Haluk Bilginer’in Unutulmaz 8 Rolü

Yer aldığı her projede adından söz ettirmeyi başaran son dönemin ilk akla gelen isimlerinden biri Haluk Bilginer… Sadece oynadığı karakterlerle değil muhteşem ses tonuyla da akıllarda yer edinmeyi başaran Bilginer, 1954 yılında İzmir’de dünyaya gelir. Lise yıllarında okulun tiyatro kulübüne giren Bilginer, okullu sanatçı olmayı kafasına koyar.

Ankara Devlet Konservatuarı’nı bitirdikten sonra Londra Müzik ve Drama Sanatları Akademisi’nde tiyatro eğitimi alır. Bir süre Londra’da kalan Bilginer, burada birçok klasik uyarlamada yer alma şansı bulur. Bir süre sonra Türkiye’ye dönen Bilginer, 1987 yapımı “Gecenin Öteki Yüzü” isimli dizide rol alır. Daha sonra 1992 yapımı Yavuz Özkan yönetmenliğindeki “İki Kadın” isimli filmde rol alan Bilginer’e teklifler arka arkaya gelmeye başlar. 1990’lı yıllarda komedi dizi “Gülşen Abi”de rol alan Bilginer, farklı rollere olan yatkınlığını da kanıtlar.

Son dönem internet dizilerindeki başarılı performanslarıyla akıllarımızda yer edinen Bilginer, geçtiğimiz günlerde Hollywood filmi “Halloween”da Dr. Sartain karakteriyle karşımıza çıkmıştı. Hem beyaz perde de hem televizyon dizilerinde hem de tiyatrodaki performansıyla adından söz ettirmeyi başaran Haluk Bilginer’in beyaz perdede canlandırdığı unutulmaz 8 rolünü sizler için listeledik.

1. Masumiyet (1997)

 Haluk Bilginer’in Unutulmaz 8 Rolü

Yaklaşık sekiz dakika süren unutulmaz tiradıyla hafızalara kazınan Haluk Bilginer, Zeki Demirkubuz imzalı filmde Bekir karakterine hayat veriyor. Unutulmaz performanslarından birine imza atan Bilginer’e Güven Kıraç ve Derya Alabora gibi isimler eşlik ediyor. Antalya Film Festivali’nde 4 Altın Portakal ve Altın Koza Film Festivali’nde de dört ödül alan yapım, on yıllık mahkumiyetini tamamladıktan sonra serbest kalan Yusuf’un ve onun karşısına çıkan  Bekir ve Uğur’un mücadelesine odaklanıyor. Filmin, şartlar gereği sessiz çekilip, dublajının sonra yapılması ve seyirciye bunu hissettirmemesi de filmle ilgili önemli bir anektod.

2. Kış Uykusu (2014)

 Haluk Bilginer’in Unutulmaz 8 Rolü

Kış Uykusu, Türk sineması için bir dönüm noktası olmasının yanı sıra unutulmaz performanslarla da hafızalarımızda yer edinmeyi başaran bir yapım. Film, 3 saatten uzun olmasına rağmen, izleyiciyi sıkmaz. Emekli olduktan sonra İstanbul’dan ayrılıp Kapadokya’ya yerleşen ve kendisine soğuk genç karısı Nihal ve boşanmış kız kardeşi Necla ile yaşayan eski tiyatrocu Aydın karakterine odaklanan yapımda Haluk Bilginer’e, Demet Akbağ, Melisa Sözen, Ayberk Pekcan, Serhat Kılıç, Tamer Levent, Nejat İşler ve Nadir Sarıbacak gibi isimler eşlik ediyor. Haluk Bilginer, o dönem yoğun tiyatro programı nedeniyle filmde oynamayı 3 kez reddetse de, filmin yapım süreci oyuncuya göre planlanınca rolü kabul etmiştir. IMDb Top 250 listesine giren ilk yerli yapım olan Kış Uykusu, Cannes Film Festivali tarihine Altın Palmiye kazanan en uzun film olarak geçmiştir.

3. Polis (2007)

 Haluk Bilginer’in Unutulmaz 8 Rolü

Onur Ünlü’nün yönetmen koltuğunda oturduğu filmde başrolleri Haluk Bilginer ve Özgü Namal paylaşıyor. Filmde, Bilginer, mesleğinin zirvesinde cinayet masası polisi Musa Rami karakterine hayat veriyor. Film, işi, aşkı ve ailesi arasında sıkışıp kalan Musa Rami karakterine odaklanıyor. Yapım, usta oyunculuklarının yanı sıra müzikleriyle de akıllarımızda yer etmiş bir film. Yapımda Namal ve Bilginer’e Ragıp Savaş, Sermiyan Midyat, Settar Tanrıöğen ve Kaan Çakır gibi isimler eşlik ediyor.

4. Filler ve Çimen (2000)

 Haluk Bilginer’in Unutulmaz 8 Rolü

Derviş Zaim’in yazıp yönettiği film, yönetmenin “Tabutta Rövaşata” filminin ardından çektiği ikinci uzun metraj filmi. Seyirciye derin devletin öteki yüzünü gösteren film Haluk Bilginer, Ali Sürmeli, Uğur Polat, Bülent Kayabaş, Sanem Çelik gibi usta oyuncuları bir arada izleme fırsatı sunuyor. Haluk Bilginer’in unutulmaz performanslarından birine imza attığı yapımda ünlü oyuncuyu uyuşturucu baronu Sabit rolünde izliyoruz. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Yönetmen, Kadın Oyuncu, Yardımcı Erkek Oyuncu, Sanat Yönetmeni, Kurgu ve Jüri Özel Ödülünü alan film, başarısını tescillemiştir.

5. Neredesin Firuze (2004)

Tekrar tekrar izlenebilecek nitelikteki muhteşem komedi filmi Neredesin Firuze’nin yönetmen koltuğunda Ezel Akay oturuyor. Oyuncu kadrosunda Demet Akbağ, Özcan Deniz, Cem Özer, Haluk Bilginer, Ruhi Sari ve Şebnem Dönmez gibi birbirinden renkli isimlerin olduğu yapımda Bilginer, müzik yapımcısı Hayri Kalıpçı karakterine hayat veriyor.

Kostümleri,konusu ve muhteşem oyuncularıyla aklımızda yer  edinmeyi başaran film, günümüzde neredeyse yok olmuş CD-kaset piyasasının altın devrini geride bırakmaya hazırlandığı dönemde geçiyor. Hikayenin odak noktası ise film, müzik piyasasında pek başarılı olamayan Hayri ve ortağı Osman.

6.7 Kocalı Hürmüz (2009)

Ezel Akay imzalı filmde, Haluk Bilginer muhteşem performansıyla her rolün hakkını verebileceğini gözler önüne seriyor. Bilginer filmde yapımın anlatıcı rolünde olan Kuşçu karakteriyle karşımıza çıkıyor. 1800’lü yılların sonlarında Osmanlı topraklarında geçen yapım, yedi ayrı erkekle yaşayan bir kadının hikayesine odaklanıyor. Oyuncu kadrosuyla dikkat çeken yapımda  Nurgül Yeşilçay, Gülse Birsel, Haluk Bilginer, Erkan Can, Memet Ali Alabora, Sarp Apak, Ezel Akay, Müjdat Gezen, Erol Günaydın, Zihni Göktay, Halit Akçatepe gibi isimler yer alıyor.

7. Güneşin Oğlu (2008)

 Haluk Bilginer’in Unutulmaz 8 Rolü

Sadece replikleri için bile defalarca izlenmeye değer bir yapım olan Güneşin Oğlu, Onur Ünlü imzalı. Eğlenceli olduğu kadar zeka dolu senaryosuyla da izleyeni şaşırtmayı başaran yapımda Bilginer, Fikri Şemsigil karakterine hayat veriyor. Yapım emekli olduktan sonra hayatını bir mucize bekleyerek geçiren Fikri Şemsigil’in hikayesine odaklanıyor. Bilginer ve Özgü Namal’ın başrolleri paylaştığı filmde ikiliye Hümeyra, Köksal Engür, Bülent Emin Yarar, Ahmet Kural, Tansu Biçer, Görkem Yeltan, Burçin Yıldırım gibi isimler eşlik ediyor. Yapım, Polis filmiyle seyirci karşısına çıkan Onur Ünlü’nün ikinci uzun metraj filmi olma özelliği de taşıyor.

8. New York’ta Beş Minare (2010)

 Haluk Bilginer’in Unutulmaz 8 Rolü

Yönetmenliğini ve senaristliğini Mahsun Kırmızıgül’ün üstlendiği yapımda Bilginer, Hacı Gümüş karakeriyle karşımıza çıkıyor. İstanbul, New York, Bitlis üçgeninde geçen film, 11 Eylül sonrasında Amerika ve dünyada yaygın hale gelen İslamofibi eleştirisini merkezine alıyor. Filmde Bilginer’e, Engin Altan Düzyatan, Ali Sürmeli, Danny Glover, Mahsun Kırmızıgül, Robert Patrick, Salih Kalyon, Hüseyin Avni Danyal, Mustafa Sandal, Eşref Kolçak gibi birçok usta isim eşlik ediyor.

 

Bu haberleri de beğenebilirsiniz

The Peasants filmi hakkında bilinmeyenler!

‘Dune: Part Two’nun en iyi 10 karakteri!

2024’e damga vuracak filmler yolda!

2023’ün En İyi 10 Film Fragmanı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir