M. Night Shyamalan Hakkında Bilinmeyenler

Asıl adı Manoj Nelliyattu Shyamalan olan Hint asıllı yönetmen-senarist-oyuncu M.Night Shyamalan,  6 Ağustos 1970 yılında Hindistan’da dünyaya geldi. Annesi kadın doğum, babası kardiyoloji uzmanı olan Shyamalan, kendisine hediye edilen kamera ile henüz 10 yaşındayken ilk kısa filmini çekti. Shyamalan 16 yaşına geldiğinde 45 filmlik bir kısa film arşivine sahipti.

Fantastik ve korku türünü harmanlamayı çok iyi başaran Shyamalan, hafızalarımızda yer edinen birçok filme imza attı. Sinema eleştirmenleri tarafından Alfred Hitchcock’un yeni nesil varisi olarak kabul edilen Shyamalan hakkında bilinmeyenleri sizler için listeledik.

1. Steven Spielberg hayranı olan Shyamalan, ilk yönetmenlik deneyimini ‘Praying with Anger’ filmi ile yaşamıştır. Filmde rol alan ve senaryosunu da yazan Shyamalan, filmi için ailesi ve arkadaşlarından finansal destek sağlamıştır.
2. New York Üniversitesi’nden mezun olan Shyamalan ikinci ismi “Night”ı üniversite yıllarında almıştır.
3. Shyamalan filmlerinde Filedelfiya’yı sıklıkla arka plan olarak görmek mümkün. Filedelfiya’nın görüldüğü yapımlar arasında, Wide Awake (1998), The Sixth Sense (1999), Unbreakable (2000), Signs (2002) ve The Village (2004)’ı saymak mümkün.

4. Shyamalan’ın filmlerinde araba kazası önemli bir olay olarak karşımıza çıkıyor. The Sixth Sense (1999) filminde Cole, annesine hediyesini trafikte veriyor, Unbreakable (2000) filminde David, futbol oynama yeteneğini geçirdiği trafik kazası sonucu kaybediyor, Signs (2002) filminde Graham’ın eşi ilginç bir trafik kazasında yaşamını yitiriyor. 
5. Shyamalan’ın  en uzun süreli olarak bilinen filmi olan “Split”, yönetmeni en çok zorlayan filmlerden biri olmuş.

6. Shyamalan 1998 yılında çektiği “Wide Awake”ten bu yana besteci James Newton ile çalışmış, ancak Split filminde ilk kez farklı bir besteciyle çalışmayı tercih etmiştir.

7. “The Sixth Sense” filmi, Shyamalan’ın tüm dünyada tanınmasını sağlayan film olmuştur. Yapım 6 dalda Oscar adayı olmuştur. Bu filmle yönetmen sinemada “sürpriz son” tarzının öncüsü olmuştur.

8. Yönetmenin en çok bilinen filmleri “The Sixth Sense”, “The Village”, “Signs”, “Unbreakable”, ve “Split”tir.

9. Shyamalan filmlerinde önemli sahnelerin bir çoğu bodrum katında geçiyor. The Sixth Sense (1999)’de Malcolm’un, önemli bir bilgiyi keşfetmesi, Unbreakable (2000)’da David’in güçlü olduğunu hissetmesi, Signs (2002)’da ailenin yaratıkların saldırısına uğraması, In The Village (2004)’ta , Ivy’nin, Lucius’un kendisiyle ilgilendiğini keşfetmesi bodrum katında gerçekleşiyor. 

10. Shyamalan’ın filmlerinde parlak renklerin kullanılması, özellikle kırmızı renk önemli bir olaya ya da ipucuna işaret ediyor.

11. Signs filmini yazmak için Disney’den 5 milyon dolar alan Shyamalan, Hollywood’da en fazla kazanan senarist olmuştu.

12. Shyamalan’a göre tüm zamanların en iyi filmi Steven Spielberg’ün yönetmenliğini üstlendiği 1981 yapımı “Raiders of the Lost Ark” filmidir.

13. Shyamalan, “The Sixth Sense” filminin senaryosunu David Winning’in yönetmenliğini üstlendiği “Are You Afraid of the Dark?” dizisinin bir bölümünden yola çıkarak kaleme almış.

14. Harry Potter and the Sorcerer’s Stone, Harry Potter and the Prisoner of Azkaban ve Harry Potter and the Goblet of Fire, filmlerinin yönetmenliğini üstlenmesi için Shyamalan’a teklif gelmiş ancak o sırada kendi film projeleri üzerinde çalıştığı için gelen teklifleri reddetmek durumunda kalmıştır.

15. Shymalan, “The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe “(2005) filmi için gelen yönetmenlik teklifini, başka bir film üzerinde çalıştığı için geri çevirmek zorunda kalmıştır.

16. Shyamalan’ın favori filmleri  The Godfather (1972), Jaws (1975), The Exorcist (1973), Being There (1979) ve Rebecca (1940)’dır.

17. Shyamalan, filmlerinde bardağın kırılmasını, kötü bir olayın gerçekleşeceğine dair ipucu olarak kullanmaktadır.

18. Filmlerinde orijinal müzik kullanmayı tercih eden Shyamalan, şimdiye kadar hiç stok müzik kullanmamıştır.
19. Shyamalan bütün filmlerinin senaryosunu kendisi yazmakta ve filmlerinin yapımcılığını da kendisi üstlenmektedir.

20. Suyun korku teması olarak işlendiği Shyamalan filmlerinde, sıradan insanların başından olağanüstü olaylar geçer.
21. Shyamalan arka arkaya çektiği filmlerde iki kez aynı oyuncuyu kullanmayı tercih etmektedir. Örneğin, Bruce Willis, “The Sixth Sense” ve “Unbreakable” filmlerinde, Joaquin Phoenix ve “Cherry Jones Signs” ve “The Village” filmlerinde, Bryce Dallas Howard, “The Village” ve “Lady in the Water” filmlerinde rol almıştı.

Bu haberleri de beğenebilirsiniz

The Peasants filmi hakkında bilinmeyenler!

‘Dune: Part Two’nun en iyi 10 karakteri!

2024’e damga vuracak filmler yolda!

2023’ün En İyi 10 Film Fragmanı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir