Stan Lee Hakkında Bilmedikleriniz

“Spider Man”, “Iron Man”, “Fantastic Four”, “Hulk” ve “X-Men” gibi karakterlerin yaratıcısı Stan Lee aramızdan ayrılsa da yarattığı karakterlerle hafızalarımızda yer etmeye devam edecek.

1922 yılında New York’ta Romanya göçmeni Musevi bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelen Stan Lee, okulu bırakıp çizgi roman dünyasına adım atar. Henüz 19 yaşındayken Jack Kirby ve Joe Simon gibi isimlerle tanışma fırsatı yakalayan Lee, İkinci Dünya Savaşı başladığında kendini bir anda askeri muhaberat ekibinde bulur. Orduda askerlerin moralini yükseltecek çizgi romanlar kaleme alan Lee, savaş bittiğinde medyanın birçok alanında tecrübe kazanmış olur.  Sonrasında ekibiyle birlikte yarattığı karakterler sadece Amerika’da değil tüm dünyada insanların hafızasına kazınır.

Tüm zamanların en yaratıcı beyinlerinden biri olan Stan Lee hakkında bilinmeyenleri sizler için derledik.

– Asıl adı Stanley Martin Lieber olan Lee, kariyerine 1939 yılında ucuz, sıradan bir çizgi roman dergisinde haftada 8 dolara getir götür elemanı olarak başlar. 1941 yılında Timely Comics’te editör olarak çalışmaya başlayan Lee, Captain America çizgi roman serisinde iki sayfa yazma şansı yakalamış ve “Stan Lee” mahlasını ilk kez burada kullanmıştır. Daha sonra Stan Lee yasal adı haline gelmiştir.

– Eşsiz bir hayal gücüne sahip olan Lee’nin çocukluğunda okumayı çok sevdiği yazarlar Mark Twain, Sir Arthur Conan Doyle, Jules Verne ve H.G. Wells olmuştur.

– Çocukluğunda hep avukat olmayı hayal eden Stan Lee’nin en sevdiği kitap kahramanı Sherlock Holmes olmuştur. Lee, özellikle Errol Flynn’in epik filmlerine düşkünlüğüyle bilinmektedir.

– Stan Lee’nin yayınlanan ilk hikayesi Captain America’dır. Captain America Issue 5 ismiyle çıkan hikaye 5 Ağustos 1941 yılında yayınlanmıştır.

– Lee, gençliğinde New York’ta bir gazetede ölüm ilanları bölümünü hazırlamıştır. Ancak bu iş onun için çok sıkıcı hale geldiği için bırakmıştır.

– Birçok Marvel filminde rol alan Stan Lee, yaklaşık 30 filmde karşımıza çıkmıştır. Rol aldığı yapımlardan bazıları Avengers: Infinity War, Black Panther, Guardians of the Galaxy, Doctor Strange, Ant Man, Iron Man 3’dir.

– Stan Lee’yi kamera önünde gördüğümüz ilk yapım Incredible Hulk isimli TV dizisinden uyarlanan 1989 yapımı The Trial of the Incredible Hulk isimli yapımdır. Lee, cinayetten suçlanan ve masumiyetini kanıtlamaya çalışan David Banner’ın jürisinde yer alan karakterlerden biri olarak karşımıza çıkar.

– Stan Lee’nin konuşmasının olduğu ilk film ise 2008 yapımı Hulk’tır. Filmde Stan Lee bir güvenlik görevlisine hayat verir.

– 2012 yılında New York Times’ın en çok satan çizgi romanları arasında yer alan Romeo and Juliet: The War’da yardımcı yazarlık görevini üstlenmiştir.

– Hayatı boyunca hiç kuaföre gitmediğini söyleyen Lee, saçlarını hep karısına kestirirmiş.

– Stan Lee’ye Marvel’ın hangi kötü kahramanı olmak istediği sorulduğunda Lee, Dr. Doom olmak istediğini söylemiştir. Lee’ye göre bu karakter yanlış anlaşılmıştır, karaktere yüzde yüz kötü denilemez.

– Stan Lee, Marvel Comics’te yayınladığı yazıların imza bölümlerinde “Excelsior” kelimesini kullanmıştır. Latince kökenli olan kelime daima ileri anlamına gelmektedir. Lee, bu kelimeyi kendini rakip editörlerden ayrıştırmak için kullanmıştır. Daha önceki yazılarını “Hang Loose”(rahat olun), “Face Front”(açıkgöz olun) “Nuff Said” (bu kadar yeter) imzalarıyla yayınlayan Lee, taklit edildiğini anlayınca yeni sözcük arayışına girmiş Excelsior kelimesini bulmuştur. Lee, bu kelimenin genç nesillere yol gösterme görevi olacağına da inanmıştır.

– Lee’nin Jack Kirby ile birlikte yarattığı Hulk karakteri gri olarak çizilir ancak matbaada yaşanan bir sorun nedeniyle karakter yeşil olarak karşımıza çıkar. Daha sonra Lee, karakterin yeşil olarak devam etmesine karar verir.

– Lee, bir tartışma sırasında eşi Joanie’nin Spider-Man ve The Fantastic Four’u yazdığı daktiloyu kırmıştır.

– 1998 yılında Marvel ile ömür boyu anlaşma imzalayan Lee’nin sözleşmeye göre zamanının yüzde 10’unu şirkette geçirmesi gerekiyordu.

– Lee, 2008 yılında ABD Başkanı Bush’tan Amerikan Ulusal Sanat Madalyası almıştır. Lee bu madalyaya sahip olan tek çizgi roman yazarıdır.

– Fantastic Four, Stan Lee’nin Jack Kirby ile birlikte yarattığı tüm zamanların en etkili süper kahramanları olarak değerlendirilir.

– Lee, çok fazla karakter yazdığı ve zayıf bir hafızaya sahip olduğu için karakterlerin isimlerini birbirini tekrar eden kelimelerden seçmiştir: Peter Parker, Reed Richard, Sue Storm, Stephen Strange, Bruce Banner gibi.

– Lee’nin zayıf bir hafızaya sahip olması “Amazing Spider-Man”de çok etkili oldu. Lee, çizgi romanda Steve Ditko ile birlikte çalışıyordu.  Ditko çalışmadan ayrılınca çizgi romanın kontrolü tamamen Lee’ye geçmişti.  Lee, John Romita ile birlikte çalışmaya başlamıştı ancak “Amazing Spider-Man”in 42. sayısında Lee, Mary Jane karakterinin güzel mi çirkin mi olduğunu unutmuştu.

– Lee, “Hiroshima Mon Amour” ve “Last Year in Marienbad” filmlerinin yönetmeni Alain Resnais ile birlikte çalıştı. İkili “The Inmates” ve “The Monster Maker” isimli film projelerini birlikte yürüttü ancak film projeleri hayata geçirilemedi.

– 1971 yılında Lee, Marvel yayınlarında çok fazla ünlem işareti kullanıldığını ve bunu çok çocuksu bulduğunu söylemiş ve yayınlarda ünlem işareti kullanımını yasaklamıştır.

– 2010 yılında “Stan Lee’nin Süper İnsanları” adlı televizyon dizisinde sunuculuk yapan Lee, dizide kendini süper insan olarak tanımlayan kişileri tanıtmıştır.

– Colleen Doran  tarafından illustrasyonu yapılan Amazing Fantastic Incredible: A Marvelous Memoir’de Lee, hayat hikayesini anlattı.

– Stan Lee, ölmeden önce yeni bir karakter üzerinde çalışıyormuş, Lee’nin kızı karakterin ismini Dirt Man olarak açıklamıştı. Dirt Man’in 2019 yılında Marvel etiketiyle yayınlanması bekleniyor.

 

Bu haberleri de beğenebilirsiniz

The Peasants filmi hakkında bilinmeyenler!

‘Dune: Part Two’nun en iyi 10 karakteri!

2024’e damga vuracak filmler yolda!

2023’ün En İyi 10 Film Fragmanı!

1 thought on “Stan Lee Hakkında Bilmedikleriniz”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir