Top Gun: Maverick hakkında bilmeniz gerekenler

Merakla beklenen Top Gun Maverick filmi yarın vizyona giriyor. Tom Cruise, Miles Teller, Jennifer Connelly, Jon Hamm, Glen Powell, Lewis Pullman ile Ed Harris‘in başrollerinde olduğu yapımın yönetmenliğini Joseph Kosinski üstleniyor.

İlk filmde, California Magazine’de yayınlanan, ABD Deniz Hava Üssü’nün eğitimlerini ve günlük yaşamlarını anlatan bir makaleden esinlenilmişti. Her ne kadar filmin karakterleri kurgusal olsa da anlatılan olaylar ve sahneler yazılırken büyük oranda makaleye sadık kalınmıştı. 

Miramar California’da Top Gun adında bir okul hakkında yazılan yazıyı okuyan Jerry Bruckheimer, “Vay! Bu gerçek ‘Star Wars’ gibi. Bu muhteşem!” demiş. Ardından yazının hakları satın alınarak filme çekilmiş. İlk filmin yönetmenliğini Tony Scott üstlenmişti. Kült filmler kategorisine girmeyi başaran Top Gun‘ın devam filmi ilk kez 2010 yılında gündeme gelmişti. Devam filmi için Scott, Christopher McQuarrie ve Tom Cruise birlikte çalışacaktı. Ancak, Scott’ın intiharı üzerine proje bir süre askıya alındı. Daha sonra ise devam filmi için yönetmen koltuğuna oturan isim Joseph Kosinski oldu. Pandemi nedeniyle vizyon tarihi 2 yıl ertelenen devam filmi nihayet yarın vizyona giriyor.

Filme gitmeden önce yapımla ilgili bilmeniz gerekenleri sizler için listeledik. İşte Top Gun Maverick hakkında bilmeniz gerekenler: 

– İki film arasında tam 35 yıl var. İlk film 1986 yılında vizyona girdi. Tony Scott’un yönettiği ilk filmin başrollerini Tom Cruise ile Kelly McGillis üstlendi.

– Devam filminde rollerine dönen tek isimler Tom Cruise ve Val Kilmer oldu.

 

– Bilgisayarda yaratılan görüntü yok.

Miles Teller, başrol oyuncusunun tartışmasız tek talebini şöyle anlatıyor “Tom, bu devam filmini yapması için tek şartın bilgisayarda yaratılmış hiçbir görüntü olmaması olduğunu söyledi. Neyse ki Top Gun Maverick’in yönetmeni Joseph Kosinski de aynı şekilde düşünmüş. “Bu filmi yaparken ilk ilkelerden biri buydu. Tom’un hayatı boyunca başka film yapmaya ihtiyacı yok. Sadece yapılması için bir sebep olduğuna gerçekten inandığı bir filmi yapar.” O sebep mi? Geçen sefer yapamadığı tek şeyi yapabilmek: gerçekten çekmek. Yapımcı Jerry Bruckheimer, bilgisayarda görüntü yaratmadan çekmek için “Havacılığa bir aşk mektubu” diyor. “Top Gun pilotunun gerçekte nasıl olduğunu size göstereceğiz. Böyle bir havacılık filmi daha önce yapılmadı.”

– Tom Cruise, Top Gun’da sahip olmayı dilediği havacılık eğitimini verdi.

Cruise, devam filminde yeni olan oyuncuların hepsine irtifada ve 8 G’de ne yapacaklarını öğretmek için kendi Uçuş Okulu’nu kurmuş. Havacılık koordinatörü Kevin LaRosa ile çalışan Cruise, ayrıca ödevlerini puanlamış, eğitimdeki her pilotun değerlendirmesini her hafta yapmış ve detaylı şahsi geribildirimler vermiş. Miles Teller, Glen Powell, Monica Barbaro, Lewis Pullman, Jay Ellis, Danny Ramirez ve Greg Tarzan Davis uçuş okuluna yazılan isimler olmuş.

 

– Tom Cruise, Mission Impossible Yansımalar’ın kurguları arasındaki 15 dakikalık toplantıdan sonra devam filmine rol almayı kabul etmiş.

Yönetmen Joseph Kosinski ve yapımcı Jerry Bruckheimer, Kosinski’nin Cruise’a, Cruise’un dünyanın en büyük oyuncusu statüsünün temelini atan gişe rekortmeninin devam filminin fikrini sunması için Cruise’un yanına gitmişler. Kosinski şöyle hatırlıyor; “Toplantının sonunda Tom, “Filmi yapıyoruz. Bu kadar.” dedi. Gerçek üstü bir andı.

– Yönetmen Joseph Kosinski, ilk filmi 12 yaşındayken izlemiş.

Kosinski, Top Gun’ı izledikten sonra kendisini model uçaklar yapmaya ve yerel mısır tarlalarında uçurmaya, daha sonra Stanford Üniversitesi’nde uzay mühendisliği eğitimi almaya ve şimdi de devam filmini yöneterek döngüyü tamamlamaya yöneltmiş.

 

 

– Lady Gaga, ‘Top Gun: Maverick’ filmi için ‘Hold My Hand’ adında bir şarkı yaptı.

– 2010 yılında Christopher McQuarrie, Maverick’i küçük bir karakter olarak yazmıştı.

– Top Gun Maverick Joseph Kosinski ve Tom Cruise’un ikinci kez birlikte çalıştıkları proje. İkili daha önce Cruise in Oblivion (2013) filminde birlikte çalışmışlardı.

– Filmde görülen P-51 Mustang uçağı aslında Tom Cruise’un kendi uçağı ve Cruise gerçek hayatta çok iyi bir pilot.

– Top Gun Maverick, 1992’de Ron Howard tarafından yönetilen “Far and Away”in ardından, Cannes’da gösterilen ilk Tom Cruise filmi oldu.

– Tom Cruise, bu filmle Cannes’da onur ödülü olarak Altın Palmiye aldı.

 

 

 

 

 

 

 

Bu haberleri de beğenebilirsiniz

The Peasants filmi hakkında bilinmeyenler!

‘Dune: Part Two’nun en iyi 10 karakteri!

2024’e damga vuracak filmler yolda!

2023’ün En İyi 10 Film Fragmanı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir