“The Exorcist: Believer” filmini izlemeden önce bilmeniz gerekenler!

William Peter Blatty‘nin The Exorcist adlı romanı 1971’de raflarda yerini aldığında, büyülenen okuyucular; sarsılan inanç, aile travması ve şeytani ele geçirme öyküsünü hemen kabul ettiler. Yönetmen William Friedkin, Blatty’nin orijinal senaryosundan alınan hikâyeyi Aralık 1973’te beyazperdeye taşıdığında, dünya çapındaki izleyiciler, onları derinden sarsan, hayal bile edemeyecekleri bir korkuyla karşılaştı. The Exorcist gişe rekorları kırdı ve kabusları körükleyen aldatıcı derecede basit müziğe sahipti. Başrollerinde Ellen Burstyn, Max von Sydow ve yeni keşif Linda Blair‘in yer aldığı film; korku türünü ve film dünyasını sonsuza dek değiştirdi ve korku açısından bir dönüm noktası oldu.

Şimdi, gişe rekorları kıran filmin gösterime girmesinden bu yana neredeyse 50 yıl geçti, Exorcist: İnançlı, izleyicileri açıklanamaz kötülüğün en karanlık kalbine götüren yeni bir başlangıcı işaret ediyor.

Filmi izlemeden önce film hakkında bilmeniz gerkenleri listeledik.  İşte The Exorcist: Believer filmi hakkında bilmeniz gerekenler

Oscar ödüllü ELLEN BURSTYN, 1973 yapımı filmden bu yana ilk kez, elli yıl önce kızı Regan’ın başına gelenler yüzünden sonsuza dek değişen aktris Chris MacNeil adlı ikonik rolünü yeniden canlandırıyor.
 Victor Fielding (Leslie Odom, Jr.) and Chris MacNeil (Ellen Burstyn) in The Exorcist: Believer
Filmde ayrıca Victor ve Angela’nın komşusu Ann rolünde Emmy Ödülü sahibi ANN DOWD (The Handmaid’s Tale, Hereditary), Katherine’in ebeveynleri Miranda ve Tony rolünde üç Grammy ödülü sahibi JENNIFER NETTLES (Harriet, The Righteous Gemstones) ve iki kez Tony ödülü kazanan NORBERT LEO BUTZ (Fosse/Verdon, Bloodline) yer alıyor.
Exorcist: İnançlı, DAVID GORDON GREEN tarafından yönetilirken, senaryosu PETER SATTLER (Camp X-Ray) ve DAVID GORDON GREEN tarafından, hikâyesi ise SCOTT TEEMS (Halloween Kills), DANNY MCBRIDE (Cadılar Bayramı üçlemesi) ve DAVID GORDON GREEN tarafından yazıldı.
Lidya Jewett as Angela Fielding in The Exorcist: Believer, directed by David Gordon Green.
Filmin müzikleri DAVID WINGO (Barry, Midnight Special) ve AMMAN ABBASI (Blumhouse’un Halloween serisinde müzik danışmanı) tarafından yapıldı. 
1973 yapımı film öncelikle musallatın Katolik yorumuna dayansa da, Exorcist: İnançlı bu temayı birçok inancın perspektifinden inceliyor. Green şöyle diyor: “Bu, musallata dair pek çok farklı bakış açısını ele almak ve onu çeşitli karakterler ve onların dine bakış açıları aracılığıyla keşfetmek için bir fırsattı.”

 

Olivia O’Neill and director David Gordon Green on the set of The Exorcist: Believer.
Yapımın Ruhsal KoordinatörüCarla Duren’e göre, filmde görülen ve duyulan ritüel uygulamaların ve büyülerin çoğu, Afrika’nın çeşitli yerlerinde ortaya çıkan ruhsal ve şifa yöntemlerine dayanan Doktor Beehibe’nin bazı uygulamaları da dahil olmak üzere, gerçek şeytan çıkarma ayinleri ve uygulamalarındandır.
Exorcist: İnançlı’daki kızlara musallat olan iblis, Lamashtu adında bir Mezopotamya figürüdür; eski halklar tarafından, yeni doğanların aç bir hırsızı haline gelen, kana susamış bir succubus olarak efsaneleştirilir. Harvard Kütüphane Bülteni’ne göre, “M.Ö. ilk bin yılda Lamashtu tutarlı bir şekilde aslan başı ve kadın vücuduyla tasvir edilirken, ayaklarda kuş pençesi özelliği korunuyordu.”
Angela Fielding (Lidya Jewett, back to camera), Katherine (Olivia O’Neill), Pastor Don Revans (Raphael Sbarge), Doctor Beehibe (Okwui Okpokwasili), Ann (Ann Dowd), Tony (Norbert Leo Butz), Miranda (Jennifer Nettles) and Stuart (Danny McCarthy) in The Exorcist: Believer, directed by David Gordon Green.
Lamashtu, orijinal romandaki ve 1973 filmindeki şeytandan farklı bir iblistir. O iblis Pazuzu’ydu. Metropolitan Sanat Müzesi’nin web sitesine göre, “Güçlü bir iblis olarak Pazuzu sıklıkla başka bir doğaüstü dehşete karşı bir kalkan olarak kuruldu: Lamashtu, geniş ve kapsamlı yıkıcı güçleri olan, özellikle hamile kadınların ve lohusaların korktuğu ve en sevdiği kurbanları da bunlar olan (ama bunlarla sınırlı olmayan) dişi bir iblis.”
Özel Makyaj FX Tasarımcısı Christopher Nelson ve yönetmen David Gordon Green, filmin korkunç şeytanını yaratmak için bu figürden ilham aldılar. Nelson, “Lamashtu için doğaüstü ile gerçekliğin tatmin edici bir ortalamasını bulduk.” diyor.
Angela Fielding (Lidya Jewett) in The Exorcist: Believer, directed by David Gordon Green.
Lamashtu’nun tasarlanması, hayata geçirilmesi ve şekillendirilmesi altı ay sürdü.
Lamashtu’yu LIZE JOHNSTON (Guillermo del Toro – Cabinet of Curiosities) canlandırıyor.
David Gordon Green ve Oscar ödüllü SPFX makyaj tasarımcısı Christopher Nelson, izleyicileri karanlığın kalbine götürmek için, şeytan kızların musallatının dört makyaj aşamasından geçmesini sağlayacak şekilde filmin haritasını çıkardı: Aşama 1’den Aşama 3’e. Başlangıçta dört tane vardı. Green, “Aşama 1’e ‘yaramaz’, ardından ‘iğrenç’ ve ‘budaklı’ adını verdik.” diyor. “4. Aşama ‘bir daha asla’ oldu çünkü onu filme bile çekmedik.
Angela Fielding (Lidya Jewett) and Katherine (Olivia O’Neill) in The Exorcist: Believer, directed by David Gordon Green.
Bir akıl hastanesinde geçen sahnelerin rahatsız edici görünümü için yapımcılar, zihinsel ve duygusal açıdan sorunlu çocukların ve genç yetişkinlerin akıl almaz hikayelerini içeren 1983 Oscar adayı bir belgesel olan Children of Darkness’tan ilham aldılar. Bu anlatıdaki ailelerin acısı, Exorcist: İnançlı’daki kurgusal ebeveynlerin acısıyla yankılandı.
The Exorcist’in ikonik görüntülerinden ilham almak ve ekibine efsaneyi yaşatma konusunda meydan okumak için Tonner-Connolly, 1973’teki başyapıttan 50 fotoğraf bastırdı ve bunları prodüksiyon ofisinin duvarına yerleştirdi.

 

Director David Gordon Green and Leslie Odom, Jr. on the set of The Exorcist: Believer.
 Yapımcılar, Victor’un karısı Sorenne’in depremde ölümünü tasvir eden Haiti sahneleri için tehlikeyi ve aciliyeti temsil etmesi için “Karayip yeşili” rengini belirlediler. Renk tonu bir akıl hastanesinde yeniden ortaya çıktığında sinir bozucu olmayı amaçlıyor… Katherine’in evinde ve Victor ile Angela’nın evinde olduğu gibi.
Önemli bir Haiti sahnesi için özel efekt departmanı ilginç bir merdiven inşa etti. Her merdivenin farklı küçük eğimleri vardı; bir dublör merdivenden düşerken farklı merdivenlere çarpabilirdi. Bu merdiven deprem sırasında çöken basamakları taklit etti. Dublör koordinatörü ASHLEY RAE RIDDICK’e göre deprem olduğunda zemin akordeon gibi açılıp kapanıyor ve merdivenler parçalanıyor.

Bu haberleri de beğenebilirsiniz

The Peasants filmi hakkında bilinmeyenler!

‘Dune: Part Two’nun en iyi 10 karakteri!

2024’e damga vuracak filmler yolda!

2023’ün En İyi 10 Film Fragmanı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir