Stephen King’in Beyazperdeye Uyarlanan 10 Filmi

Korku ve gerilim türünün ustası ünlü yazar Stephen King, Guiness Rekorlar kitabına göre yaşayan yazarlar arasında eserleri en çok sinema ve televizyona uyarlanan yazar olarak gösteriliyor. Stephen King’in kaleme aldığı ve sinemaya uyarlanan en iyi 10 filmi sizler için listeledik.

1. THE GREEN MILE / YEŞİL YOL (1999)

Filmin başrollerini Tom Hanks, Michael Clarke Duncan, Sam Rockwell, Barry Pepper, David Morse gibi isimler paylaşıyor. Film, idam cezası alan mahkumların son yolculuklarında onlara eşlik eden gardiyan Paul’ün anlatıcılığıyla, iki küçük kızın cinayetinden sorumlu tutulan, devasa cüssesiyle ilk bakışta korkutucu görünen John’un sahip olduğu doğaüstü güçleriyle hapishanedeki insanların hayatlarını değiştiren hikâyesini anlatıyor. 4 dalda Oscar adayı olan filmin yönetmen koltuğunda ise Frank Darabont oturuyor.

2. THE SHAWSHANK REDEMPTION / ESARETİN BEDELİ (1994)

Frank Darabont‘un ilk uzun metraj filmi olan Esaretin Bedeli, en çok izlenen Stephen King uyarlaması olmasıyla dikkat çekiyor. Stephen King’in ‘Rita Hayworth and Shawshank Redemption’ isimli kısa öyküsünden uyarlanan filmde, karısını ve sevgilisini öldürdüğü sebebiyle Shawshank Devlet Cezaevi’nde yaklaşık 20 yılını geçiren bankacı Andy Dufresne’in hikayesi anlatılıyor. Filmin başrollerini Oscar’lı aktörler Morgan Freeman ve Tim Robbins paylaşmıştı.

3. THE MIST / ÖLDÜREN SİS (2007)

Frank Darabont’tan bir Stephen King uyarlaması daha…  Filmin başrollerini Thomas Jane, Marcia Gay Harden ve Laurie Holden paylaşıyor. Filmin konusu ise şöyle:  King’in romanlarından alışık olduğumuz küçük ve esrarengiz bir kasabada, kuvvetli bir fırtına sonrası meydana gelen sis tüm kasabayı kaplar. Yoğun bir sis tabakasının içinden kendini göstermeye başlayan onlarca farklı tür yaratık insanları kapana kıstırır. Yaratıklardan korunmak isteyen insanlar ise kendi aralarında çelişkiye düşerler.

4. THE SHINING / CİNNET (1980)

Auteur yönetmenler arasında teknikteki kusursuzluk anlayışıyla bilinen Stanley Kubrick’in yönetmenliğini üstlendiği The Shining, sadece Stephen King uyarlamaları arasında değil, korku türü içinde de kült filmler arasında yerini aldı. Filmde 3 Oscar’lı usta oyuncu Jack Nicholson, yazar Jack Torrence’ı canlandırmıştı. Film, Jack’in kış sezonunda kapalı olan Overlook Oteli’nin restorasyonunu üstlenerek ailesiyle birlikte otele taşınmasının ardından yaşanan doğaüstü olayları konu alıyor. Uzun ve detaylı takip sahnelerinin çekimi için steadicam’in en uzun süre kullanıldığı ilk film olmasıyla dikkat çeken The Shining aynı zamanda en fazla çekim tekrarı yapılan film olma özelliğini de taşıyor. Jack Nicholson‘ın banyoya baltayla girmeye çalıştığı sahnede; yönetmen Kubrick, tam 127 tekrar almıştır.

5. STAND BY ME / BENİMLE KAL (1986)

Gerilim ve korku türünün usta yazarı Stephen King’in ‘The Body’ adlı romanından sinemaya uyarlanan film, 1950’li yıllarda, ergenliğe yeni girmiş dört yakın arkadaşın Oregon ormanlığında kayıp bir çocuğun cesedini aramalarını konu alıyor. Rob Reiner’ın yönettiği filmin hikayesini Stephen King kendi çocukluğundan esinlenerek kaleme almış. Filmde başrolleri Wil Wheaton, River Phoenix, Corey Feldman paylaşmıştı.

6. THE DEAD ZONE / ÖLÜM BÖLGESİ (1983)

Usta yönetmen David Cronenberg’in filme aldığı The Dead Zone, bir kaza sonucu girdiği komadan beş sene sonra çıkan ve psişik yeteneklere sahip olduğunu fark eden Johnny Smith‘i merkezine alıyor. Filmin oyuncu kadrosunda Christopher Walken, Brooke Adams, Tom Skerritt gibi isimler yer alıyor. Filmin konusu ise kısaca şöyle: smith bir araba kazası ile girdiği komadan tam beş yıl sonra çıkar. Fakat kısa sürede kendisinde de bazı önemli değişiklikler olduğunu fark eder. Smith bazı olayların ardından medyumluk özellikleri gösterdiğini fark eder. Bu yeni özelliğini bir cinayet davası için kullanmaya başlayınca da ürkütücü deneyimler yaşamaya başlar…

7. 1408 (2007)

John Cusack ve Samuel L. Jackson’ın başrollerini paylaştığı film, Stephen King’in hikayelerinde sıklıkla işlediği doğaüstü olaylarla ilgilenen bir yazarı konu alıyor. Cusack’ın hayat verdiği Mike Enslin, üzerinde çalıştığı kitap için araştırma yaptığı sırada Doplhin Oteli’nin 1408 numaralı odasında gizemli olaylar yaşandığını anlar. Olayların gizemini çözmek için rakamların toplamı 13 sayısına denk gelen odaya yerleştikten bir süre sonra doğaüstü olaylar yaşamaya başlar. Film ilginç bir şekilde 3 farklı sonla biter.

8. SECRET WINDOW / GİZLİ PENCERE (2004)

Filmin yazar ve yönetmen koltuğunda ‘Panik Odası’ filminden hatırladığımız David Koepp’in oturduğu filmin başrollerini, Johnny Depp, Maria Bello, John Turturro gibi isimler paylaşıyor. 10 yıldır evli olduğu karısından boşanma döneminde olan başarılı bir yazar Mort Rainey’i merkezine alan filmin konusu şöyle: Rainey kafasını dinlemek ve kitabını bitirmek için bir kulübeye kapanır. Bir gün kulübeye John Shooter adında bir adam gelir ve Rainey’in hikayesini çaldığını iddia eder. Mort, hikayenin ona ait olduğunu ispatlayabileceğini söyler. Bunun ardından Mort’un hayatı kabusa döner. Önce köpeği ölür, ardından insanlar ölmeye başlar ve karısı ile olan boşanma davası da kötü bir hal alır.

9. IT / O (1990)

King’in en iyi romanlarından biri olan It’in ilk uyarlaması mini tv filmi olarak çekilmişti. İki bölüm halinde ekranlara gelen dizinin yönetmenliğini Tommy Lee Wallace üstlenmişti. Filmin oyuncu kadrosunda Richard Thomas, Tim Reid, Annette O’Toole gibi isimler yer almıştı.  Film, Maine adlı ufak bir kasabada, şehrin çocuklarını avlayan Pennywise karakterini merkezine almıştır. Roman 2017 yılında tekrar beyazperde de izleyici karşısına çıkmış, Bill Skarsgård, Jaeden Lieberher, Finn Wolfhard gibi isimlerin oyuncu kadrosunda yer aldığı filmin yönetmenliğini Andy Muschietti üstlenmişti.

10. MISERY / ÖLÜM KİTABI (1990)

Psikolojik gerilim türünün başyapıtları arasında gösterilen kitap, Rob Reiner tarafından beyazperdeye uyarlanmıştı. Kathy Bates‘in muhteşem performansıyla Oscar’ı kucakladığı filmde Bates’e, James Caan ve  Lauren Bacall gibi isimler eşlik ediyor. Senaryosunu William Goldman’ın kaleme aldığı film, Paul Sheldon isimli roman yazarının psikopat bir hayranı tarafından rehin tutularak onun istediği tarzda yeni bir roman yazmaya zorlanmasını konu alıyor.

Bu haberleri de beğenebilirsiniz

The Peasants filmi hakkında bilinmeyenler!

‘Dune: Part Two’nun en iyi 10 karakteri!

2024’e damga vuracak filmler yolda!

2023’ün En İyi 10 Film Fragmanı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir