaşatan film, her nesilde ve her izlendiğinde farklı duygular yaşatmayı başarıyor.

4. Canım Kardeşim (1973)

Ertem Eğilmez’in unutulmaz filmlerinden bir olan Canım Kardeşim, Yeşilçam sinemasının başyapıtlarından biri. Başrollerinde Tarık Akan, Halit Akçatepe, Adile Naşit, Metin Akpınar ve Kemal Sunal gibi isimlerin yer aldığı yapım, yokluk içinde olan bir abinin hasta kardeşi için verdiği mücadeleyi konu alıyor. Kemal Sunal dışında diğer oyuncular, alışageldiğimiz tiplemesini canlandırmaz bu filmde.

Dönemin sosyo-ekonomik koşullarını çok iyi anlatan film, izleyen herkesi istisnasız etkilemiş, hatta ağlatmayı başarmıştır. Aile temalı güldürü filmleri ile tanıdığımız Ertem Eğilmez, Tatlı Dillim filmlerinin çekimleri sırasında Tarık Akan’ın ricası üzerine bu filmi çekmeye karar verir.

5. Süt Kardeşler (1976)

Gulyabani karakterini hayatımıza sokan ve Ertem Eğilmez’in yönetmenliğini üstlendiği film, Şener Şen, Kemal Sunal, Adile Naşit, Halit Akçatepe gibi yıldız oyuncu kadrosuyla da dikkat çekiyor. Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Yeşilçam’ın ilk korku-komedi filmi olarak nitelendirebileceğimiz yapım, Osmanlı zamanında bahriye eri olan Ramazan ve Şaban’ın maceralarını konu alan muhteşem bir aile anlatısı sunuyor.

Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Gulyabani isimli romanından uyarlanan yapım, her izlendiğinde bizi gülümsetmeyi başaran sıcacık bir aile filmi.

6. Garip (1986)

Kemal Sunal’ın en dramatik filmlerinden biri olan Garip, sinemamızın usta isimlerinden biri olan Memduh Ün imzalı. Hayattaki tek varlığı büyük bir tutkuyla bağlı olduğu Beşiktaş olan yalnız bir adamın, arkadaşının sandalının içinde bulduğu küçük bir bebekle değişen hayatını konu alan filmin başrollerini Kemal Sunal ve Nilgün Saraylı paylaşıyor.

Yarattığı duygusal atmosferle izleyeni içine çeken film, ailenin kutsal bir değer olduğunu iyi bir anlatıyla aktarıyor.

7. Salak Milyoner (1974)

Babalarından aldıkları haritaya güvenerek, köylerini terkeden ve define aramak için İstanbul’a gelen dört kardeşin maceralarını oldukça eğlenceli bir şekilde anlatan film, Ertem Eğilmez imzalı. Zeki Alasya, Metin Akpınar, Kemal Sunal, Halit Akçatepe, Hulusi Kentmen ve Münir Özkul‘un başrolleri paylaştığı filmin en çok akılda kalan sahnelerinden biri de altın sayma sahnesidir.

Köyden İndim Şehire filminin devam niteliğinde olan film, tekrar tekrar izlenmeyi hakeden ve her defasında izleyeni güldürmeyi başaran efsane yapımlar arasındadır.

8. Baba Bizi Eversene (1975)

7’den 70’e herkesin beğenisini kazanmayı başarmış filmin yönetmen koltuğunda Oksal Pekmezoğlu oturuyor. Hulusi Kentmen’in her zamanki tatlı-sert baba figürüyle anlatısını güçlendiren filmin oyuncu kadrosunda Barış Manço, Meral Zeren, Sinan Ecer ve Serpil Nur gibi isimler yer alıyor.

Barış Manço’nun tek sinema filmi olan Baba Bizi Eversene, iki gencin evlenebilmek için söyledikleri bir yalan yüzünden yaşananları konu alıyor.

9. Sultan (1978)

Kartal Tibet’in yönetmenliğini üstlendiği filmin senaryosu usta sinemacı Yavuz Turgul’a ait. Türkan Şoray ve Talat Bulut‘un başrolde olduğu filmin oyuncu kadrosunda, Şener Şen, Erdal Özyağcılar, Güzin Özyağcılar, Adile Naşit, İlyas Salman gibi yıldız oyuncular yer alıyor.

Aşk, arkadaşlık ve aile kavramlarını başarılı şekilde harmanlamayan yapım, dört çocuğuyla dul kalmış bir kadının hikayesini konu alıyor.

10. Mavi Boncuk (1974)

Bütün aile bir arada izlenebilecek keyifli yapımlardan biri olan Mavi Boncuk’un yönetmen koltuğunda Ertem Eğilmez bulunuyor. Sadık Şendil ve Zeki Alasya‘nın senaristliğini üstlendiği film, Emel Sayın’ı kaçıran bir grup arkadaşın hikayesine odaklanıyor.

Aile olmanın sadece kan bağıyla olmadığını anlatan yapımın başrollerini ise Münir Özkul, Metin Akpınar, Zeki Alasya, Tarık Akan, Kemal Sunal ve Halit Akçatepe paylaşıyor.

 

Bu haberleri de beğenebilirsiniz

The Peasants filmi hakkında bilinmeyenler!

‘Dune: Part Two’nun en iyi 10 karakteri!

2024’e damga vuracak filmler yolda!

2023’ün En İyi 10 Film Fragmanı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir