Abraham Lincoln’ü canlandıran 14 aktör

ABD’nin 16. başkanı olan ve ülkedeki iç savaşa son veren Abraham Lincoln, Hollywood yapımlarına sık sık konu olan isimler arasında yer alıyor. Abraham Lincoln’ü konu edinen yapımları ve karaktere hayat veren 14 aktörü listeledik.

1. Joseph Henabery – The Birth of a Nation (1915)

David W. Griffith’in yönetmenliğini üstlendiği sessiz film, üç saati aşan süresiyle dönemin en uzun filmi olmuştur. Amerikan İç Savaşı’na odaklanan yapım, o dönemde ırkçılığı körüklediği için oldukça eleştiri almıştı.Filmde  Abraham Lincoln’e birçok filme yönetmenlik yapmış Joseph Henabery hayat vermiştir.

Joseph Henabery - The Birth of a Nation
Joseph Henabery – The Birth of a Nation

2. Walter Huston – Abraham Lincoln (1930)

Usta yönetmen David W. Griffith’i tekrar yönetmen olarak gördüğümüz bu biyografik filmde Lincoln’ü Walter Huston canlandırmıştır. Walter Huston, 1920 yapımı Two Americans kısa filminde de Lincoln karakterine hayat vermiştir.

Walter Huston - Abraham Lincoln
Walter Huston – Abraham Lincoln

3. Frank McGlynn Sr.- The Littlest Rebel (1935)

Shirley Temple’in bir konfederasyon askerinin kızını canlandırdığı filmde yönetmen koltuğunda David Butler oturuyor. Amerikan İç Savaşı sırasında çiftlik sahibi bir ailenin yaşadığı acılara tanıklık eden filmde Lincoln’ü Frank McGlynn Sr. canlandırmıştır.

 Frank McGlynn Sr.- The Littlest Rebel
Frank McGlynn Sr.- The Littlest Rebel

4. Henry Fonda – Young Mr. Lincoln (1939)

Abraham Lincoln’ün gençlik yıllarına odaklanan filmde Henry Fonda, rol için teklifi ilk aldığında yönetmen John Ford’a, Lincoln’ü oynamak benim için Tanrıyı oynamak gibi, çıldırdınız mı? diye karşı çıksa da Ford, Fonda’yı ikna etmeyi başarmıştır.

Henry Fonda - Young Mr. Lincoln
Henry Fonda – Young Mr. Lincoln

5. Raymond Massey – Abe Lincoln in Illinois (1940)

John Cromwell tarafından yönetilen film Lincoln’ün Kentucky’deki ilk günlerinden başkan olarak seçildiği döneme kadarki dönemini ele alıyor. Lincoln’ü oynayan Raymond Massey bu rolüyle En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar’a aday olmuştur.

Raymond Massey - Abe Lincoln in Illinois
Raymond Massey – Abe Lincoln in Illinois

6. Hal Holbrook – Lincoln (1974)

George Schaefer tarafından yönetilen ve iki sezon süren bu mini dizide Lincoln’e hayat veren Hal Holbrook, dizideki performansıyla Emmy Ödülü kazanmıştır. Holbrook, Spielberg’ün yönettiği 2012 yapımı Lincoln filminde de Preston Blair rolüyle karşımıza çıkmıştı.

Hal Holbrook - Lincoln
Hal Holbrook – Lincoln

7. Gregory Peck – The Blue and the Gray (1982)

Dört dalda Emmy adaylığı bulunan üç bölümlük mini dizinin yönetmenliğini Andrew V. McLaglen üstlenmiştir. ABD İç Savaşı’na ve bundan önceki döneme odaklanan dizide Lincoln’e Gregory Peck hayat vermiştir.

Gregory Peck - The Blue and the Gray
Gregory Peck – The Blue and the Gray

8. Robert V. Barron – Bill and Ted’s Excellent Adventure (1989)

Bill ve Ted’in Socrates, Napolyon ve Lincoln gibi tarihi figürlerle tanışıp tarih dersini geçebilecekleri bilgileri bizzat deneyimledikleri yolculuklarını konu edinen filmde Robert V. Barron, Lincoln karakterini canlandırmıştır. Keanu Reeves, Alex Winter, George Carlin gibi isimlerin yer aldığı filmin yönetmenliğini ise Stephen Herek üstlenmişti.

Robert V. Barron - Bill and Ted's Excellent Adventure
Robert V. Barron – Bill and Ted’s Excellent Adventure

9. Jason Robards – The Perfect Tribute (1991)

Jack Bender’in yönetmenliğini üstlendiği film, Lincoln’nün ABD tarihinin en ünlü konuşmalarından biri olan Gettysburg Konuşması’nı nasıl yazdığına odaklanıyor. Filmde Lincoln’ü canlandıran Jason Robards, daha önce de Abe Lincoln in Illinois (1964) filminin TV adaptasyonunda ve Lincoln (1992) TV filminde Lincoln rolünü üstlenmişti.

Jason Robards - The Perfect Tribute
Jason Robards – The Perfect Tribute

10. Kris Kristofferson – Tad (1995)

Rob Thompson tarafından yönetilen film başkanlığı döneminde oğlunu kaybeden Lincoln’nün biyografisine odaklanıyor. Filmde Lincoln’ü Kris Kristofferson canlandırmıştır.

Kris Kristofferson - Tad
Kris Kristofferson – Tad

11. Benjamin Walker – Abraham Lincoln: Vampire Hunter (2012)

Seth Grahame-Smith‘in aynı isimli romanından beyaz perdeye uyarlanan film, Lincoln’ü bir vampir avcısı olarak ele alıyor. Yönetmenliğini Timur Bekmambetov’un yaptığı filmde, Lincoln’e Benjamin Walker hayat vermiştir.

Benjamin Walker - Abraham Lincoln: Vampire Hunter
Benjamin Walker – Abraham Lincoln: Vampire Hunter

12. Daniel Day-Lewis – Lincoln (2012)

Lincoln’nün son dönemlerine odaklanan yapımın yönetmenliğini Steven Spielberg üstleniyor. Daniel Day-Lewis, filmdeki performansıyla En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ını kazanmıştı.

Daniel Day-Lewis - Lincoln
Daniel Day-Lewis – Lincoln

13. Billy Campbell – Killing Lincoln (2013)

Abraham Lincoln suikastinin gerçek hikayesine odaklanan yapımın yönetmenliğini Adrian Moat üstleniyor. Oscarlı oyuncu Tom Hanks’in sunduğu yapımda, Billy Campbell Lincoln’ü canlandırmıştır.

Billy Campbell - Killing Lincoln
Billy Campbell – Killing Lincoln

14. Michael Krebs – Timeless (2016)

Eric Kripke ve Shawn Ryan tarafından yaratılan dizinin ikinci bölümü Lincoln suikastini ele alıyor. Dizide Lincoln’ü Micheal Krebs canlandırmıştır.

Michael Krebs - Timeless
Michael Krebs – Timeless

Bu haberleri de beğenebilirsiniz

The Peasants filmi hakkında bilinmeyenler!

‘Dune: Part Two’nun en iyi 10 karakteri!

2024’e damga vuracak filmler yolda!

2023’ün En İyi 10 Film Fragmanı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir