Oscar’a Aday Adayı Olmuş 13 Türk Filmi

Sinemanın en prestijli ödüllerinden olan Oscar Ödülleri, 1947’den beri “Yabancı Dilde En İyi Film” kategorisinde dağıtılıyor. Türkiye de ilk kez 1964 yılında Susuz Yaz filmini Oscar’a aday göstermiş ancak geç başlayan Oscar serüveni yıllarca sekteye uğramıştır. 1989 yılında Uçurtmayı Vurmasınlar adlı yapımla tekrar başlayan Oscar macerası günümüze kadar gelmiş ancak hiçbir yerli film, aday listesine girmeyi başaramamıştır. Bu yılki Oscar adayı filmimiz, yurtdışı festivallerindeki başarısıyla adından söz ettiren yönetmen Nuri Bilge Ceylan imzalı Ahlat Ağacı filmiydi, ancak bu film de son 5’e kalamadı.
Oscar serüveninde aday adayı olmuş 13 Türk filmini sizler için listeledik.

1. Susuz Yaz (1963)

Oscar’a Aday Adayı Olmuş 13 Türk Filmi

Necati Cumalı’nin aynı isimli romanından beyazperdeye uyarlanan Susuz Yaz, Türkiye’nin ilk Oscar aday adayı film. “Sevmek Zamanı”, “Acı Hayat”, “Kuyu”, “Yılanların Öcü” gibi Türk sinemasının unutulmaz filmlerin yönetmeni Metin Erksan imzalı film, Oscara aday olamasa da Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı Ödülü alarak, uluslararası arenada büyük başarı kazanan ilk Türk filmi olmuştur. Başrollerinde Erol Taş, Hülya Koçyiğit ve Ulvi Doğan gibi isimlerin yer aldığı film, su mülkiyeti ve toplumsal olayların insan psikolojisini nasıl şekillendirdiğine odaklanıyor.

2. Uçurtmayı Vurmasınlar (1989)

Oscar’a Aday Adayı Olmuş 13 Türk Filmi
Oscar serüvenimizin yıllarca sekteye uğramasının ardından aday adayı olan ikinci filmimiz “Uçartmayı Vurmasınlar” olmuştur. Feride Çiçekoğlu’nun aynı isimli romanından Tunç Başaran tarafından beyazperdeye aktarılan film, 80’li yılların hapisane koşullarını ele alıyor. Nur Sürer ve Ozan Bilen’in muhteşem performanslarıyla yıllar geçse de hafızalarımızda yer edinen film, annesinin cezası nedeniyle hapisanede doğup büyümek zorunda kalan 5 yaşındaki Barış’ın gözünden olayları aktarıyor.

3. Eşkıya (1996)

Oscar’a Aday Adayı Olmuş 13 Türk Filmi
Farklı sınıflardan iki erkeği merkezine alan film Yavuz Turgul imzalı. Turgul’un senaristliğini de üstlendiği filmin başrollerinde ise Şener Şen, Uğur Yücel, Kamuran Usluer ve Şermin Hürmeriç gibi usta isimler rol alıyor. Film Oscara aday adayı olmasının yanı sıra Türk sinemasının uzun bir sessizlikten sonra uyanışı bakımından da önem taşıyor. Sinemamızın unutulmaz yapıtları arasında yer alan “Eşkiya”nın kadrosunda Yeşim Salkım, Özkan Uğur, Güven Hokna, Kayhan Yıldızoğlu gibi isimler de yer alıyor.

4. Salkım Hanımın Taneleri (1999)


Hülya Avşar, Uğur Polat, Derya Alabora, Zuhal Olcay ve Zafer Algöz gibi isimlerin başrolünde yer aldığı yapımın yönetmen koltuğunda Tomris Giritlioğlu bulunuyor. 1999 yılında Altın Portakal başta olmak üzere birçok ödülün sahibi olan film, Türkiye’nin Oscar adayı olmuş ancak, son 5’e kalamamıştır. Yılmaz Karakoyunlu’nun aynı isimli romanından beyazperdeye aktarılan film, 2008 yapımı Güz Sancısı filminin tamalayıcısı olarak görülür. “Güz Sancısı” filmi de Karakoyunlu’nun aynı isimli romanından yine Giritlioğlu tarafından uyarlanmıştı. İnsanın açgözlü tarafını kendine has üslubuyla ele alan yapım, 1940’lı yıllarda Gayrimüslimlere getirilen ağır vergi mükellefiyeti sonrasında yaşananlara odaklanıyor.

5. Büyük Adam Küçük Aşk (2001)


Bütün yakınlarını kaybeden küçük bir kız çocuğu olan Hejar ve bir yargıç emeklisi olan Rıfat Bey’in İstanbul’da kesişen öykülerini temeline alan filmin yönetmen koltuğunda Handan İpekçi oturuyor. Şükran Güngör, Dilan Erçetin, Füsun Demirel, Yıldız Kenter, İsmail Hakkı Şen gibi isimlerin rol aldığı film, İstanbul Film Festivali’nde ise “Yılın En İyi Türk Filmi” kategorisinde aday olmuş, Altın Portakal Film Festivali’nde en iyi film, en iyi yardımcı kadın oyuncu ve en iyi senaryo dallarında ödül almıştır. Ülkemizin Oscar adayı olan film gösterime girdikten bir süre sonra ülkemizde yasaklanmıştır.

6. Uzak (2003)


Nuri Bilge Ceylan’ın “Taşra Üçlemesi” adını verdiği serinin son filmi olan yapımın başrollerini Muzaffer Özdemir, Mehmet Emin Toprak, Zuhal Gencer, Nazan Kesal paylaşıyor. Hayallerinden uzaklaştığı için yaşamının anlamını yitiren bir adamla, hayallerini gerçekleştirmek için İstanbul’a gelen bir gencin hikayesini konu alan yapım yurtdışından birçok ödül almıştır. Uzak, Cannes Film Festivali’nde Juri Özel Ödülü, Chicago Uluslararası Film Festivali’nden en iyi ikinci film, Montpellier Film Festivali, Trieste Film Festivali ve Beyrut Film Festivali gibi yerlerden en iyi film ödülünü almıştı.

7. Gönül Yarası (2005)

Oscar’a Aday Adayı Olmuş 13 Türk Filmi
“Eşkıya” filminden sonra Yavuz Turgul ve Şener Şen’in tekrar bir araya getiren yapım, Anadolu’da görev yapan idealist öğretmen Nazım’ın İstanbul’a yerleşmesinin ardından yaşadıklarını ele alıyor. İstanbul’a taşındıktan sonra taksicilik yapmaya başlayan Nazım’ın, Dünya adında genç bir kadının taksisine binmesiyle hayatı dönüşüme uğrayacaktır. Yavuz Turgul’ın 8 yıl ara verdikten sonra çektiği yapımın kadrosunda Şener Şen’e, Meltem Cumbul ve Timuçin Esen gibi isimler eşlik ediyor.

8. Takva (2007)


Özer Kızıltan imzalı filmin oyuncu kadrosunda Erkan Can, Meray Ülgen, Güven Kıraç, Erman Saban, Settar Tanrıöğen, Engin Günaydın gibi başarılı isimler yer alıyor. Türkiye’nin Oscar adayı olan film, 57. Berlin Film Festivali’nde FIPRESCI Ödülü’ne, Saraybosna Film Festivali’nde ise En İyi Film Ödülü’ne layık görülmüştü. Erkan Can’ın unutulmaz bir performansa imza attığı film, tarikat şeyhinin kendisine önemli bir görev vermesi sonucu inancını sorgulamaya başlayan Muharrem’in hikayesini ele alıyor.

9. Üç Maymun (2008)

Oscar’a Aday Adayı Olmuş 13 Türk Filmi
Nuri Bilge Ceylan’ın yönetmenliğini üstlendiği filmin oyuncu kadrosunda Ercan Kesal, Yavuz Bingöl, Hatice Aslan, Ahmet Rifat Sungar gibi isimler yer alıyor. Film, Ceylan’a Cannes Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülü kazandırmıştı. Senaryosu, Ebru Ceylan, Ercan Kesal ve Nuri Bilge Ceylan tarafından kaleme alınan yapım, yalanların parçaladığı bir ailenin her şeye rağmen bir arada kalma çabasını ele alıyor. Türkiye’nin Oscar adayı olan film elemelerde son 9’a kalabilen Türk filmi olmuştur.

10. Güneşi Gördüm (2009)

“Beyaz Melek” adlı filmin ardından Mahsun Kırmızıgül’ün ikinci yönetmenlik deneyimi olan “Güneşi Gördüm”, köyünü terk etmek zorunda kalan bir ailenin dramını ele alıyor. Film vizyonda olduğu dönem, çok ajistasyon içerdiği için çok eleştiri alsa da Türkiye’nin Oscar adayı olmayı başarmıştır. Filmde başrolleri Sarp Apak, Buğra Gülsoy, Yıldız Kültür ve Mahsun Kırmızıgül paylaşıyor.

11. Ateşin Düştüğü Yer (2012)


İsmail Güneş’in yönetmenliğini üstlendiği filmin kadrosunda Hakan Karahan, Elifcan Ongurlar, Yeşim Ceren Bozoğlu gibi isimler yer alıyor. Töre ve evlat sevgisi kavramlarını irdeleyen filmin konusu ise şöyle: Antalya’da bir çiftlikte işçi olarak çalışan ve 6 çocuk sahibi olan Osman ve Hatice, muhafazakar değerlere sahip bir çifttir. Bir gün 16 yaşındaki kız çocukları Ayşe aniden rahatsızlanır ve kalp ameliyatına alınır. Ancak Ayşe’nin 3.5 aylık hamile olduğu anlaşılır. Aile kızlarını kalp hastalığından kurtarmak için mücadele ederken bir anda ona düşman kesilip öldürmeyi planlarlar.

12. Kelebeğin Rüyası (2013)


Rüştü Onur ve Muzaffer Tayyip Uslu isimli iki genç şairin zorluklarla geçen yaşamlarını temeline alan filmin yönetmen koltuğunda Yılmaz Erdoğan oturuyor. Kıvanç Tatlıtuğ, Mert Fırat, Belçim Bilgin, Farah Zeynep Abdullah’ın başrolleri paylaştığı filmin senaryosu da Yılmaz Erdoğan’a ait. Türkiye’nin Oscar adayı olan yapım, dram ve mizahı oldukça iyi şekilde harmanlıyor.

13. Ayla (2017)


Kore Savaşı sırasında yaşanan gerçek bir hikayeyi beyazperdeye aktaran yapım, Can Ulkay imzalı. Çetin Tekindor, İsmail Hacıoğlu ve Taner Birsel’in başrolleri paylaştığı yapım, Kore Savaşı sırasında yetim kalan beş yaşındaki bir kız çocuğuna  kızı gibi bakan ve evlat edinmek isteyen, Türk astsubay Süleyman Dilbirliği’nin gerçek hikayesini ele alıyor. Filmin kadrosunda Büşra Develi, Erkan Petekkaya, Esra Dermancıoğlu, Damla Sönmez ve Altan Erkekli gibi oyuncular da yer alıyor.

Bu haberleri de beğenebilirsiniz

The Peasants filmi hakkında bilinmeyenler!

‘Dune: Part Two’nun en iyi 10 karakteri!

2024’e damga vuracak filmler yolda!

2023’ün En İyi 10 Film Fragmanı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir