7’den Fazla Oscar Ödülü Kazanan Filmler

7’den fazla Oscar ödülü kazanan, yani 8 ve daha fazla dalda Akademi Ödülü kazanan filmleri derledik. Pek çoğunu bildiğimiz bu filmler, aday olduğu dalların çoğunda Oscar ödülünü kucaklayarak, oldukça ses getirmişti. 2008 yılından 1953 yılına, her dönemin akademiye göre “en iyi” filmleri bu listede.
8’den başlayıp filmleri kısaca hatırlayalım:

Slumdog Millionaire (2008, 8 Oscar, 10 adaylık) (Milyoner)

Slumdog Millionaire, Hindistan’ın gecekondularla dolu bir mahallesinde yaşayan genç Jamal’in Hindistan’ın en ünlü bilgi yarışması programına katılana kadarki hayatını anlatıyor. Film, 2008 yılında tam 8 Oscar ödülü kazanmıştı.

Amadeus (1984, 8 Oscar, 11 adaylık)

Müzik konusunda yüce bir yeteneğe sahip olan Amadeus Mozart ile Antonio Salieri’nin ilginç ilişkisini anlatan başyapıt, 57. Akademi Ödülleri’nde tam 8 ödül kazanmıştı.

Gandhi (1983, 8 Oscar, 11 adaylık)

Hindistan tarihinin en önemli kişiliği Mahatma Gandhi’nin ilham verici hikayesini anlatan film, 300.000 kişiden oluşan cenaze sahnesi ile sinema tarihinin en kalabalık sahnesi rekorunu kırmıştı. Ben Kingsley’nin unutulmaz performansı Oscar ile taçlandırılmıştı.

Cabaret (1972, 8 Oscar, 10 adaylık)

Kit-Kat adlı müzik ve dans kulübünde çalışanSally Bowles’in hayatının yanı sıra Almanya’nın adım adım Hitler rejimine doğru kayışını da aktaran film, 973 yılında tam 8 Oscar ödülü kazanmıştı.

My Fair Lady (1964, 8 Oscar, 12 adaylık)

Profesör Higgins’in, bir opera çıkışında karşılaştığı, sokakta çiçekçilik yapan ve son derece kaba olan Eliza’yı gerçek bir hanımefendiye dönüştürme üzerine girdiği iddia anlatılır. Başrolde yıldır aktris Audrey Hepburn’ün olduğu film, Hepburn aday olmasa da tam 8 dalda Oscar heykelciğine kavuşmuştur.

On The Waterfront (1954, 8 Oscar, 12 adaylık) (Rıhtımlar Üzerinde)

Eski boksör, şimdi liman işçisi olarak çalışan Terry’nin, başına gelen haksız bir olay sonrası liman işçilerini bir araya getirip büyük bir ayaklanma başlatmasını anlatıyor. Türkiye asıllı usta yönetmen Elia Kazan ve başrolde unutulmaz performansa imza atan Marlon Brando dahil, film 8 dalda Oscar ödülüne layık görülmüştü.

From Here To Eternity (1953, 8 Oscar, 13 adaylık) (İnsanlar Yaşadıkça)

James Jones’un 1951 tarihli aynı adlı çok satan romanından uyarlanan film, Pearl Harbor baskınının hemen öncesinde Hawaii’de bir Amerikan üssünde görevli askerlerin sorunlarını irdeliyor. Çekildiği yıl oldukça sansasyon yaratan film, 1954 yılında en iyi film ve en iyi yönetmen de dahil olmak üzere tam 8 Oscar ödülü kazandı.

Gone With The Wind (1939, 8 Oscar, 13 adaylık) (Rüzgar Gibi Geçti)

Sivil savaşın gölgesinde yaşanan çok kahramanlı bir aşk hikayesini konu alan efsanevi film, Margaret Mitchell’ın Pulitzer Ödüllü aynı adlı romanından sinemaya uyarlanmıştı. Film,13 dalda Oscar’a aday olmuş ve 8 dalda bu ödülü kazanmıştı.

The English Patient (1997, 9 Oscar, 12 adaylık) (İngiliz Hasta)

Ralph Fiennes, Kristin Scott Thomas, Juliette Binoche, Willem Dafoe ve Colin Firth gibib birbirinden başarılı oyuncuların yer aldığı film, 1996 yılında tam 9 dalda Oscar ödülü alarak büyük ses getirmişti.
Micheal Ondaatje’nin aynı adlı romanından uyarlanan film, II. Dünya Savaşı İtalya’sından Kuzey Afrika’nın savaş öncesi çöllerine kadar aşk, benlik ve savaşın hikayesini anlatıyor.

The Last Emperor (1987, 9 Oscar, 9 adaylık) (Son İmparator)

Bernardo Bertolucci’nin başyapıtlarından olan film, yönetmenin “Oryantal Üçlemesi”nin ilk filmidir. 2 yaşında tahta çıkan Çin’in son imparatoru Pi Yi’nin gözünden 60 yılın öyküsünü anlatan film, aday olduğu 9 dalda da ödüle kavuşarak büyük bir başarıya imza atmıştır.

Gigi (1958, 9 Oscar, 9 adaylık)

Gigi, üst sınıf Gaston’ın sevgilisi olmak, onun hayatına da ayak uydurmak için terbiyeli ve çekici bir kadın olmaya çalışan, güzel ama erkeksi tavırları olan Gigi’nin hikayesi anlatılıyor. Film, komediyi, romantizmi ve müzikali birleştirerek tam 9 dalda Oscar ödülünü kucaklamıştı.

West Side Story (1961, 10 Oscar 11 adaylık) (Batı Yakasının Hikayesi)

Birbirine düşman iki sokak çetesi olan Köpekbalıkları ve Jetler’e mensup bir genç kız ile bir genç erkeğin aşkını ve kavuşamama hikayelerini anlatan film, müzikal ve modern bir Romeo ve Juliet uyarlaması. Unutulmaz şarkılara ve danslara imza atılan film, tam 10 dalda Oscar kazanarak büyük bir başarı elde etmişti.

Ben-Hur (1959, 11 Oscar, 12 adaylık)

Lewis Wallace’nin romanı Ben-Hur: A Tale of the Christ`in en ünlü sinema uyarlaması olan film, William Wyler tarafından yönetildi. Sürpriz bir şekilde 11 Akademi Ödülü kazanan film, 1997 yılına kadar en çok Oscar ödülü kazanan film rekorunu tek başına sırtlıyordu.

Titanic (1997, 11 Oscar, 14 adaylık) (Titanik)

Dünyanın en ünlü ve her yönden başarılı filmlerinden biri olan Titanic, Oscar ödülleirne de damga vurmuştu. 1998 yılında tam 14 dalda Oscar’a aday olup 11’ini kazanan film, oyuncu ödülleri hariç neredeyse tüm kategorilerde ödüle layık görülmüştü.

Lord of the Rings: The Return of the King (2003, 11 Oscar, 11 adaylık) (Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü)

Peter Jackson’ın yönetmenliğini yaptığı, J. R. R. Tolkien’in Yüzüklerin Efendisi kitaplarının ikinci ve üçüncü bölümlerinden uyarlanan film, dünyanın en ünlü serilerinden birine ait. Tüm zamanların en çok gişe hasılatı kazanan filmlerinden biri olan Kralın Dönüşü, aday olduğu tüm dallarda, yani tam 11 dalda Oscar ödülüne layık görülmüştü. Film böylece günümüze en yakın Oscar rekorlu film olmasının yanı sıra, tüm zamanların en çok Oscar ödülü kazanan 3 filminden biri olmayı başarmıştı.

 

Bu haberleri de beğenebilirsiniz

King’s Speech’in senaristi David Seidler hayatını kaybetti!

Canlı aksiyon Teen Titans uyarlaması geliyor!

“Ghostbusters: Frozen Empire”ın New York galası yapıldı!

Juliette Binoche, Avrupa Film Akademisi’ne başkanlık yapacak!

2 thoughts on “7’den Fazla Oscar Ödülü Kazanan Filmler”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir