17 Maddede Yeni Dalga’nın Sembol Yönetmeni François Truffaut

Fransız Yeni Dalga akımının sembol isimlerinden… Oyuncu, yönetmen ve senarist… François Truffaut’nun sinema sevgisi çok küçük yaşlarda başlar. Henüz 7 yaşındayken düzenli olarak sinemaya giden Truffaut, 14 yaşında okulu bırakır.

1947 yılında 15 yaşındayken Fransız film eleştirmeni André Bazin ile tanışır ve bir film kulübü kurarlar. Bazin ile tanışmasının ardından çok sevdiği sinema dünayasının kapısını da aralar Truffaut. Sinema nedir? kitabının önsözünde de Bazin’e minnettarlığını dile getirir Truffaut: “Onunla tanıştığım 1948 yılında, onun manevi oğlu oldum. yaşantım boyunca yapabildiğim ne varsa, hepsini ona borçluyum.”

Sinema tarihine iz bırakan yönetmenlerden François Truffaut hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için listeledik.

1. 6 Şubat 1932’de Paris’te evlilik dışı bir ilişkinin çocuğu olarak dünyaya gelen Truffaut’un hayatı anneanesi, annesi ve üvey babası üçgeninde geçer. Gerçek babasıyla ise hiçbir zaman tanışmaz.

2. 1953 yılında “Les Cahiers du Cinema” sinema dergisinde ilk film eleştirisi yayınlanır. Eleştiri yazısı Sudden Fear filmi hakkındadır.

3. 1954 yılında ilk kısa filmini yöneten Truffaut, birkaç projenin ardından Roberto Rossellini’nin asistanlığını yapar.

4. 1957 yılında ise hayatında önemli olaylar olur: bir film dağıtımcısının kızı olan Madeleine Morgenstern ile dünya evine girer. Aynı yıl onun sinematografisine ilk adım olarak görülen Les Mistons (1957) filminin yönetmenliğini üstlenir.

5. 1959 yılı ise Truffaut için büyük başarıların olduğu bir yıl olur. İlk uzun metraj filmi olan “The 400 Blows”u çeken Truffaut, Fransa’da Yeni Dalga Akımını başlatır. Aynı yıl kızı Laura Truffaut da dünyaya gelir.

6. 1962 yılında Cannes Film Festivali’nde jüri üyesi olarak görev yapar.

7. Yönetmen Sergei Parajanov’un Sovyet yönetimi tarafından tutuklanması üzerineTruffaut, bir imza kampanyası başlatır.

8. Alfred Hitchcock‘un büyük hayranı olan Truffaut, Hitchcock’u ustası olarak tanımlar. Hitchcock ile üç gün süren söyleşisi sinema tarihinde önemli bir yere sahiptir.

9. Bonnie and Clyde (1967) filmini yönetmesi için gelen teklifi geri çevirir.

10. La nuit américaine (1973) ve Les quatre cents coups (1959) filmleriyle 3 kez Oscar’a aday olur.

11. Çok mutsuz bir çocukluk geçirdiği ve bunun filmlerini etkilediği söylenmektedir.

12. Truffaut ‘la politique des Auteurs’ başlıklı daha sonradan İngilizceye ‘auteur theory’ olarak çevrilen kuramı ortaya atmıştır.

13. 1950 yılında Fransız ordusunda askere gitmek için kayıt yaptırır. Askerlikte filmle ilgilibir bölüme gönderilmeyi beklerken topçu birliğine gönderilir. Bu durumdan mutsuz olan Truffaut, iki kez askerden kaçar. Yakalandıktan sonra askeri cezaevine konulan Truffaut, 1952 yılında terhis olur.

14. Savaştan sonra tam bir sinefil olan Truffaut, haftada neredeyse 20 film izler ve gittiği filmleri günlüğüne kaydeder.

15. Stolen Kisses (1968) ve The Bride Wore Black (1968) filmleri Altın Küre’de Yabancı Dilde En İyi Film kategorisinde aday olur.

16. 21 Ekim 1984 tarihinde beyin tümörü nedeniyle hayatını kaybeden Truffaut yakılarak Paris “Montmartre” mezarlığına gömülmüştür.

17. Ölmeden önce “Küçük Hırsız” filmi üzerinde çalışan Truffaut’nun vasiyet filmini daha sonra Claude Miller beyaz perdeye aktardı.

Bu haberleri de beğenebilirsiniz

The Peasants filmi hakkında bilinmeyenler!

‘Dune: Part Two’nun en iyi 10 karakteri!

2024’e damga vuracak filmler yolda!

2023’ün En İyi 10 Film Fragmanı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir