Yurtdışından Ödülle Dönen Türk Filmleri

Türk sinemasının uluslararası arenadaki başarısı gün geçtikçe artıyor. Uluslararası festivallerde büyük beğeni kazanan ve ödülle dönen Türk filmlerini listeledik.

Susuz Yaz (1963)

Sevmek Zamanı, Acı Hayat, Kuyu, Yılanların Öcü gibi Türk sinemasının unutulmaz filmlerine imza atan Metin Erksan’ın Susuz Yaz filmi, Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı Ödülü alarak, uluslararası arenada büyük başarı kazanan ilk Türk Filmi oldu. Hülya Koçyiğit, Erol Taş, Ulvi Doğan gibi isimlerin başrolleri paylaştığı film, Necati Cumalı’nın aynı isimli romanından sinemaya uyarlanmıştı. Film, su mülkiyeti ve toplumsal olayların insan psikolojisini nasıl şekillendirdiğine odaklanıyor.

Sürü (1978)

 

Zeki Ökten’in yönettiği Sürü filminin başrollerinde Tuncel Kurtiz, Tarık Akan, Melike Demirağ, Levent İnanır, Erol Demiröz ve Yaman Okay gibi isimler yer almıştı. 27. Berlin Film Festivali’nde en iyi film ödülünü alan yapımın senaryosu Yılmaz Güney tarafından kaleme alınmıştı. Film, aşiretler arası çatışmaları ve insan ilişkilerini dramatik bir şekilde ele alıyor.

Yol (1981)

Senaryosu Yılmaz Güney tarafından kaleme alınan filmin yönetmenliğini Şerif Gören üstlenmişti. Tarık Akan, Halil Ergün, Necmettin Çobanoğlu, Şerif Sezer, Meral Orhonsay, Güngör Bayrak, ve Sevda Aktolga gibi isimler yer aldığı film, 1982 Cannes Film Festivali‘nde büyük ödül Altın Palmiye’yi kazanmıştı. Film, İmralı Açık Cezaevi’nden bayram iznine çıkan beş mahkumun hikayesini ele alıyor.

Güneşe Yolculuk (1999)

Farklı kültürlerden gelen iki insanın İstanbul’da yollarının kesişmesini anlatan filmin yönetmenliğini Yeşim Ustaoğlu üstlenmişti. Nazmi Kırık, Nevruz Baz, Mizgin Kapazan ve Ara Güler gibi isimlerin oyuncu kadrosunda yer aldığı film, 1999 yılında 49. kez düzenlenen Berlin Film Festivali’nden Jüri Özel Ödülü, Kudüs Film Festivali’nden Barış Ödülü, São Paulo Uluslararası Film Festivali’nden Uluslararası Jüri Ödülü, Festróia – Tróia Uluslararası Film Festivali’nden de Jüri Özel Ödülü’nü kazanmıştı.

Uzak (2002)

Nuri Bilge Ceylan’ın yönetmen koltuğunda oturduğu filmin başrollerini Muzaffer Özdemir, Mehmet Emin Toprak, Zuhal Gencer, Nazan Kesal paylaşmıştı. Film, Cannes Film Festivali’nde Juri Özel Ödülü, Chicago Uluslararası Film Festivali’nden en iyi ikinci film, Montpellier Film Festivali, Trieste Film Festivali ve Beyrut Film Festivali gibi yerlerden en iyi film ödülünü almıştı. Film, hayallerinden uzaklaştığı için yaşamının anlamını yitiren bir adamla, hayallerini gerçekleştirmek için İstanbul’a gelen bir gencin hikayesini konu alıyor.

Duvara Karşı (2004)

Fatih Akın’ın yönetmenliğini üstlendiği film, intihardan vazgeçmiş iki insanın hikayesini ele alıyor. Birol Ünel, Sibel Kekilli, Güven Kıraç gibi isimlerin başrolleri paylaştığı film, 54. Berlin Film Festivali Altın Ayı Ödülü’nü kucaklamıştı.

Takva (2006)

Tarikatın şeyhinin kendisine önemli bir görev vermesi sonucu inancını sorgulamaya başlayan bir adamı konu alan film, Özer Kızıltan imzalı. Erkan Can, Meray Ülgen, Güven Kıraç, Erman Saban, Settar Tanrıöğen, Engin Günaydın gibi isimlerin yer aldığı film, 57. Berlin Film Festivali’nde Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Federasyonu (FIPRESCI) Ödülü’ne, Saraybosna Film Festivali’nde ise En İyi Film Ödülü’ne layık görülmüştü.

Yaşamın Kıyısında (2007)

Yönetmenliğini Fatih Akın’ın üstlendiği filmin oyuncu kadrosunda Nurgül Yeşilçay, Tuncel Kurtiz, Nursel Köse, Baki Davrak gibi isimler yer alıyor.Birbirleriyle alakasız 6 insanın bir şekilde yollarının kesiştiği film, 60. Cannes Film Festivali’nde En İyi Senaryo Ödülü’nü almıştı.

 Üç Maymun (2008)

Yavuz Bingöl, Hatice Aslan, Ercan Kesal ve Ahmet Rıfat Şungar’ın başrollerini paylaştığı film, Nuri Bilge Ceylan imzalı. Üç kişilik bir ailenin bir kaza sonucu değişen yaşamlarını ve sırlarını konu alan yapım, Ceylan’a Cannes Film Festivali’nin o yıl ki En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazandırmıştı.

Pandora’nın Kutusu (2008)

Yeşim Ustaoğlu’nun yönetmen koltuğunda oturduğu film, kaybolan annelerini aramak için annelerinin yaşadığı kasabaya doğru yola çıkan üç kız kardeşin hikayesini ele alıyor. Tsilla Chelton, Derya Alabora, Övül Avkıran, Osman Sonant, Tayfun Bademsoy, Onur Ünsal gibi oyuncuların rol aldığı film, Fajr Film Festivali’nden Jüri Özel Ödülü’nü, 56. San Sebastian Film Festivali’nden ise En İyi Film Ödülü’nü almıştı.

Çoğunluk (2010)

Seren Yüce’nin ilk uzun metrajlı filmi olan Çoğunluk, toplumun dayattığı görevlerden bunalan genç bir adamın hikayesine odaklanıyor. Bartu Küçükçağlayan, Settar Tanrıöğen, Esme Madra ve Nihal Koldaş’ın başrolde olduğu film, 67. Venedik Film Festivali’nde Geleceğin Aslanı Ödülü’nü, Mumbai Film Festivali’nde ise En İyi Film Ödülü’nü almıştı.

Bal (2010)

7 yaşındaki Yusuf’un iç dünyasına odaklanan film Semih Kaplanoğlu imzalı. Bora Altaş, Erdal Beşikçioğlu ve Tülin Özen gibi isimlerin başrolde olduğu yapım, 60. Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı Ödülü’nü, 13. River Run Uluslararası Film Festivali’nde ise En İyi Film Ödülü ve En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü’nü almıştı.

 Bir Zamanlar Anadolu’da (2011)

İki cinayet zanlısı, bir savcı, bir doktor, bir komiser ve iki polisin Anadolu’nun kasvetli ve sinematografik bozkırlarında geçen gecesini konu alan film, Nuri Bilge Ceylan imzalı. Filmde, Muhammet Uzuner, Taner Birsel, Ahmet Mümtaz Taylan, Yılmaz Erdoğan, Fırat Tanış ve Ercan Kesal başrolleri paylaşıyor. Yapım, 64. Cannes Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü, 27. Uluslararası Haifa Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü ve 6. Asya Pasifik Film Ödülleri‘nde Jüri Özel Ödülü’nü almıştı.

Küf (2012)

80′lerde oğlu ‘kaybolmuş’ bir babanın arayışını ve çaresizliğini anlatan filmin yönetmen koltuğunda Ali Aydın oturuyor. Ercan Kesal, Muhammet Uzuner, Tansu Biçer’in başrolleri yaplaştığı filmin ödülleri ise şöyle: Venedik Film Festivali Geleceğin Aslanı Ödülü, 13. Frankfurt Film Festivali, En İyi Film  ve En İyi Yönetmen Ödülü’nü almıştı.

Tepenin Ardı (2012)

Sorunlarıyla yüzleşmek yerine bir günah keçisi yaratan egemen erkek kültürünü mercek altına alan filmin yönetmenliğini Emin Alper üstleniyor. Tamer Levent, Reha Özcan, Mehmet Özgür gibi isimlerin yer aldığı yapım, yönetmenin ilk uzun metraj filmi olma özelliğini taşıyor. Film, 7. Asya Pasifik Film Ödülleri, 19. Palic Avrupa Film Festivali ve 12. Osian’s Cinefan Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü’nü, 18. Saraybosna Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü’nü, 47. Karlovi Vary Festivali’nde ise En İyi Asya Film Ödülü’nü almıştı.

Yeraltı (2012)

Zeki Demirkubuz imzası taşıyan film, Dostoyevski’nin başyapıtı Yeraltından Notlar isimli kitabından beyazperdeye uyarlandı. 9. Uluslararası Dubai Film Festivali ve 12. Osian’s Cinefan Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü’nü alan yapımın oyuncu kadrosunda Engin Günaydın, Nergis Öztürk, Serhat Tutumluer gibi isimler yer alıyor.

Sivas (2014)

11 yaşındaki Aslan ile Sivas isimli bir dövüş köpeğinin bozkırda geçen hikayesinin anlatıldığı filmin başrollerinde Doğan İzci ve Çakır yer alıyor. Yönetmenliğini Kaan Müjdeci’nin üstlendiği film, 71. Venedik Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü, 8. Uluslararası Abu Dabi Film Festivali’nde ise, En İyi Senaryo ve En İyi Erkek Oyuncu Ödüllerini almıştı.

Kış Uykusu (2014)

Emeklilik günlerini geçirmek üzere Orta Anadolu’nun küçük bir şehrine taşınan Aydın’ın, eşi ve kardeşi ile sorunlu ilişkisini anlatan film Nuri Bilge Ceylan imzalı. Demet Akbağ, Haluk Bilginer, Melisa Sözen ve Nejat İşler gibi isimler yer aldığı film, 64. Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye Ödülü’nü almıştı.

Abluka (2015)

Mehmet Özgür, Berkay Ateş, Tülin Özen, Müfit Kayacan ve Ozan Akbaba gibi isimlerin rol aldığı film, 20 yıl hapis yattıktan sonra şartlı tahliye olan ve muhbir olan Kadir’in hikayesine odaklanıyor. Emin Alper’in yönetmenliğini üstlendiği film, 9. Asya Pasifik Film Ödülleri ve 72. Venedik Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü’nü almıştı.

Albüm (2016)

10 yıllık evli olmalarına rağmen çocuk sahibi olamayan bir çiftin evlatlık almaya karar verdikten sonra yaşadıklarını konu alan yapımın yönetmenliği ve senaryosu ilk uzun metrajlı filmine imza atan Mehmet Can Mertoğlu‘na ait. Şebnem Bozoklu ve Murat Kılıç‘ın başrolleri paylaştığı film Cannes Film Festivali Eleştirmenler Haftası’nda En Yenilikçi Yönetmen Ödülü’nü Saraybosna Film Festivali’nde ise En İyi Film Ödülü’nü almıştı.

Ana Yurdu (2016)

Romanını bitirmek için anneannesinden kalan köy evine giden Nesrin’le annesinin hikayesini ele alan yapım, Senem Tüzen‘in ilk uzun metrajlı filmi. Başrollerinde Esra Bezen ve Bilgin Nihal Koldaş bulunduğu yapım, 16. Uluslararası Tiflis Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü’nü, 9. Asya Pasifik Film Ödülleri’nde En İyi Senaryo Ödülü’nü, 31. Varşova Film Festivali’nde ise En İyi Asya Film Ödülü ve Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Federasyonu (FIPRESCI) Ödüllerini almıştı.

Buğday (2017)

Senaristliğini ve yönetmenliğini Semih Kaplanoğlu’nun üstlendiği  film, şehir hayatını terk ederek modern hayata sırtını dönmüş bir bilim insanı olan Cemil’le profesör Erol’un yaşadıklarına odaklanıyor. Oyuncu kadrosunda Jean-Marc Barr, Grigoriy Dobrygin, Cristina Flutur gibi isimlerin yer aldığı yapım, 2017 Tokyo Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü’nü almıştı.

 

Ayla (2017)

Kore’de savaşmış Süleyman Dilbirliği’nin gerçek hikayesinden esinlenerek beyazperdeye aktarılan filmin yönetmen koltuğunda reklam filmleriyle dikkat çeken Can Ulkay bulunuyor. Başrollerini Çetin Tekindor, Taner Birsel, İsmail Hacıoğlu ve Ali Atay‘ın paylaştığı yapım, Cape Town Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Kurgu Yönetmeni Ödülü’nü,Uluslararası Asya  Film Festivali’nde ise İzleyici oylarıyla En İyi Film Ödülü’nü almıştı.

 Kelebekler (2018)

Sarmaşık‘ın ödüllü yönetmeni Tolga Karaçelik’in yönetmenliğini üstlendiği Kelebekler filminin oyuncu kadrosunda Bartu Küçükçağlayan, Tuğçe Altuğ, Tolga Tekin, Serkan Keskin, Hakan Karsak, Ezgi Mola, Ercan Kesal gibi oyuncular rol alıyor. Yıllar önce yolları ayrılan 3 kardeşin babalarının isteği üzerine tekrar bir araya gelmelerini konu alan film, Sundance Film Festivali ve Bükreş Uluslararası Film Festivali‘nde En İyi Film Ödülü’nü almıştı.

Bu haberleri de beğenebilirsiniz

The Peasants filmi hakkında bilinmeyenler!

‘Dune: Part Two’nun en iyi 10 karakteri!

2024’e damga vuracak filmler yolda!

2023’ün En İyi 10 Film Fragmanı!

1 thought on “Yurtdışından Ödülle Dönen Türk Filmleri”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir