Şener Şen’in Hafızalarımıza Kazınan 15 Rolü

Kibar Feyzo’nun Maho Ağa’sı, Çiçek Abbas’ın Şakir’i, Hababam Sınıfı’nın Badi Ekrem’i, Tosun Paşa’nın Tellioğlu Lütfü’sü, Gülen Gözler’in Vecihi’si, Neşeli Günler’in Ziya’sı… Hayat verdiği bütün karakterlerle sinemamızın yaşayan efsanesi Şener Şen, izlediğimiz her filmde bize apayrı duygular yaşatmayı başarmıştır.

 

Yediden yetmişe herkesin keyifle izlediği ve repliklerini ezbere bildiği rollerin usta oyuncusu Şener Şen’in hafızalarımıza kazınan 15 rolüne yakından bakalım.

1. Kibar Feyzo – Maho Ağa (1978)

Atıf Yılmaz imzalı filmin başrollerini Kemal Sunal, Müjde Ar, Adile Naşit, Şener Şen, İhsan Yüce, İlyas Salman ve Erdal Özyağcılar paylaşıyor. Dönemin feodal yapısını mizahi bir şekilde eleştiren filmde Şener Şen, Maho Ağa rolüyle hafızalarımıza kazınmıştı.

2. Züğürt Ağa – Ağa (1985)

Şener Şen’in efsane karakterlerinden birine hayat verdiği Züğürt Ağa filmi Nesli Çölgeçen imzalı. Senaryosu Yavuz Turgul tarafından kaleme alınan filmin başrollerinde Şener Şen, Erdal Özyağcılar, Nilgün Nazlı yer alıyor. Film, feodalizmden kapitalizme geçiş sürecini dokunaklı bir dille beyaz perdeye aktarıyor.

3. Çiçek Abbas – Şakir (1982)

İlyas Salman – Şener Şen uyumunun tescillendiği filmin yönetmen koltuğuna Sinan Çetin oturuyor. Pembe Mutlu ve Ayşen Gruda gibi isimlerin de rol aldığı film, bir minibüs şoförünün sevdiği kız için verdiği mücadeleyi konu ediniyor. Film, ikonik kırmızı minibüs ve meşhur atışma sahnesi ile unutulmazlar arasında yerini almıştı.

4. Banker Bilo – Banker Maho (1980)

Almanya’ya gitme ümidiyle yola çıkan ve dolandırılan Bilo’nun hikâyesinin konu edildiği filmin başrollerini Şener Şen ve İlyas Salman paylaşıyor. Ertem Eğilmez’in yönetmenliğini üstlendiği filmde, Şener Şen unutulmaz performanslarından birine imza atmıştı. Filmin senaryosu ise Yavuz Turgul ile Sadık Şendil’e ait.

5. Ne olacak Şimdi? – Şakir (1979)

Atıf Yılmaz imzalı filmin oyuncu kadrosunda Şener Şen, Perran Kutman, Adile Naşit, Nevra Serezli ve Levent Kırca gibi usta isimler yer alıyor. Şener Şen’in muhteşem performansıyla yıldızlaştığı film, farklı kültürlere sahip avukat bir çiftin yaşadıklarını konu ediyor.

6. Hababam Sınıfı – Badi Ekrem (1975)

Rıfat Ilgaz’ın Hababam Sınıfı romanından Atıf Yılmaz tarafından beyaz perdeye uyarlanan unutulmaz yapım, Şener Şen- Kemal Sunal uyumunun keşfedildiği serinin ilk filmidir. Oyuncu kadrosunda Tarık Akan, Halit Akçatepe, Münir Özkul ve Adile Naşit gibi efsane oyuncuların da yer aldığı yapım öğrencilik hayatları haylazlık ve tembellik üzerine kurulu bir sınıf dolusu öğrencinin, yer yer eğlenceli, yer yer de dokunaklı öykülerini konu ediniyor. Şener Şen, serinin dört filminde Badi Ekrem karakterine hayat vermişti.

7. Neşeli Günler – Ziya (1978)

Anlamsız bir tartışma sonucu dağılan bir ailenin yıllar sonra yeniden bir araya gelmesini konu alan filmde Şener Şen, filmin en renkli karakterlerinden biri olan Ziya’yı canlandırıyor. Öyle ki, “atma Ziya” repliği, ülkemizde bir deyim gibi kullanılmaktadır. Yeşilçam’ın unutulmaz klasikleri arasında yer alan ve Orhan Aksoy imzası taşıyan filmin oyuncu kadrosunda Münir Özkul, Adile Naşit ve Ayşen Gruda gibi isimler yer alıyor.

8. Gülen Gözler – Vecihi (1977)

Ertem Eğilmez’in en sevilen filmlerinden biri olan Gülen Gözler, Münir Özkul, Şener Şen, Halit Akçatepe, Adile Naşit, Ayşen Gruda, Müjde Ar ve Şevket Altuğ gibi isimlerden oluşan oyuncu kadrosuyla dikkat çekiyor. Şener Şen, Cumhuriyet döneminin efsane ismi Vecihi Hürkuş’tan esinlenilerek yaratılmış Vecihi karakterine hayat veriyor.

9. Namuslu – Ali Rıza (1984)

Şener Şen’in ilk başrol oynadığı film olan Namuslu, Ertem Eğilmez imzalı. Adile Naşit, Ayşen Gruda ve Erdal Özyağcılar gibi isimlerin de oyuncu kadrosunda yer aldığı film, dönemin siyasi yapısını ve bu düzende yaşayan halkın ‘para’ tutkusunu mizahi bir şekilde ele alıyor.

10. Tosun Paşa – Lütfü (1976)

Osmanlı döneminde iki düşman aile olan Tellioğulları ve Seferoğulları’nın Yeşilvadi bölgesi için rekabetini konu edinen filmin yönetmen koltuğunda Kartal Tibet oturuyor. Şener Şen, Kemal Sunal, Müjde Ar, Adile Naşit, Ayşen Gruda gibi oyuncuların kadrosunda yer aldığı film, muhteşem replikleriyle hafızalarımızda yer edinmiştir. Filmde Şener Şen’in Kemal Sunal ile karşılıklı yer aldıkları sahneler dikkat çekiyor.

11. Süt Kardeşler – Kumandan Hüsamettin (1976)

Ertem Eğilmez’in Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Gulyabani isimli romanından beyaz perdeye uyarladığı film, unutulmaz Yeşilçam klasiklerinden biri. Şener Şen, Kemal Sunal, Halit Akçatepe, Hale Soygazi, Adile Naşit ve Ayşen Gruda gibi yıldız oyuncuların yer aldığı film, saf ve sakar süt oğlan Şaban ile kumandan Hüsamettin’in diyaloglarıyla hafızalarımıza kazınan bir yapım.

12. Şabanoğlu Şaban – Kumandan Hüsamettin (1977)

Aynı yerde askerlik yapan Şaban ve Ramazan’ın askerlik esnasında ve sonrasında başlarına gelen olaylar karşısındaki mücadelelerini konu alan yapım, Ertem Eğilmez imzalı. Kült karakterleriyle hafızalarımıza kazınan filmin oyuncu kadrosunda Kemal Sunal, Şener Şen, Halit Akçatepe, Adile Naşit ve Ayşen Gruda gibi komedi türünün efsaneleşmiş isimleri var. Filmde Şener Şen’in “Parola” tiradı ünlü olmuştur.

13. Sultan – Bakkal Bahtiyar (1978)

Yeşilçam klasiklerinden biri olan Sultan filminin senaryosu Yavuz Turgul’a ait. Yönetmen koltuğunda Kartal Tibet’in oturduğu film, dört çocuğuyla gecekonduda yaşam mücadelesi veren bir kadının hikayesini merkezine alıyor. Bulut Aras ve Türkan Şoray’ın başrolleri paylaştığı filmde başrol oyuncularına Şener Şen, Erdal Özyağcılar, Güzin Özyağcılar, Adile Naşit, İlyas Salman gibi isimlerden oluşan bir kadro eşlik ediyor. Şener Şen’in canlandırdığı bakkal Bahtiyar Efendi ise filmin unutulmaz karakterleri arasında yer alıyor.

14. Davaro – Sülo (1981)

İki aile arasında yıllarca süren kan davasını konu alan film, Kartal Tibet imzalı. Kemal Sunal ile Şener Şen’in başrolleri paylaştığı film, replikleriyle ve oyuncu performanslarıyla hafızalarımıza kazınmış bir yapım.

15. Eşkıya – Baran (1996)

Türk Sineması’nın en öneli filmleri arasında ilk sralarda yer alan bu filmde usta oyuncu Şener Şen başrolde yer alıyor. Şen’e Uğur Yücel’in eşlik ettiği filmin yönetmenliğini ve senaristliğini Yavuz Turgul üstlendi. Farklı sınıflardan gelen iki erkeği merkeze alan film, bize Şener Şen’in sadece komedi oyuncu olmadığını göstermiştir.

Bu haberleri de beğenebilirsiniz

The Peasants filmi hakkında bilinmeyenler!

‘Dune: Part Two’nun en iyi 10 karakteri!

2024’e damga vuracak filmler yolda!

2023’ün En İyi 10 Film Fragmanı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir