Son 20 Yılın En İyi 13 Korku Filmi

Çok kolay görünse de korku filmi çekmek zannedildiği kadar kolay bir iş değil aslında. Çok rahatsız etmeden izleyiciyi heycanlandırmak ya da travmatize etmeden korkutmak iyi bir korku filminde olması gereken unsurlarından sadece birkaçı.

70’li ve 80’li yıllarda oldukça popüler bir genre olan korku bu dönemdeki popüleritesini kaybetse de ara ara iyi filmlere rastlamak mümkün. Her yıl sıradan ve çok kötü korku filmleri yapıldığı gibi gerçekten korku dolu dakikalar yaşadığımız yapımlar da karşımıza çıkıyor.  Siz de iyi korku filmi çıkmıyor diyenlerdenseniz, listemize göz atmalısınız.

Son 20 yılın en iyi 13 korku filmini sizler için derledik.

1. Get Out (2017)

Bir korku filminin gerçek bir klasik olması için birkaç öğeyeye sahip olması gerekiyor. Örneğin izleyeni korkutması, izleyenin aklından çıkmaması, duygularını cezbetmesi lazım. “Rosemary’s Baby”, “Invasion of the Body Snatchers” ve “The Silence of the Lambs” iyi bir korku filminde olması gereken her şeyi barındıran filmler arasında ilk aklımıza gelenler.

Yeni filmlerden “Get Out” filmini de bu kategoriye sokmak yanlış olmaz. Filmin yönetmen ve senaristi Jordan Peele, sosyal mesaj içeren korku filmi yaratmayı çok iyi başarmış. Film, ırkçılığın liberallerin önemli sorunlarından bir olduğu gerçeğini çok iyi gözler önüne seriyor. Siyahi genç fotoğrafçı Chris (Daniel Kaluuya) sevgilisi Rose (Allison Williams) ile aralarındaki ırk farkı yüzünden tedirgindir. Rose ailesinin hiçbir şekilde ırkçı olmadığını söylemiş Chris de az da olsa rahatlamıştır. Ancak, Chris, aileyle tanıştıktan sonra kendisini beklenmedik bir kabusun içinde bulacaktır. Komedi yapımlarıyla tanınan Peele’nin korku klasikleri arasında yerini alacak filminde başrolleri Daniel Kaluuya, Allison Williams, Catherine Keener paylaşıyor.

2. The Sixth Sense (1999)


“The Village” ve “Split,” gibi yapımlardan hatırlayacağımız M. Night Shyamalan imzalı yapım, muhteşem bir hayalet hikayesi. Sinemada “sürpriz son” kavramına öncülük eden yapımın başrollerini Bruce Willis, Haley Joel Osment, Toni Collette paylaşıyor.

Film, ölüleri görüp onlarla iletişim kurduğunu söyleyen içine kapanık ve sorunlu bir çocuk olan Cole ve ona yardımcı olmaya çalışan çocuk psikologu Malcom’u merkezine alıyor. Haley Joel Osment ve Bruce Willis’in etkileyici performanslarıyla hafızalarımızda yer edinen filmi korku gerilim türünün kült örneği olarak nitelendirmek yanlış olmaz. “The Sixth Sense”, ‘En İyi Film’ dalında Oscar adaylığı olan nadir korku filmlerinden de biri. Yönetmen Shyamalan, filmi yazarken Kanada yapımı tv dizisi “Are You Afraid of the Dark?”ın bir bölümünden etkilenmiş.

3. Hereditary (2018)


Ayinler, gezinen karıncılar ve kafası kesik cesetlerin yer aldığı bir hayalet öyküsü olan Hereditary, eleştirmenler tarafından 2018’in en iyi korku filmi olmaya aday gösterilmişti. Ari Aster’in yönetmenliğini ve senaristliğini üstlendiği filmde, Toni Collette, Milly Shapiro, Alex Wolff, Gabriel Byrne ve Ann Dowd gibi isimler yer alıyor.

Film, Graham ailesinin en büyük üyesi Ellen’in ölümünün ardından korkunç sırların açığa çıkması ve aile üyelerinin bu karanlık geçmişten kurtulmak için verdikleri mücadeleye odaklanıyor. Toni Colette’nin muhteşem bir performans sergilediği film, içinde yaşadığımız zamanı ele geçirmekle meşgul olan sonraki yaşamın güçlerini başarılı bir şekilde tasvir ediyor. “Rosemary’s Baby” ve “The Wicker Man” gibi yapımlarından sahneleri hatırlatan yapımın müzik seçimleri de oldukça başarılı.

4. The Blair Witch Project (1999)

Son 20 Yılın En İyi 13 Korku Filmi
Bu filmi sevebilirsiniz ya da nefret edebilirsiniz ama mutlaka izlemelisiniz. Korku türüne tamamen farklı bir bakış açısı getirmeyi başaran The Blair Witch Project’in yönetmen koltuğu ve senaryosu Daniel Myrick ve Eduardo Sanchez’e ait.

1940’lı yıllarda Maryland ormanlarında kaybolan çocukların hikayelerini ele alan yapım seyircinin kendisiyle yüzleşmesini sağlayan başarılı bir yapım. Sıradışı bir korku filmi olan yapımın oyuncu kadrosunda Heather Donahue, Michael C. Williams, Joshua Leonard gibi isimler yer alıyor.
1999 yılında Sundance Film Festivali’nde prömiyerini yapan film, tüm dünyada 248 milyon dolar gişe hasılatı elde ederek büyük bir başarı yakalamıştı. Film seyirciyi o kadar çok etkisi altına almıştı ki birçok insan filmin başrollerinde olan 3 aktörün gerçekten öldüğünü düşünmüştü.

5. Let Me In (2010)


Tomas Alfredson imzalı ve dünya çapında olay yaratan 2008 yapımı “Let the Right One In”in Hollywood tarafından çekilmiş yeniden çevrimi olan yapımın yönetmen koltuğunda “Cloverfield”den hatırlayacağımız Matt Reeves oturuyor. Film, alışık olduğumuz vampir filmlerinden oldukça farklı şekilde ilerliyor.
Korku ile dramın başarılı şekilde harmanlandığı yapımda rol alan Chole ve Kodi Smit-McPhee de etkileyici oyunculuklarıyla hafızalara kazınmayı başarıyor.

John Ajvide Lindqvist‘in vampir romanından beyazperdeye uyarlanan yapım içine kapanık ve yalnız bir çocuk olan Owen’ın komşusu Abby ile tanıştıktan sonra yaşadıklarını anlatıyor.

6. What Lies Beneath (2000)

Son 20 Yılın En İyi 13 Korku Filmi
Harrison Ford ve Michelle Pfeiffer’ın başrolde olduğu yapımın yönetmen koltuğunda Robert Zemeckis oturuyor. Hitchcock’un “Rear Window” ve “Suspicion,” filmlerinden sekanslar içeren yapımı son yılların en iyi korku filmleri arasına yazmak yanlış olmaz.Ford ve Pfeiffer’ın muhteşem performanslarının yanı sıra filmin müzik seçimleri de oldukça iyi. Gerilimin tam dozunda olduğu film, mutlu bir yaşam süren Norman ve Claire Spencer’ın ortaya çıkan korkunç bir sırrın ardından altüst olan hayatlarını konu ediniyor.

7. Hostel: Part II (2007)


İlk filmde olduğu gibi başarılı bir iş çıkaran Eli Roth, devam filminde şiddete maruz kalan üç kadını merkezine alıyor. Lauren German, Roger Bart, Heather Matarazzo gibi isimlerin rol aldığı yapımı sıradışı korku filmleri listesine koymak lazım. Gişede oldukça başarılı olan ilk filmin ardından Hostel: Part II, bizi insan beyninin karanlık noktalarına doğru bir yolculuğa çıkarıyor. Senaryosu Eli Roth tarafından kaleme alınan filmin yapımcılığını Roth ile birlikte usta yönetmen Quentin Tarantino üstleniyor.

8. World War Z (2013)

Son 20 Yılın En İyi 13 Korku Filmi
Danny Boyle, 2002 yapımı “28 Days Later” filmiyle zombi türü filmlere ön ayak olmuş, klasikleşmiş zombi filmlerine yeni bir soluk getirmeyi başarmıştı. Daha sonra bu türde birçok film yapıldı. Marc Forster imzalı “World War Z” de akla gelen en başarılı yapımlar arasında yerini aldı. Brad Pitt’in muhteşem bir performans sergilediği film, insanlar ve zombiler arasında yaşanan sıra dışı bir savaşı konu ediniyor. Max Brooks‘un aynı adlı kitabından beyazperdeye uyarlanan yapımda Brad Pitt’e Mireille Enos ve Elyes Gabel gibi isimler eşlik ediyor.

9. Shaun of the Dead (2004)


Klasik zombi filmlerinin yanı sıra komik unsurlar içeren zombi filmlerine de rastlamak mümkün. Edgar Wrights imzalı “Shaun of the Dead” filmi de zombi romantik komedi türünün iyi örneklerinden biri. Makyaj ve görsel efektlerinin yanı sıra birçok açıdan başarılı bulunan yapımda Simon Pegg, Nick Frost, Dylan Moran gibi isimler de performanslarıyla akıllarda yer etmeyi başarıyor.

Yapım, yaşadığı şehir zombiler tarafından ele geçirilen Shaun’un sevgilisini, ailesini ve arkadaşlarını korumak için yaptığı kahramanlıkları ele alıyor. Birçok filme göndermede bulunan yapım, çıkış noktası olan “Dawn of The Dead” filmini tiye alsa da filme saygı göstermeyi de ihmal etmiyor.

10. Insidious (2010)


Korku sinemasının önemli yönetmenlerinden biri olan James Wan imzalı yapım, öne çıkan korku filmleri arasında yer alıyor. 80’lerin perili ev filmlerinden feyz alan yapım, sinemada pek işlenmemiş ‘astral seyahat’ olgusunu da merkezine almış, ve vizyona girdiği döneme damgasını vurmayı başarmıştır. Yapımın, beklenenin üstünde bir başarı yakalaması, devam filmlerine de ön ayak olmuştur.

Patrick Wilson, Rose Byrne, Ty Simpkins gibi isimlerin rol aldığı film, genç çift Josh ve Renai’nin, üç çocuklarıyla birlikte yeni bir eve taşındıktan sonra yaşadıkları ilginç olayları merkezine alıyor.

11. The Descent (2005)


Katıldıkları bir mağara keşfi sırasında yeraltında mahsur kalan bir grup kadının hikayesini ele alan yapımın yönetmenliğini Dog Soldiers ile büyük bir çıkış yakalayan Neil Marshall üstleniyor. Birçok kişinin son zamanların en etkili gerilim filmleri listesine koyduğu yapım, klişeden uzak sahneleriyle izleyiciyi etkisi altına almayı başarıyor. Senaryosu da yönetmen Neil Marshall tarafından kaleme alınan filmin kadrosunda Shauna Macdonald, Natalie Mendoza, Alex Reid gibi isimler yer alıyor.

12. Paranormal Activity 3 (2011)


Tüm zamanların en dikkat çekici korku serileri arasında yer almayı başaran “Paranormal Activity 3”, izleyiciyi ilk iki filmle tanıdığı Katie ve Kristi’nin çocukluklarına, ürkütücü olayların yaşanmaya başlandığı zamanlara götürüyor. Henry Joost ve Ariel Schulman’ın yönetmenliğini üstlendiği filmin kadrosunda Katie Featherston, Lauren Bittner, Sprague Grayden, Brian Boland ve Johanna Braddy gibi isimler rol alıyor. Film korku dolu sahneleriyle akıllarımızda yer edinmeyi başaran son dönem korku filmleri arasında izlenmeye değer bir yapım.

13. A Quiet Place (2018)


Emily Blunt, John Krasinski, Millicent Simmonds gibi yıldız isimlerin rol aldığı filmin yönetmen koltuğunda filmin başrol oyuncularından John Krasinki oturuyor. Film, izole bir kırsalda sakin bir yaşam süren iki çocuklu bir aileyi merkezine alıyor. Birbirleriyle hiçbir şekilde konuşmayan ailenin sakin yaşamı, çocukların oyun oynadıkları sırada düşürdükleri lambanın çıkardığı sesle kabusa dönecektir.

İzleyicide gerilim yaratmayı oldukça iyi başaran film, izleyeni karakterin dünyasına kolaylıkla adapte ediyor. Sesin oldukça etkili bir şekilde kullanıldığı yapımda, hikaye ses üzerinden şekilleniyor. Sesin kullanım şekliyle klişe senaryolara meydan okuyan yapımın devam filmi merakla bekleniyor.

Bu haberleri de beğenebilirsiniz

The Peasants filmi hakkında bilinmeyenler!

‘Dune: Part Two’nun en iyi 10 karakteri!

2024’e damga vuracak filmler yolda!

2023’ün En İyi 10 Film Fragmanı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir