12 Maddede Tim Burton

12 maddede Tim Burton hakkında bilinmeyenler! Kendine özgü bir sinema tarzı yaratan ve ‘modern dünya masalcısı’ olarak bilinen Tim Burton hakkında bilinmeyenleri sizler için derledik.

1.Timothy Walter Burton 25 Ağustos 1958 yılında Kaliforniya’da, Jean Rae ve William Reed çiftinin ilk çocukları olarak dünyaya geldi.

2.Çocukluğunun çoğunu karikatür çizerek ve eski filmler izleyerek geçiren Tim Burton, 13 yaşındayken stop-motion tekniği ile ilk filmi olarak kabul edilen ‘The Island of Doctor Agor’u çekti.

3.Tim Burton, Burbank Lisesi’nden mezun olduktan sonra California Sanat Enstitüsü’ne girdi ve karakter animasyonu bölümünde eğitim aldı. 

4.1979 yılında çektiği ‘Stalk of The Celery Monster’ adlı kısa bir animasyon filmiyle Disney’in dikkatini çekti.

5.Tim Burton, en çok etkilendiği aktörlerden biri olan Vincent Price için kısa bir film çekti ve Vincent Price olmak isteyen küçük bir çocuğun hayallerinin anlatıldığı ‘Vincent’ adlı kısa animasyon filmi birçok ödül aldı. 

6.1984 yılında çektiği ‘Frankenweenie’ adlı kısa animasyon çocuklar için fazla korkutucu bulunduğundan gösterilmedi fakat Walt Disney Pictures, Burton’ın yapımcılığıyla birlikte 2012 yılında filmi uzun metraj haliyle vizyona soktu.

7.Tim Burton’ın ilk uzun metraj filmi 1985 yılında vizyona giren ‘Pee-wee’s Big Adventure’ adındaki bir komedi filmi oldu.

8.1988 yılında kendi film tarzını tam anlamıyla yansıttığı ‘Beetlejuice’ filmi, En İyi Makyaj Oscar’ını aldı. 

9.Tim Burton’ın kendine has film tarzını yansıtan, sıradışı karakterleri, fastastik dünyası, karakterlerin saç makyaj ve kostüm tasarımlarının gotikliği ‘Burton-esk (Burtonvari)’ kavramını ortaya çıkardı.

10.‘Ed Wood’, ‘Alice in Wonderland’, ‘Batman’ ve ‘Beetlejuice’ gibi Oscar Ödülü kazanan birçok filme imza attı. 

11.‘The Melancholy Death of Oyster Boy & Other Stories’ isimli bir kısa öykü ve ilüstürasyon kitabı yazdı.

12.Tim Burton, 2022 yılında digital bir platform için yönetmen koltuğuna oturduğu ve ünlü ‘Addams Ailesi’ni konu alan ‘Wednesday’ dizisi ile adından söz ettirdi. 

Bu haberleri de beğenebilirsiniz

The Peasants filmi hakkında bilinmeyenler!

‘Dune: Part Two’nun en iyi 10 karakteri!

2024’e damga vuracak filmler yolda!

2023’ün En İyi 10 Film Fragmanı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir