20 Maddede Hollywood’un Efsane Aktörü Marlon Brando

Yakışıklılığı ve karizmasıyla Hollywood’un efsane aktörlerinden… Marlon Brando’nun hayatına dair bilinmeyenlerini sizler için listeledik.
İşte 20 maddede Hollywood’un efsane aktörü Marlon Brando

1. Brando, 3 Nisan 1924 tarihinde kalsiyum karbonat satıcısı bir baba (Marlon Brando) ve sanatsal eğilimi olan annenin (Dorothy Julia Pennebaker) çocuğu olarak Nebraska’da dünyaya gelir. Ailenin 3 çocuğundan biridir.

2. Annesinin iki kız kardeşiyle birlikte evi terketmesinin üzerine Brando, babasıyla kalır. Askeri okula gönderilen Brando, disiplinsiz davranışları nedeniyle okuldan atılır. Babasının bulduğu işi de beğenmeyince annesi ve kardeşlerinin yanına gitmeye karar verir.
3. Ablaları Jocelyn ve Frances’in oyunculuk eğitimi almalarından etkilenen Brando, oyuncu olmaya karar verir ve New York’ta Elia Kazan, Cheryl Crawford ve Robert Lewis tarafından yeni kurulan Actors Studio’ya kayıt olur.

4. Mezun olduktan sonra Broadway’e giren Brando, 1944 yılında Broadway’deki “I Remember Mama,” ile büyük bir başarı yakalar ve dikkatleri üzerine çekmeyi başarır. Genç bir Broadway aktörü olarak, farklı stüdyolardan deneme çekimleri için teklif alır.
5. Fred Zinnemann imzalı “The Men” (1950) ile ilk kez bir sinema filminde rol alan Brando, belden aşağısı felçli gazi ‘Bud’ı canlandırmak için iki hafta boyunca bir hastanede terapide tekerlekli sandalye kullanmayı öğrenir ve Stanislavski Sistemi metodunu uygular.

The Men (1950)
6. Brando, ilk Oscar’ını Elia Kazan’ın yönetmen koltuğunda oturduğu’ Rıhtımlar Üzerinde’ki (On the Waterfront) ‘Terry Malloy’ karakteriyle kazanır. Brando, filmde senaryonun dışına çıkarak tamamen doğaçlama oynar.
On the Waterfront (1954)
7. Brando, bir dönem Frank Sinatra’nı eşi Ava Gardner ile birliktelik yaşar.
8. Brando, 1961 yapımı “One-Eyed Jacks” filmiyle ilk kez yönetmenlik deneyimi yaşar. Filmi aslında Stanley Kubrick yönetecektir ancak çekimler esnasında ikili arasında gerilim olunca Kubrick seti terk etmiş, Brando, filmi çekeceğini söylemiştir.
Grace Kelly & Marlon Brando
9.  Brando, bir dönem Nancy Reagan, Grace Kelly ile sevgili olmuştur. Hayatı boyunca 3 evlilik yapan Brando’nun 3 evliliğinden 7, evlilik dışı ilişkilerinden ise 4 çocuğu vardır.
10. Brando, 1973’teki Akademi Ödülleri’nde “The Godfather” ile ikinci kez Oscar’a layık görülmüştür. Ancak, Hollywood’un Amerika yerlilerine davranış biçimini protesto etmek için, ödül törenine kızılderili Sacheen Littlefeather’ı göndermiştir.


11. 1973 yapımı ‘Paris’te Son Tango’ filminde rol alan Brando filmin senaristi ve yönetmeni Bernardo Bertolucci ile tecavüz sahnesi ile ilgili
Maria Schneider’e bilgi vermemeyi kararlaştırırlar. 19 yaşındaki oyuncu bu filmin ardından bir süre akıl hastanesinde tedavi görür. Porno filmler için teklif alan Schneider, kariyeri boyunca sadece 9 filmde rol alabilir. Bu, stüdyoların tepkisine neden olur ve Brando 4 yıl boyunca işsiz kalır.
12. 1979 yapımı Francis Ford Coppola imzalı “Apocalypse Now” filmi ile muhteşem bir performans sergileyen Brando’nun bu filmi 2000 yılında ‘Kültürel, Tarihi ve Estetik Olarak Önemli Filmler Listesi’ne alınarak ABD Ulusal Film Arşivi’nde muhafaza edilmeye başlanmıştır.
13. Brando’nun rol aldığı son film başrollerini Robert De Niro ve Edward Norton ile paylaştığı 2001 yapımı ‘The Score’dur.
14. Brando’nun oğlu Christian, 1990 yılında üvey kardeşi Cheyenne Brando’nun sevgilisini öldürür ve 5 yıl hapis yatar. Sevgilisi öldürüldükten sonra bunalıma giren Cheyenne ise, cinayetin tek sorumlusunun babası olduğunu açıkladıktan sonra henüz 25 yaşındayken intihar eder.
15. Brando, bir dönem Michael Jackson’a oyunculuk dersi vermiştir. Oğlu Miko C. Brando ise bir kez Jackson’ın koruma görevlisi olarak çalışmıştı.

16. Brando ünlü olmadan önce bir mağazada asansör operatörü olarak çalışıyordu. Ancak bu işi sadece 4 gün yapabilmiştir.
17. Kardeşi Jocelyn Brando ile The Ugly American (1963) ve The Chase (1966) filmlerinde birlikte rol almıştır.
18. Russell Crowe, Brando hakkında “I Wanna Be Marlon Brando” isimli bir şarkı yazıp söylemişti.
19. The Godfather: Part II (1974) Vito Corleone, Superman II (1980)’da ise Jor El rolü tekrar teklif edilen Brando, diğer oyuncularda fazla para teklif edilse de, ikna edilememiştir.
20. Brando, The Godfather’da Vito Carleone rolü için Burt Reynolds’un değerlendirildiğini öğrendiğinde, Reynolds projeye dahil olursa kendisinin projeden ayrılacağını söylemiştir.
1 Temmuz 2004’te Los Angeles’daki Ronald Reagan UCLA Medical Center’da yaşamını yitiren Brando, 80 yaşındaydı. İlk önce ölüm nedeni gizlense de daha sonra aktörün kalp yetmezliği sonucu hayatını kaybettiği açıklanmıştı. Brando ölümüne kadar Pasific’te kendine ait bir adada yaşadı.

Bu haberleri de beğenebilirsiniz

The Peasants filmi hakkında bilinmeyenler!

‘Dune: Part Two’nun en iyi 10 karakteri!

2024’e damga vuracak filmler yolda!

2023’ün En İyi 10 Film Fragmanı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir