Alfred Hitchcock’un 5 Kült Filmi

Sinema tarihinin en başarılı yönetmenlerinden olan Hitchcock, korku ve gerilimin ustası olarak kabul edilir. Kendi tarzını konuşturduğu filmleriyle auteur yönetmen mertebesine yükselen Alfred Hitchcock’un 5 Kült Filmi‘ni listeledik.

1. The Lodger: A Story Of The London Fog (1926)

Sessiz bir sinema klasiği olan film, Hitchcock’un ustalığa geçişinin ilk eseri olarak kabul edilir. Londra’da işlenen seri cinayetlerin katilinin arandığı filmde, tek başına yaşayan bir kiracının, garip davranışları ev sahibi tarafından farkedilir. Hitchcock’un kendini ilk kez sergilediği filmin oyuncu kadrosunda  June Tripp, Ivor Novello, Marie Ault gibi yıldızlar yer alıyor.

The Lodger: A Story Of The London Fog
The Lodger: A Story Of The London Fog

2.  Rear Window (1954)

Hitchcock’un en başarılı filmlerinin arasında yer alan, ‘Arka Pencere’ 4 dalda Oscar’a aday olmuştur.  Filmin oyuncu kadrosunda James Stewart, Grace Kelly, Wendell Corey gibi isimler yer alıyor. Fotoğraf sanatçısı L.B. Jeffries, geçirdiği kaza sonucu bacağı kırılınca evinden dışarı çıkamaz. Yerinden kıpırdayamadığı için canı çok sıkılan Jeffries, evinin penceresinden teleskopla komşularını izlemeye başlar. Sık sık gördüğü komşusunu bir süre sonra görmemeye başlar. Eşinin komşusunu öldürdüğünden şüphelenen Jeffries, sevgilisinden ve hemşiresinden olayı araştırmak için yardım ister.

Rear Window
Rear Window

3. Vertigo (1958)

Teknik ve işlediği konu bakımından kült yapımlar arasına giren Vertigo’da,  James Stewart, Kim Novak, Barbara Bel Geddes başrollerde. San Francisco polis departmanından dedektif Scottie Ferguson, bir suçluyu kovalarken çatıdan düşen ortağını kurtaramadığı için yükseklik korkusu başlar. Korkusundan dolayı mesleğini yapamaz hale gelir ve emekli olur. Bir arkadaşı karısını takip etmesi için Ferguson ile anlaşır. Ferguson zaman geçtikçe kadının intihara meyilli olduğunu anlar ve kendi korkularıyla da yüzleşeceği bir mücadelenin içine girerler.

Vertigo
Vertigo

4. Psycho (1960)

Hitchcock’un efsaneleşmiş yapımlarından biri olan Sapık filminin oyuncu kadrosunda  Anthony Perkins, Janet Leigh, Vera Miles yer alıyor. Film, sinema tarihinin en unutulmaz sahnelerinden birine de ev sahipliği yapmıştır. ‘Duş’ sahnesinde neredeyse hiç kan görmememize rağmen yaşattığı gerginlik, türünün nadir örneklerindendir. Patronunun yaklaşık 40 bin dolarını çalan Marion’un sevgilisine gitmek için çıktığı yolda bir otelde konaklarken öldürülmesini konu alan film, sinema tarihine adını altın harflerle yazdırmıştır.

Psycho
Psycho

5. The Birds (1963)

Auteur yönetmen Alfred Hitchcock’un Kaliforniya’da tatil yaptığı sırada okuduğu bir haberden etkilenerek yarattığı filmde, başrolleri Tippi Hedren ve Rod Taylor paylaşıyor. Gerilim türünün başyapıtlarından biri olarak gösterilen filmde, Melanie Daniels’ın, kız kardeşinin doğum günü için evcil hayvan dükkanından kız kardeşinin arayıp bulamadığı kuşları satın alır. Başlarda her şey normal gibi gözükse de bir süre sonra kasabadaki tüm kuşlar insanlara saldırmaya başlar.

The Birds
The Birds

Bu haberleri de beğenebilirsiniz

The Peasants filmi hakkında bilinmeyenler!

‘Dune: Part Two’nun en iyi 10 karakteri!

2024’e damga vuracak filmler yolda!

2023’ün En İyi 10 Film Fragmanı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir