70’inde Ünlü Olan Maggie Smith Hakkında Bilmedikleriniz!

Neredeyse 70 yıl önce Maggie Smith oyuncu olmaya karar verdi ve 100’den fazla yapımda farklı karakterlerde karşımıza çıktı. Ancak çoğu izleyiciler onu sadece saygı duyulan yaşlı bir lady ya da bilge sihirbaz olarak hatırlıyor: Harry Potter‘da Minerva McGonagall, Downton Abbey’de Violet Crawley.

Brightside‘dan ünlü aktrisin bilinmeyenlerini sizler için derledik.

Margaret Natalie Smith, 28 Aralık 1934 yılında Londra’nın banliyölerinden birinde doğdu. Aristokrat rollerde görmeye alışık olduğumuz Smith, aslında çok sade bir ailede büyüdü. Annesi sekreter olan Smith’in babası medikal alanda çalışıyordu.

Smith, çocukluğundan beri kendisini sahnede hayal etse de ailesi onun hayallerine hiçbir zaman ortak olmadı. Hatta annesi kızının bu yüzle asla bir aktris olamayacağını düşünüyordu.

Oldukça kararlı olan Maggie, 17 yaşında oyunculuk kariyerine başladı. Oyunculuğa başladıktan sadece 1 yıl sonra sahnede büyük rolü aldı. Shakespeare’in Twelfth Night oyununda Viola karakterini canlandırdı.

Oyunculuk kariyerine komedi yıldızı olarak başlayan Maggie, şarkı söyledi, dans etti ve insanları eğlendirdi. 22 yaşına geldiğinde ise Broadway’de sahne aldı.

Daha sonra tiyatro ve tv projleri için teklif götürülen aktrisin rolleri hep daha çok birbirine benzemeye başladı. Tiyatro eleştirmenleri her seferinde hayranlıklarını dile getiriyor, yönetmenler Maggie Smith’i filmlerinde görmek için sıraya giriyorlardı.

Maggie Smith, daima tiyatroyu tercih etse de geniş kitleler tarafından tanınmasını sağlayan bir film oldu: “The Prime of Miss Jean Brodie.” Filmde ustalıkla canlandırdığı idealist öğretmen karakteri Smith’e Oscar ödülünü getirdi.


Smith, diğer Oscar’ını ise “en iyi yardımcı kadın oyuncu” dalında “California Suite” filmindeki rolüyle kazandı. 6 kez Oscar’a aday olan Smith, 2 kez Oscar heykelini kucakladı.

Maggie Smith, aynı zamanda “Triple Crown of Acting” sahibi olan sayılı isimlerden. Yani Smith, hem Oscar, hem Tony hem de Emmy ödüllerinin sahibi.

Sadece Downton Abbey’de canlandırdığı Lady Violet karakteri Smith’e 3 Emmy Ödülü getirdi. Aktris rol aldığı diziyi hiç izlemediğini itiraf etti ancak dizide olmaktan mutlu olduğunu söyledi.

Sanata yaptığı katkılardan dolayı İngiliz İmparatorluğu Düzeninin Kadın Komutanı olarak atandı. 3 ünlü İngiltere üniversitesi aktirse Doktora ünvanı verdi. Tiyatro okulundan ayrıldıktan sonra Smith, bir daha hiç eğitim almadı. Kişisel yaşamı adeta bir melodramın parçası gibiydi. Oyun yazarı Robert Stephens ile evlenen Smith’in evliliği Stephens’in alkolik olması ve kariyerindeki düşüş nedeniyle bitti.

Maggie Smith’in Stephens ile evliliğinden 2 oğlu dünyaya geldi. İkisi de ailenin izinden gitti. Birkaç filmde rol alan Chris Larkin ünlü olamadı, Toby Stephens, James Bond filmi ‘Die Another Day’de rol almasının ardından geniş kitleler tarafından tanınmayı başardı. Diğer ünlü rolü ise TV dizisi “Black Sails”deki korsanların kaptanı oldu.

Stephens ile boşandıktan sonra Beverley Cross ile evlendi. Çift, 22 yıl boyunca birlikte yaşadı. Çifti ayıran ise Cross’un hastalık sonrası hayatını kaybetmesi oldu.

Maggie Smith, tiyatroda çok hızlı yükseldi ve birçok yönetmen onunla çalışmak için sıraya girdi. Ancak izleyiciler onu tanıdığında Smith neredeyse 70 yaşındaydı. Harry Potter filmindeki büyücü rolü onun geniş kitleler tarafından tanınmasını sağlandı.

Harry Potter and the Half-Blood Prince’in çekimleri sırasında Smith, göğüs kanseriyle savaşıyordu.

Bu hastalık Smith’in tiyatro kariyerine 12 yıl ara vermesine neden oldu. Tekrar sahneden olamaktan çok korkan Smith, sahneye mutlu bir şekilde döndü. 2019 yılında tek kişilik A German Life isimli oyunda yer aldı. 100 dakikalık oyunda Smith, Nazi rejimi için çalışan bir kadını canlandırdı. Bu rolüyle aldığı 6 ödülle (Evening Standard Theater Award) Smith rekor kırdı.


Bu haberleri de beğenebilirsiniz

The Peasants filmi hakkında bilinmeyenler!

‘Dune: Part Two’nun en iyi 10 karakteri!

2024’e damga vuracak filmler yolda!

2023’ün En İyi 10 Film Fragmanı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir