12 Maddede Türk Sinemasının Auteur Yönetmeni Ömer Kavur

Yönetmen, senarist ve yapımcı… Kendine özgün bir anlatım dili oluşturmayı başarmış Türk Sinemasının auteur yönetmenlerinden Ömer Kavur, 15 yıl önce bugün aramızdan ayrıldı.

Sinemamımızın değerli yönetmenlerinden biri olan Kavur’u 12 maddede anlatmaya çalıştık.

1. 18 Haziran 1944 yılında Ankara’da dünyaya gelen Kavur, İstanbul’da başladığı eğitim hayatına Robert Koleji ve Kabataş Erkek Lisesi’nde devam eder. Eğitimi için Paris’e giden Kavur, Sorbonne Üniversitesi’nde sinema tarihi üzerine eğitim alır.

2. Öğrencilik döneminde çektiği kısa filmlerle ödüller alan Kavur, Alain Robbe Grillet’nin L’Homme qui merit (1968, Yalan Söyleyen Adam) ve Bryan Forbes’un The Madwoman of Chaillot (1969, Çılgın Kadın) filmlerinde yönetmen yardımcılığı yapar.

3. Türk sinemasının ilk okullu yönetmenlerinden bir olan Kavur’un ilk uzun metraj filmi Refik Halit Karay’ın Memleket Hikayeleri adlı eserindeki aynı isimli öyküden uyarladığı 1974 yapımı Yatık Emine olur.

Yatık Emine (1974)

4. Toplum tarafından dışlanan, yalnız kalan ve yolculuk eden bireyler Kavur, filmlerinde sıkça karşımıza çıkar.

5. Kavur, yaşamı boyunca 14 uzun metraj filme imza atar.

6. 1979 yapımı Yusuf ile Kenan filmi, Kavur’un politik tavrını gözler önüne serdiği filmidir. Senaryosunu Onat Kutlar ile birlikte kaleme aldığı film, kan davası nedeniyle İstanbul’a sığınan iki kardeşin hikayesini ele alır. Film, 1980 Milano Çocuk Filmle­ri Yarışması’nda büyük ödül alır.

Yusuf ile Kenan (1979)

7. Kırık Bir Aşk Hikayesi ve Göl filmlerinde Selim İleri ile çalışan Kavur, 1985 yılında polisiye gerilim türünün başarılı bir örneği olan Körebe filmini çeker.

8. Türk Sinamasının en değerli yapımları arasında yer alan Anayurt Oteli, 1987 Venedik Film Festivali’nde Uluslar­arası Sinema Eleştirmenleri Federasyonu (FIPRESCI) Ödülü, 1987 Nantes Üç Kıta Film Şenliği’nde en iyi film ve Macit Koper’le en iyi erkek oyuncu, Valencia Film Festivali’nde de üçüncülük ödüllerini kazanır.

9. Kavur, Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’la birlikte Gizli Yüz filmini kaleme alır. Kavur sinemasının en soyut filmi olarak nitelendirilen yapımın hikayesine Pamuk’un Kara Kitap romanındaki Karlı Gecenin Aşk Hikâyeleri bölümünden küçük bir öykü kaynaklık eder.

10. Yönetmenin Akrebin Yolculuğu filmi, Cannes Film Festivali’nin “Un certain regard” adlı bölümüne kabul edilmiştir.

Akrebin Yolculuğu (1997)

11. Kavur, Susurluk kazası sonrasıdaki süreci Kavur sinemasının alışılageldik tarzının dışına çıkan 2000 yapımı Melekler Evi’nde işlemiştir. Film, istenilen başarıyı elde edememiştir.

12. Kavur’un veda filmi 2002 yapımı Karşılaşma filmi olur. Filmin senaryosunu Macit Koper ile birlikte kaleme alır. Yönetmenin hastalığı süresince kaldığı Bozcaada’da gördüğü rüzgar pervaneleri ve orada işlenen bir cinayet hikayeye kaynaklık eder.

Karşılaşma (2000)

Ömer Kavur, 12 Mayıs 2005 yılında henüz erken bir yaşta -61- hayata veda eder.

Bu haberleri de beğenebilirsiniz

The Peasants filmi hakkında bilinmeyenler!

‘Dune: Part Two’nun en iyi 10 karakteri!

2024’e damga vuracak filmler yolda!

2023’ün En İyi 10 Film Fragmanı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir