12 Maddede Semih Kaplanoğlu

12 Maddede Semih Kaplanoğlu hakkında bilinmeyenler! Türk sinema tarihinin ödüllü yönetmenlerinden Semih Kaplanoğlu hakkında bilinmeyenleri sizler için derledik. 

1.4 Nisan 1963 günü İzmir’de doğan Semih Kaplanoğlu, 1984 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Sinema ve Televizyon Bölümü’nden mezun oldu.

2.Üniversitede okurken mezuniyet projesi olarak parça parça filmlerle oluşturduğu ‘Meşru Olmayan Bir Aşkın Parçalanmış Portreleri’ni yaptı. 

3.Mezun olduktan sonra İstanbul’a yerleşen Kaplanoğlu, kariyerine çeşitli reklam ajanslarında reklam yazarı olarak başladı. 

4.1986 yılında Süha Arın’ın ödüllü ‘Eski Evler-Eski Ustalar’ ve ‘Mimar Sinan’ın Anıları’ belgesellerinde kamera asistanı olarak çalıştı. 

5.Senarist, yönetmen ve yapımcı olan Kaplanoğlu aynı zamanda şiirde yazmaktadır. Şiirleri Tan, Oluşum, Varlık, Gergedan, Gösteri ve Argos gibi dergilerdi yayımlandı. 

6.Sinema ve plastik sanatlar üzerine yazdığı makaleler çeşitli dergilerde yayımlandı ve bu makalelerden bazıları yabancı dillere çevrildi. 

7.1996-2000 yılları arasında Radikal Gazetesi’nde kısa hikayelerden oluşan ‘Karşılaşmalar’ isimli köşede yazarlık yaptı. Daha sonra bu kısa hikayeler birleştirilerek aynı isimle kitaplaştırıldı. 

8.Kaplanoğlu’nun ilk ve tek televizyon dizisi yönetmenliği, 1997 yılında Türk Televizyon tarihinin efsanevi dizilerinden ‘Şehnaz Tango’ ile oldu. 

9.2001 yılında yaptığı ilk uzun metraj filmi ‘Herkes Kendi Evinde’ ile hem yurtiçinde hem de yurtdışında çok sayıda uluslararası film festivalinde ödül kazandı. 

10.Türkiye’nin sayılı auteur yönetmenlerinden biri olarak kabul edilen yönetmenin sırasıyla 2007,2008 ve 2010 yıllarında çekti ‘Yumurta’, ‘Süt’ ve ‘Bal’ üçlemesinden ‘Bal’, Dünya’nın en prestijli film festivallerinden biri olan Berlin Film Festivali’nde büyük ödül olan Altın Ayı’yı kazandı. 

11.Tokyo Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü’nü kazanan 2017 yapımı ‘Buğday’ın çekimleri, Kaplanoğlu’nun belirttiği üzere 3 kıtada 5 yılda gerçekleşti.

12.Son olarak 2019 yılında çektiği ‘Bağlılık Aslı’ filmi sinema meslek örgütleri, akademisyen ve Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcilerinden oluşan 14 kişilik jürinin kararıyla Türkiye’nin Oscar adayı oldu. 

Bu haberleri de beğenebilirsiniz

The Peasants filmi hakkında bilinmeyenler!

‘Dune: Part Two’nun en iyi 10 karakteri!

2024’e damga vuracak filmler yolda!

2023’ün En İyi 10 Film Fragmanı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir