Sinematografi Şaheseri 17 Film

Sinematografi şaheseri 17 film. Sinematografi yani görüntü yönetimi hem teknik hem de sanatsal değerleri bir arada bulunduran sinemaya özgü bir sanat formudur. Listemizdeki mükemmel oyunculuklarla desteklenen yapımları ise bu sanat formunun en güzel örnekleri olarak nitelendirebiliriz…

1. One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1975) IMDb: 8.7


Başrolünde yer alan Jack Nickolson‘ın muhteşem oyunculuğu ve harika senaryosuyla bir sinema klasiği olan yapım, cezaevinden kurtulmak için deli taklidi yapan Randle P. McMurphy’nin dramatik hikayesini merkezine alıyor.

2. Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring (2003) IMDb: 8.0


Görsel anlamda bir ziyafet sunan yapım, gölde süzülen bir Budist manastırında yaşayan yaşlı bir keşiş ve hayata hazırladığı genç bir rahip adayının etrafında dönüyor. Mevsimler birbirini kovalarken büyümekte olan çocuğun geçirdiği evrime büyüleyici bir çerçeveden tanık oluyoruz.

3. Once Upon a Time in America (1984) IMDb: 8.4


Manhattan’daki bir Yahudi mahallesinde hayatta kalmaya çalışan yoksul bir çocuğun azılı bir gangstere evrilme süreci ve sonrasında yaşadıklarını merkezine alan yapım, sinema tarihinin en önemli eserlerinden biri olarak kabul ediliyor.

4. To Kill a Mockingbird (1962) IMDb: 8.2


1930’lu yıllarda Amerika’da hüküm süren ekonomik buhranın gölgesinde geçen yapım, beyaz bir kadına tecavüz suçuyla tutuklanan siyah bir gencin avukatlığını üstlenen başarılı ve idealist bir avukatın tüm eleştirilere rağmen davadan geri çekilmemesini konu ediniyor. Film, gerçek olaylardan esinlenilerek kaleme alınan bir romandan uyarlanmıştır.

5. Lawrence of Arabia (1962) IMDb: 8.3


Yedi dalda Oscar ödülünün sahibi olan yapım, Arap İsyanı’nın başlamasında önemli bir rol oynayan İngiliz bilim adamı ve ordu casusu Thomas Edward Lawrence’ın Arabistan’daki görevi sürecinde yaşananları konu alıyor.

6. Cool Hand Luke (1967) IMDb: 8.1


İşlediği önemsiz bir savaş suçu sebebiyle iki yıl hapis cezasına çarptırılan savaş gazisi Luke Jackson’ın hapishaneden kaçış hikayesini konu edinen film, Donn Pearce‘ın 1965 tarihli aynı adlı romanından uyarlanmıştır. 2005 yılında Kongre Kütüphanesi tarafından “kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli” filmler arasına seçilen yapım, ABD Ulusal Film Arşivi’nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir.

7. The Maltese Falcon (1941) IMDb: 8.0


Sinema tarihinin en başarılı yapıtlarından biri olarak kabul edilen film, sıradan bir dedektiflik bürosunda çalışan Sam ve ortağı Miles’ın takip ettikleri bir kayıp davası sebebiyle içine düştükleri belalı durumu merkezine alıyor.

8. Singin’ in the Rain (1952) IMDb: 8.3


Müzikal bir başyapıt olarak değerlendirilen filmde, Don Lockwood ve Cosmo Brown karakterleri üzerinden sessiz Hollywood filmlerinin sesli formata geçişi ve dublajın sinemaya girişi anlatılıyor.

9. Heart of a Dog (1988) IMDb: 8.7


Mihail Bulgakov’un aynı adlı romanında uyarlanan Sovyet yapımı film, ölmüş birinden alınan hipofiz bezinin bir nakil operasyonuyla köpeğe yerleştirilmesi ve köpeğin yavaş yavaş insana dönüşmesini konu alıyor.

10. Good Will Hunting (1997) IMDb: 8.3


Film, matematik ve kimya konusunda oldukça yetenekli ancak potansiyelinin farkında olmayan ve bir üniversitede temizlik görevlisi olarak çalışan Will Hunting’in dramatic hikayesini merkezine alıyor.

11. It Happened One Night (1934) IMDb: 8.1


Romantik komedi türünde bir başyapıt olan film, kendisini işe yaramaz bir playboyla evlenmekten alıkoymaya çalışan milyoner babasından kaçmaya çalışan şımarık bir kızın hikayesine odaklanıyor. Frank Capra‘nın yönettiği yapım, En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo Oscar ödüllerinin hepsini alan ilk film olma özelliğini taşıyor.

12. L.A. Confidential (1997) IMDb: 8.2


Film, 1950’lerin başında, yer altı dünyasının patronu Mickey Cohen’in hapse girmesi ve şehirdeki diğer suç örgütleri arasında liderlik savaşının başlamasının ardından olayları araştırmak üzere görevlendirilen üç polis memurunun etrafında dönüyor.

13. Casablanca (1942) IMDb: 8.5


Kült filmler arasında yer alan yapım, İkinci Dünya Savaşı sırasında direniş örgütünün lideri olan Victor’un, Almanya’daki kamptan kaçarak Casablanca’ya gelmesinin ardından yaşanan olayları merkezine alıyor.

14. Unforgiven (1992) IMDb: 8.2


90’lı yılların en önemli filmlerinden biri olarak kabul edilen yapım, Wyoming adlı kasabada, hayatlarını sakince sürdürmeye çalışan yerliler ve kovboyların huzurunu kaçıran kasabanın şerifi Bill Dagget’a karşı koymak amacıyla eski bir soyguncu tarafından kurulan bir çetenin etrafında dönüyor.

15. City Lights (1931) IMDb: 8.5


Şüphesiz Charlie Chaplin’in en iyi filmlerinden biri olan yapım, görme engelli çiçekçi bir kız ile sokaklarda yaşayan bir serseri olan Tramp arasında gelişen romantik ilişkiyi merkezine alıyor. Sesli sinemanın yayılmaya başladığı dönemde kurgulanan bu başyapıt, Chaplin tarafından yeni akıma tepki olarak sessiz çekilmiştir.

16. The Good, the Bad and the Ugly (1966) IMDb: 8.8


IMDb’de dünyanın gelmiş geçmiş en iyi 250 filmi arasında 9. sırada yer alan yapım, Amerikan İç Savaşı yıllarında, farklı gerekçelerle aynı amaç uğruna yürüyen ve yolları sürekli kesişen üç silahşörün hikayesini merkezine alıyor.

17. It’s a Wonderful Life (1946) IMDb: 8.6


Frank Capra’nın başyapıtlarından biri olan film, iflasın eşiğine gelen ve intihar etmeye yeltenen George Bailey’nin karşısına çıkan bir adam sayesinde hayata geri dönme hikayesini pozitif bir çerçeveden aktarıyor.

Kaynak: brightside.me

Bu haberleri de beğenebilirsiniz

The Peasants filmi hakkında bilinmeyenler!

‘Dune: Part Two’nun en iyi 10 karakteri!

2024’e damga vuracak filmler yolda!

2023’ün En İyi 10 Film Fragmanı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir