A’dan Z’ye Stephen King!

A’dan Z’ye Stephen King! Korku edebiyatının “efendisi” Stephen King’i hepimiz biliriz. Usta yazarın eserlerinden uyarlanan birçok filmin olması da bunda önemli bir etken. “Esaretin Bedeli”, “Yeşil Yol”, “The Shining”, “It” gibi pek çok filmin beyaz perdeye aktarılmasını King’in kitaplarına borçluyuz. Peki, hayatı boyunca çok sayıda kitap yazan verimli yazar Stephen King aslında nasıl biridir? Mesela perili gibi görünen bir evde yaşadığını biliyor muydunuz?

İşte Stephen King hakkında muhtemelen bilmediğiniz 12 bilgi daha!

 

1. Kendisi triskaidekafobiden mustarip, yani 13 sayısından fazlaca korkuyor. Yazar korkusunu şu sözlerle ifade ediyor: “13 sayısı söz konusu olduğunda omurgamda aşağı yukarı hareket eden o ürperti asla geçmez. Yazarken 13. ya da 13’ün katı olan bir sayfaya geldiğimde asla durmam, ‘güvenli’ bir rakama kadar yazmaya devam ederim. 13 yerine 12 adım atmış olmak için evimin merdivenindeki son iki basamağı tek adımda çıkarım. Okurken 94., 193., 382. ya da rakamları toplamı 13 yapan hiçbir sayfada durmam.”

 

2. Stephen King, büyük bir Rock N’roll hayranıdır. King ve eşi Tabitha, Maine’deki evlerinde kendi kurdukları üç radyo istasyonuna sahipler.

 

3. Richard Bachman adlı yazarın gerçekte Stephen King olduğu ortaya çıktı ve Stephen King, Richard Bachman adını Bachman’ın ölümünü sebep göstererek emekliye ayırdı. Ölüm sebebi olarak ise kanser gösterildi.

 

4. Stephen King’in Richard Bachman adıyla kaleme aldığı ilk kitap olan Rage, sınıf arkadaşını silahla vuran bir lise öğrencisi hakkındaydı. Daha sonra sınıf arkadaşlarını esir alan Jeffrey Lyne Cox adlı bir lise öğrencisinin bu kitaptan esinlendiği ortaya çıktı. Benzer durum üç farklı lisede daha yaşanınca kitabın Amerika Birleşik Devletleri’nde bir daha basılmamasına karar verildi.

5. Guinnnes Rekorlar Kitabı’na göre Stephen King yaşayan yazarlar içinde kitapları en çok sinemaya aktarılan yazar olma ünvanını da taşıyor.

6. Yazar, ilk romanı Carrie’yi öncelikle bir hikaye olarak kaleme almış, fakat sonrasında memnun kalmayıp atmıştı. Fakat eşi Tabitha yazara hikayedeki potansiyeli fark etmesi ve yazmaya devam etmesi konusunda yardımcı olunca ortaya o ünlü roman çıkmış oldu. Yazar bu romanı elbette eşi Tabitha’ya adadı.

49 roman, 84 kısa öykü ve 16 roman

7. Stephen King’in ünlü romanı Carrie sadece sinemaya uyarlanmakla kalmamış, 1988 yılında bir müzikal olarak da izleyici karşısına çıkmıştı. Önce Royal Shakespeare Company tarafından, ardından da Broadway’de sergilenmişti bu müzikal. Müzikalin biletleri yok satsa da, müzikal hakkında yapılan yorumlar hayli çeşitliydi. Gösteri, 16 öngösterim ve 5 gösterimin ardından sonlandırıldı.

8. Stephen King, Yazarlık yolcuğuna H.P. Lovecraft’ın “The Lurker Of The Threshold” adlı kitabını okuduktan sonra başladı. Tabii ki de bir korku romanı.

9. Yazar, kendi romanlarından uyarlanan pek çok filmin en az bir sahnesinde mutlaka görünmüştür. Maximum Overdrive’da ATM’den para çeken adam, Hayvan Mezarlığı’nda bir vaiz, Sleepwalkers’ta mezarcı bunlardan bazılarıdır.

10. Kara Kule serisi Stephen King‘in tüm kitaplarını birbirine bağlar. Stephen King hayranları, onun eserlerinin bir şekilde bağlı olduğunu biliyor. Kitapların karakterleri diğer bazı kitaplarında görülürken, Kara Kule serisi altta yatan evreni bir araya getiren kitapların destanıdır.

A'dan Z'ye Stephen King

11. King bugüne kadar 49 roman, 84 kısa öykü ve 16 roman yazdı. Yazmaya devam eden King, yılda en az bir kitap yayınlıyor.

12. King, küçük bir çocukken, tren yollarının orada yaşayan bir arkadaşıyla oynamaya gitti. Annesi döndüğünde hayalet gibi beyaz olduğunu söyledi. Sonradan annesi King’in arkadaşının bir trenin altında kalarak öldüğüne tanık olduğunu öğrendi. Bazıları, bu travmanın korku hikayeleri yazmak istemesinin bir katalizörü olabileceğine inanıyor. Ayrıca kendisi de 1999’da korkunç bir araba kazası geçirdi. King’e, yürüdüğü esnada bir 1985 Dodge Caravan çarptı.

Bu haberleri de beğenebilirsiniz

The Peasants filmi hakkında bilinmeyenler!

‘Dune: Part Two’nun en iyi 10 karakteri!

2024’e damga vuracak filmler yolda!

2023’ün En İyi 10 Film Fragmanı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir