12 Maddede Ezel Akay

12 maddede Ezel Akay hakkında bilinmeyenler! Ünlü oyuncu, reklam yazarı, senarist ve yönetmen Ezel Akay hakkında bilinmeyenleri sizler için derledik. 

1.Oyuncu, reklam yazarı, senarist ve yönetmen olan Ezel Akay, 20 Ocak 1961 yılında İnegöl’de doğdu. 

2.Verdiği bir röpörtajda ‘Anaokulunda bir kukla gösterisi hazırlamıştım; ilk yönetmenlik denemem odur’ diyen Akay, küçük yaşlarda ilkokulda tiyatro oyunlarında rol aldığını belirtiyor. 

3.Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’nden mezun olduktan sonra aşık olduğu kızın peşinden Amerika’ya giden yönetmen, Amerika’da Villanova Üniversitesi’nde tiyatro eğitimini tamamladı. 

4.Amerika’dan döndükten sonra 1996 yılında kurduğu “İstisnai Filmler ve Reklamlar” yapım şirketinin kurucu ortağı olarak, hafızalara kazınan birçok reklam filmlerinde yönetmenlik yaptı. 

5.1996 yılında Derviş Zaim’in yönetmenliğini yaptığı “Tabutta Rövaşata” filminin yapımcılığını üstlendi. Film yurt içi ve yurt dışı birçok festivalden ödülle dönerken uluslararası alanda en çok ödül alan yerli film unvanını elde etti.

6.Ardından 1999 yılında Yeşim Ustaoğlu’nun yönetmen koltuğunda oturduğu ‘Güneşe Yolculuk’ filminin genel yapım sorumluluğunu üstlendi. Film, Uluslararası Berlin Film Festivali dahil bir çok yerli ve yabancı festivalde ödül kazandı.

7.Ezel Akay, 2001 yılında yönetmenliğini Semir Aslanyürek‘in üstlendiği, başrollerinde Hülya Koçyiğit, Tuncel Kurtiz ve Aykut Oray‘ın yer aldığı “Şellale” filminin yapımcılığını üstlenmesinin yanı sıra filmde küçük bir rol aldı. 

8.Ezel Akay, 2004 yılında başrollerinde Haluk Bilginer, Cem Özer, Özcan Deniz ve Demet Akbağ‘ın yer aldığı, Levent Kazak‘ın ise senaryosunu kaleme aldığı, “Neredesin Firuze” filmiyle de yönetmenliğini ilk uzun metrajlı sinema filmine imzasını attı.

9.2006 yılında sinemalarda izleyicisiyle buluşan ve oyuncu kadrosunda Haluk Bilginer, Beyazıt Öztürk, Şebnem Dönmez, Güven Kıraç, Levent Kazak, Ayşe Tolga, Ayşen Gruda, Serdar Gökhan gibi yıldız isimlerin yer aldığı ‘Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü’ filminin hem yönetmenliğini üstlendi hem de Levent Kazak ile birlikte senaryosunu kaleme aldı. 

10.Yüksek bütçeli bir film olan Hacivat Kargöz Neden Öldürüldü, gişeden beklediği geliri alamayınca, Akay’ın kurucu ortağı olduğu İstisnai Filmler ve Reklamlar (İFR) büyük bir borcun altına girdiği için şirket iflas etti.

11.Türk komedya geleneğinin efsane hikayesi 7 Kocalı Hürmüz’ü 2009 yılında beyazperdeye taşıyan Ezel Akay, filminde Nurgül Yeşilçay, Gülse Birsel, Haluk Bilginer, Erkan Can, Mehmet Ali Alabora, Sarp Apak, Erol Günaydın, Zihni Göktay, Halit Akçatepe ve Müjdat gezen gibi usta isimlerle birlikte çalıştı. 

12.Ezel Akay yakın tarihteki son uzun metraj yönetmenlik deneyimi ise 9 Kere Leyla isimli komedi filmi ile yaşadı. Akay, aynı zamanda bu filmin senaryo ekibinde de yer aldı. Başrollerini Demet Akbağ, Haluk Bilginer, Elçin Sangu, Fırat Tanış ve Alican Yücesoy’un paylaştığı film genç sevgilisi için eşinden ayrılmaya çalışan bir adamın hikayesini konu alıyor. 

Bu haberleri de beğenebilirsiniz

The Peasants filmi hakkında bilinmeyenler!

‘Dune: Part Two’nun en iyi 10 karakteri!

2024’e damga vuracak filmler yolda!

2023’ün En İyi 10 Film Fragmanı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir