Mutlaka İzlenmesi Gereken En İyi 20 Japon Anime

Japon çizgi sanatı ‘manga’ çizimlerinin sinema ya da televizyona uyarlanmış hali olan Japon animeleri, hayal gücünün sınırlarını zorlarken, izleyenlere yeni bir evrenin kapılarını aralıyor.
Sinemaseverlerin mutlaka izlemesi gereken 20 Japon anime filmini sizler için listeledik.

1. Spirited Away (Hayao Miyazaki, 2001)


En iyi animasyon dalında Oscar alan yapım, Miyazaki’nin başyapıtlarından biri olarak biliniyor. Film, Aailesini kaybeden küçük Chihiro’nun, babasını kurtarmak için korku dolu bir maceraya atılmasını merkezine alıyor. 52. Berlin Film Festivali’nde ise Altın Ayı ödülünü kucaklayan yapım, 30,80 milyar yen gişe hasılatıyla Japonya’da şu ana kadar en çok gişe yapmış film unvanını da elinde bulunduruyor.

2. Metropolis (Rintaro, 2001)


Fritz Lang‘in 1927 yılı yapımlı aynı ismi taşıyan Rintaro imzalı yapım, Japon anime geleneğinin en etkili örneklerinden biri. Film, Kenichi ve amcası Shunsaku Ban’in robot Tima’nın gizemini çözmek için atıldıkları macerayı konu alıyor.

3. Ghost in the Shell: Innocence (Mamoru Oshii, 2004)


Masamune Shirow’un mangalarından uyarlanan serinin ikinci filmi olan yapım, sıra dışı hikayesiyle dikkat çekiyor. 2032 yılında geçen yapım, insanlığını geri kazanmaya çalışan bir adamın hikayesini konu alıyor.

4. Tekkonkinkreet (Michael Arias, 2006)


Matsumoto Taiyo‘nun Black and White mangasından uyarlanan yapım, Tokyo’nun Treasure şehrini korumaya çalışan iki çocuğun mğcadelesini ele alıyor.

5. Paprika (Satoshi Kon, 2006)


Anime ustası Satoshi Kon’un son filmi olan yapım, terapistlerin, hastalarının rüyalarına giriş yapmalarını sağlayacak cihazın yapım aşamasındayken çalınması sonrasında yaşananları konu alıyor.

6. The Wind Rises (Hayao Miyazaki, 2013)


En İyi Animasyon dalında Oscar adaylığı bulunan yapım, anime ustası Miyazaki imzalı. Film, İkinci Dünya Savaşı’nda Japon İmparatorluk Ordusu tarafından kullanılan Mitsubishi A6M Zero savaş uçağını tasarlayan Jiro Horikoshi’nin hayatına odaklanıyor.

7. Wolf Children (Mamoru Hosoda, 2012)


Mamoru Hosoda imzalı film, sürükleyici hikayesiyle öne çıkan animeler arasında yer alıyor. Film, sevgilisinin bir kurt olduğunu öğrenen Hana’nın hikayesini ele alıyor.

8. Tokyo Godfathers (Satoshi Kon, 2003)


Sokaklarda yaşayan üç evsizin bir araya geldikten sonra yaşadıklarını konu alan yapım Satoshi Kon imzalı. Yapım, duygusallık ve maceranın içiçe geçtiği sayılı anime örnekleri arasında yer almaktadır.

9. Millennium Actress (Satoshi Kon, 2001)


Eski bir film yıldızının ilk aşkının peşinde koştuğu hayat hikayesini izlediğimiz yapım, anime ustası Satoshi Kon imzalı.

10. 5 Centimeters Per Second (Makoto Shinkai, 2007)


“Spirited Away”den sonra Japonya’da en çok gişe yapan anime, üç farklı hikayeyi barındırıyor. Takaki ve Akari isimli iki çocuğun hikayesini merkezine alan yapım, üç kısa filmi ustalıkla birbirine bağlıyor.

11. Cowboy Bebop: The Movie (Shinichiro Watanabe, Hiroyuki Okiura, 2001)


Bir Cadılar Bayramı arifesinde geçen film Bebop adlı ödül avcıları, galaksiler arası avcılık yapan Spike ve sıra dışı arkadaşlarının maceralarına odaklanıyor.

12. The Place Promised in Our Early Days (Makoto Shinkai, 2004)


Japonya’nın yeni Mayazaki’si olarak bilinen Makoto Shinkai imzalı yapım, İkinci Dünya Savaşı sonrasında Güney ve Kuzey olarak ikiye ayrılan Japonya’yı hikaye ediniyor.

13. Steamboy (Katsuhiro Otomo, 2004)


1860’ların Britanya’sında geçen filmin yönetmenliğini Akira filminden hatırlayacağımız Katsuhiro Otomo üstleniyor. Film, hayatı bir gün dedesinden gelen paketle karışan, bir çocuk mucit olan Ray’in hikayesini ele alıyor.

14. The Secret World of Arrietty (Hiromasa Yonebayashi, 2010)


Mary Norton’un aynı isimli fantastik romanından uyarlanan yapımın senaryosunda anime ustası Miyazaki senarist olarak yer alıyor. Film, insanların evlerinin döşemelerinin altında yaşayan minik boyutlardaki bir grup insanın hikayesini konu ediniyor.

15. The Girl Who Leapt Through Time (Mamoru Hosoda, 2006)


Japon anime türünün iyi örneklerinden biri olan yapım, zamanda atlama yaparak geçmişteki olayları değiştirebileceğini keşfeden Mokoto Konno isimli genç kızı merkezine alıyor. Film, Yasutaka Tsutsui’nin ‘The Little Girl Who Conquered Time’ isimli kitabından uyarlandı.

16. Short Peace (Hiroaki Ando, Hajime Katoki, Shuhei Morita, Katsuhiro Otomo, 2013)


Bir gezginin terk edilmiş bir bölgede hayaletlerle karşı karşıya kaldığı anime, izleyiciyi antik Japonya’ya doğru bir yolculuğa çıkarıyor.

17. Howl’s Moving Castle (Hayao Miyazaki, 2004)

İngiliz yazar Diana Wynne Jones’un aynı isimli kitabından beyaz perdeye uyarlanan yapım, bir cadının yaptığı büyü sonrasında 90 yaşında yaşlı bir kadına dönüşen ve Howl isimli yürüyen bir şatoya yerleşen Sophie’nin yaşadıklarını ele alıyor.

18. The Cat Returns (Hiroyuki Morita, 2002)


Bir genç kız olan Haru’nun okul dönüşünde gizemli bir kediyle karşılaşmasının ardından başından geçenleri konu alan yapım Hiroyuki Morita imzalı.

19. From Up on Poppy Hill (Goro Miyazaki, 2011)


Bir grup gencin 1964’teki Tokyo Olimpiyatları’na hazırlıkları sırasında okullarındaki kulübün yıkılmasına karşı verdikleri mücadeleyi anlatan yapam Goro Miyazaki imzalı.

20. A Letter to Momo (Hiroyuki Okiyura, 2011)


Film, babasının zamansız ölümü ile baş etmeye çalışan Momo’nun annesinin isteği üzerine küçük bir adaya taşınmasının ardından başına gelen gizemli olayları ele alıyor.

Bu haberleri de beğenebilirsiniz

The Peasants filmi hakkında bilinmeyenler!

‘Dune: Part Two’nun en iyi 10 karakteri!

2024’e damga vuracak filmler yolda!

2023’ün En İyi 10 Film Fragmanı!

1 thought on “Mutlaka İzlenmesi Gereken En İyi 20 Japon Anime”

  1. Liste kesinlikle çok doğru ve güzel ayrıca My Neighborhood Totoro ve V the Vampire Hunter’da listeye eklenebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir