8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne Özel 8 Film

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne Özel 8 Film. Dünya Kadınlar Günü, çıkış noktası işçi hakları hareketlerine dayanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanınan uluslararası bir gündür.

8 Mart’ın tohumları 1908 yılında, New York’ta 15 bin çalışan kadının daha kısa mesai süreleri, daha yüksek maaş ve seçme hakkı talep etmesiyle atılmıştır. Bir yıl sonra Amerika Sosyalist Partisi 8 Mart’ı Ulusal Kadınlar Günü ilan etmişti. Bu özel günü uluslararası hale getirme fikrini ortaya atan ilk kişi ise Clara Zetkin’dir.

Günümüzde bazı ülkelerde protesto günü bazılarında ise kadınlık ve emeğinin kutlandığı bu güne özel, izlediğinizde içinizdeki güç ve motivasyonu harekete geçirecek 8 filmi sizler için derledik…

1. Hidden Figures (2016)

Margot Lee Shetterly’nin kurgusal olmayan aynı adlı kitabına dayanan biyografik dram filmi. Gizli Rakamlar, 60’larda NASA’da çalışan üç öncü Afro-Amerikan kadın matematikçinin anlatılmamış hikayesini anlatıyor. Tarihteki en büyük operasyonlardan birinin arkasındaki beyinlere Taraji P. Henson, Octavia Spencer ve Janelle Monáe hayat veriyor.

2. Thelma & Louise (1991)

Susan Sarandon ve Geena Davis’in tacizci erkeklerden ve hukuktan kaçan iki yol arkadaşı olarak başrollerde yer aldığı yapımın yönetmenliğini Ridley Scott üstleniyor. Özünde kadın zaferi olan ve 30 yıl önce gösterime girmesine rağmen etkisini yitirmeyen bir film.

3. Queen of Katwe (2016)

1996 doğumlu Phiona Mutesi’nin gerçek hayat hikayesinden uyarlanan film, Ugandalı bir kızın satranç ile tanıştıktan sonra gecekondu mahallesinden uluslararası satranç şampiyonluğuna uzanan hayatının değişimine odaklanıyor. Disney’in bu kendini iyi hissettiren filminin yönetmeni Mira Nair.

4. Erin Brockovich (2000)

Julia Roberts’a En İyi Kadın Oyuncu Oscar’ını kazandıran yapım, Erin Brockovich’in gerçek hayatına dayanıyor. Hukuk eğitimi almamış olmasına rağmen, insan sağlığını tehdit eden çok önemli bir davada verdiği hukuk mücadelesiyle hepimize ilham veren üç çocuklu bekar bir annenin hikayesi.

5. Little Women (2019)

İç Savaş sonrası Amerika’da yaşamlarını sürdürmeye çalışan dört kız kardeşin hikayesini anlatıyor. Louisa May Alcott’un romanından uyarlanan filmin yönetmen koltuğunda, bu uyarlamayla En İyi Yönetmen kategorisinde Oscar’a aday gösterilen Greta Gerwig oturuyor.

6. Miss Sloane (2016)

John Madden‘ın yönetmen koltuğunda oturduğu yapımın başrolünde Jessica Chastain yer alıyor. Drama ve gerilimi bir arada bulunduran film, hırslı ve başarılı bir lobici olan Elizabeth Sloane’un güçlü ve tehlikeli silah lobisine karşı verdiği savaşı konu ediniyor.

7. Frida (2002)

Meksikalı sürrealist ressam Frida Kahlo’nun sanat ve fırtınalı yaşam hikâyesini konu alan 2002 tarihli biyografik film, 6 dalda Akademi Ödülü’ne aday olmuş ve makyaj ve özgün müzik dalında 2 Oscar kazanmıştır.

8. Mona Lisa Smile (2003)

Yönetmenliğini Mike Newell, senaryosunu Lawrence Konner ve Mark Rosenthal’in kaleme aldığı yapım, genç ve idealist sanat tarihi hocası olan Katherine Watson’ı merkezine alıyor ve onurun, cesaretin ve bir amaç sahibi olmanın ne kadar değerli olduğu öğretiyor.

Bu haberleri de beğenebilirsiniz

The Peasants filmi hakkında bilinmeyenler!

‘Dune: Part Two’nun en iyi 10 karakteri!

2024’e damga vuracak filmler yolda!

2023’ün En İyi 10 Film Fragmanı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir