Biyografi Filmlerinde Tüm Zamanların En İyi 12 Performansı

Maria Falconetti‘nin “The Passion of Joan of Arc”daki performansından Natalie Portman‘ın “Jackie,”deki performansına kadar eleştirmenler tüm zamanların iyi biyografik film performanslarını seçti.

1. Maria Falconetti – “The Passion of Joan of Arc”(1928)

Tüm Zamanların En İyi 12 Biyografik Film Performansı

Sadece iki filmde rol alan Maria Falconetti, filmde güçlü bir performans sergiliyor. Filmde akılda kalan enstantane gözyaşları içerisinde saçları kısacık bir kadının bakışları…Carl Theodor Dreyer‘in yönettiği Fransız yapımı sessiz film, İngiltere ve Fransa arasında 14. yüzyılda başlayan Yüz Yıl Savaşları sırasında ülkesi Fransa’ya manevi destek veren hatta orduya katılarak İngilizlere karşı çarpışan Fransız Katolik azizesi Jeanne d’Arc’ın hikayesine odaklanıyor.

2. Peter O’Toole – “Lawrence of Arabia” (1962)

Tüm Zamanların En İyi 12 Biyografik Film Performansı

David Lean‘ın yönetmenliğini üstlendiği film, 7 dalda Oscar sahibi. Film, Arap İsyanı’nın başlamasında önemli bir rol oynayan İngiliz bilim adamı ve ordu casusu Thomas Edward Lawrence’ı merkezine alıyor.

3. Ken Ogata – “Mishima: A Life in Four Chapters” (1985)

Ünlü Japon yazar Yukio Mishima’nın hayatını konu edinen film, Paul Schrader imzalı… Kurgusuyla ön plana çıkan film, yazarın hayatını 4 bölümde ele alıyor.

4. Tom Cruise – “Born on the Fourth of July” (1989)

Tüm Zamanların En İyi 12 Biyografik Film Performansı

Vietnam üçlemesinin ikinci filmi olan yapımın yönetmenliğini Oliver Stone üstleniyor. 8 dalda Oscar adayı olan yapımda Tom Cruise, Ron Kovic rolü sayesinde ilk defa Oscar’a adaylığı elde etmişti. Film, savaşın insan üzerindeki olumsuz etkilerini başarılı bir şekilde işliyor.

5. Denzel Washington -“Malcolm X” (1992)

Amerikan tarihinin en önemli insan hakları savunucusu Malcom X’i merkezine alan film Spike Lee imzalı. Denzel Washington‘un etkileyici performansı aktöre En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar adaylığı getirmişti.

6. Jamie Foxx – “Ray” (2004)

Yaşadığı trajik bir olay sonucu hayatına kör olarak devam etmek zorunda kalan ancak hayallerinden vazgeçmeyerek dünyanın en ünlü müzisyeni olan Ray Charles’ın etkileyici hayat hikayesi… Taylor Hackford imzalı yapım, konusu kadar Jamie Foxx‘un başarılı performansıyla da tüm zamanların en iyi biyografik filmlerinden biri. Filmdeki performansı Foxx’a En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar’ı getirmişti.

7. Daniel Day-Lewis -“Lincoln” (2012)

Tüm Zamanların En İyi 12 Biyografik Film Performansı

Lincoln’nün son dönemlerine odaklanan yapımın yönetmenliğini Steven Spielberg üstleniyor. Daniel Day-Lewis, filmdeki performansıyla En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ını kazanmıştı.

8. Denzel Washington – “The Hurricane” (1999)

Kötü niyetli bir polis yüzünden hapse giren boksör Rubin Carter’ın yaşadıklarını ele alan filmin yönetmenliğini Norman Jewison üstleniyor. Filmindeki performansı Denzel Washington’a En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar adaylığı getirmişti.

9. John Cusack & Paul Dano -“Love & Mercy”(2014)

Tüm Zamanların En İyi 12 Biyografik Film Performansı

The Beach Boys grubunun ortak kurucusu, müzisyen-şarkı yazarı Brian Wilson’ın yaşam öyküsünü anlatan film Bill Pohlad imzalı. Paul Dano filmdeki performansıyla En İyi Yardımcı erkek Oyuncu dalında Altın Küre adaylığı elde etmişti.

10. Peter Sarsgaard – “Experimenter” (2015)

Ünlü ruhbilimci Stanley Milgram’ın ünlü Milgram deneyini merkezine alan filmin senartistliği ve yönetmenliği Michael Almereyda‘ya ait. Peter Sarsgaard muhteşem performansıyla dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştı.

11. Kelli Garner – “The Secret Life of Marilyn Monroe (2015)

Tüm Zamanların En İyi 12 Biyografik Film Performansı

Marilyn Monroe’nun özel hayatını medyadan saklayabilmek için yaptıklarını anlatan 2 bölümlük mini dizide Kelli Garner ve Susan Sarandon başrolleri paylaşmıştır.

12. Natalie Portman – “Jackie”(2016)

Başkan John F. Kennedy’nin 1963’te Dallas’ta uğradığı suikast sonucu ölmesinin ardından First Lady Jacqueline Kennedy(Jackie)’nin yaşadıklarını merkezine alan film, Pablo Larraín imzalı. 3 dalda Oscar adaylığı bulunan filmde, Natalie Portman’ın muhteşem performansı aktrise En İyi Kadın Oyuncu Oscar adaylığını getirmişti.

Bu haberleri de beğenebilirsiniz

The Peasants filmi hakkında bilinmeyenler!

‘Dune: Part Two’nun en iyi 10 karakteri!

2024’e damga vuracak filmler yolda!

2023’ün En İyi 10 Film Fragmanı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir