Hayata Bakış Açınızı Değiştirecek 12 Belgesel

Hayata bakış açınızı değiştirecek 12 belgesel. Uzun ve yorucu bir günün ardından eve döndüğümüzde uzanıp sevdiğiniz diziyi veya merak ettiğiniz bir filmi seyretmek birçoğunuzun en sevdiği aktivite olabilir. Ancak bu kurgu okyanusunda yüzerken hayata dair gerçek olayların konu edinildiği yapımları da ihmal etmemek gerekiyor.

Dinlendirirken ufkumuzu genişletecek son yılların en iyi belgesellerini Bright Side’dan derledik.

The Price of Everything (2018) IMDb: 7.2


İki Oscar adaylığı bulunan yapım sanata nasıl değer biçildiğini keşfetmeye çalışıyor. Sanatsal içerik üreticiler ve açık artırma organizatörleri gibi alanında uzman kişiler de bu araştırmaya katkıda bulunuyor.

Our Planet (2019) IMDb: 9.3


BBC’nin 4 yıldır üzerinde çalıştığı bu mini dizi, iklim değişikliğiyle yüzleşen vahşi yaşamın zorlu şartlarını konu ediniyor. İnsanların flora ve fauna üzerindeki etkilerini değerlendirmek üzere farklı kıtalardaki 50 ülkeyi ziyaret eden 600 kişilik bir ekiple hazırlanan yapım ünlü doğa bilimci David Attenborough tarafından anlatılıyor.

The True Cost (2015) IMDb: 7.7


Moda dünyasının iç sırlarını araştıran bu belgesel birçok açıdan “Modanın bedeli nedir?” sorusunun cevabını arıyor. Araştırmacılar yalnızca moda şovlarını değil perde arkasındaki üçüncü dünya ülkelerini de ziyaret ederek endüstri hakkında şok edici gerçekleri ortaya çıkarıyor.

Fire in Paradise (2019) IMDb: 7.4


Son zamanlarda tüm dünyayı tehdit eden orman yangınları insanlık için küresel bir sorun haline gelmiştir ancak 2018 sonbaharında Kaliforniya’daki Paradise City’de meydana gelen trajedi birçoğumuz tarafından duyulmamış olabilir. Enerji hatlarındaki bir arıza sebebiyle çıkan yangında kül olan kasabada yaşanan trajedi kasaba sakinlerinin gözünden anlatılıyor.

Lo and Behold: Reveries of the Connected World (2016) IMDb: 7.0


Belgeselci Werner Herzog, uzmanlarla birlikte World Wide Web’in geçmişini araştırarak geleceği hakkında tahminler yürütüyor. Elon Musk’ın da katkıda bulunduğu bu araştırmayla Herzog, internetin hayatımızın bu kadar önemli bir parçası olmayı nasıl başardığını öğrenmek istiyor ve Tibet rahiplerinin bile meditasyonlardan sonra Twitter hesaplarını kontrol ettiğini gözler önüne seriyor.

Ice on Fire (2019) IMDb: 7.4


Yapımcılığı Leonardo DiCaprio tarafından üstlenilen bu belgeselin konusu ekolojik kriz. Benzerlerinin aksine bu yapımda çok geç olmadan harekete geçilirse insanlık adına umutların henüz tükenmediğinin altı çiziliyor. Filmde bu konuda atılabilecek adımların neler olduğu işleniyor.

Why Are We Creative: The Centipede’s Dilemma (2018) IMDb: 7.0


Yapım, yönetmenler, ressamlar, müzisyenler ve bilim adamları ile iletişim kurarak yaratıcılık konusunda araştırma yapan Hermann Vaske tarafından hazırlandı. Yaratıcılık üzerinde kontrolü nasıl ele alacağını anlamaya çalışan Vaske, 100’den fazla kişiyle röportaj yaptı.

The Cleaners (2018) IMDb: 7.2


Bu proje, gereksiz bilgilerin internetten kaldırılması için yürütülen “dijital temizlik” faaliyetinin perdelerini aralıyor. Bu konuda deneyimli 5 kişinin meslek sırlarını paylaştığı yapımın yaratıcıları aynı zamanda internette uygulanan sansürden etkilenen dünyanın farklı uçlarındaki insanlarla röportaj yapıyor.

Apollo 11 (2019) IMDb: 8.2


Astronotların aya inişini konu alan bu belgesel gün yüzüne çıkmamış bazı videolar ve röportajlar içeriyor. Projenin amacı ise oldukça basit; olayın gerçekliğiyle ilgili hala oldukça güçlü olan şüpheleri ortadan kaldırmak.

Visages Villages (2017) IMDb: 7.9


2018 yılında Oscar adaylığı elde eden yapım, Fransa’nın banliyölerinde dolaşan yönetmen Agnes Varda ve fotoğrafçı J.R.‘ın maceralarını konu ediniyor. Belgesel, sıra dışı dostluklar ve bizi çevreleyen dünyanın güzelliği hakkında harika bir seyir sunuyor.

One Strange Rock (2018) IMDb: 7.9


Her gün binlerce bilim adamı tarafından çözülmeye çalışılan gezegenimizin gizemleri hakkında harika bir belgesel dizisi. Yapım, modern dünyada bilimin yeri ve keşiflerin amaçları konusunda enteresan bilgiler veriyor.

Wild Amsterdam (2018) IMDb: 7.1


Frist adında bir kedi ve diğer hayvanların gözünden Amsterdam’daki hayatı gösteren belgesel, şehrin yalnızca insanlar için değil hayvanlar için de sıcak ve konforlu bir ortam sunduğunu gözler önüne seriyor.

Bu haberleri de beğenebilirsiniz

The Peasants filmi hakkında bilinmeyenler!

‘Dune: Part Two’nun en iyi 10 karakteri!

2024’e damga vuracak filmler yolda!

2023’ün En İyi 10 Film Fragmanı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir