Stanley Kubrick’in 60 Yıllık Kayıp Senaryosu Bulundu!

Sinemanın ustası Stanley Kubrick’in Stefan Zweig’ın romanı ‘Yakıcı Sır’dan uyarladığı 1956 tarihli bir film senaryosu 60 yıl sonra bulundu.

Sinema tarihinin en önemli birkaç yönetmeninden biri olan, 1999’da hayatını kaybeden Stanley Kubrick’in Avusturyalı usta yazar Stefan Zweig’ın 1913 tarihli “Yakıcı Sır” adlı eserinden uyarladığı bir senaryo, 60 yıl sonra bulundu.

ABD’li kült yönetmenin Paths Of Glory’de birlikte çalıştığı senarist Calder Willingham’la birlikte kaleme aldığı kayıp senaryo, Bangor Üniversitesi’nden Nathan Abrams tarafından keşfedildi. Abrams, “Bunu keşfettiğime inanamadım. Gerçekten çok heyecan verici. Bu senaryonun kayıp olduğu düşünülüyordu. Kubrick hayranları, sanatçının bu eseri uyarlamayı ne kadar istediğini bilir, ama kimse bu senaryonun tamamlandığını düşünmüyordu. Şimdi ise elimizde bir kopya var ve bu neredeyse bitmiş bir senaryo.” diyerek senaryoyu duyurdu.

Projenin neden bir sinema filmine dönüşmediğine dair ise iki farklı iddia var. İlkine göre, Kubrick o sırada oyuncu Kirk Douglas’la birlikte savaş karşıtı filmi Zafer Yolu’nun (Paths Of Glory) çekimlerine başladığı için proje rafa kalktı. Diğer açıklama ise MGM’nin yapımcı ortağı James B Harris’in bu hikâyenin filme uyarlanamayacağını düşünmesi nedeniyle senaryodan vazgeçildiği yönünde.

Zweig’in Yakıcı Sır isimli mini romanı, evli bir kadınla ilişki yaşayabilmek için kadının 12 yaşındaki oğluyla iletişim kuran çapkın bir baronun hikayesini anlatılıyor. The Guardian’a göre kısa roman, Kubrick’in 1962 yılında beyaz perdeye aktardığı, Vladimir Nabokov’un Lolita romanın tam tersi bir hikayeyi anlatıyor. Roman, Kubrick tarafından dönemin ABD’sine uyarlanmış ve beyaz perdeye aktarılmaya hazır bir halde bekliyor.

 

Bu haberleri de beğenebilirsiniz

43. İstanbul Film Festivali, sinemaseverlerle buluşmak için gün sayıyor!

Austin Butler, Darren Aronofsky’nin yeni filminde başrol olacak!

‘Winnie-the-Pooh: Blood and Honey 3’ geliyor!

“Reacher” dizisinin yıldızı Alan Ritchson, “War Machine” kadrosunda!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir