38. İstanbul Film Festivali’nin Programı Açıklandı!

 38. İstanbul Film Festivali‘nin Programı Açıklandı! 38. İstanbul Film Festivali’nin programı İKSV’nin Resmi Konaklama Sponsoru The Marmara Taksim’de düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

Görgün Taner

Toplantının açış konuşmasını yapan İKSV Genel Müdürü Görgün Taner “İlk İstanbul Film Festivali’nden bugüne geçen süreçte çok şey değişti; sürdürülebilirlik, dijitalleşme gibi kelimeler artık hayatımızda çok sık kullanılır oldu. Özellikle dijitalleşme hayat pratiklerimizi, kültür-sanata yaklaşımımızı ve tüm davranışlarımızı değiştirdi ama özünde bazı özlem ve ihtiyaçlarımızın 2019 yılında da aynı olduğuna inanıyorum: Türkiye’den ve uluslararası arenadan özenle seçilmiş yapımlardan oluşan bir program görmek, bize düşünsel açıdan zevk veren bir kültürel-sanatsal etkinlikte, fiziksel olarak var olmak, sinema ustalarının, yeni yeteneklerin yapımlarını büyük ekranda, hakkını vererek, heyecan içinde izlemek… İKSV olarak tüm bunları mümkün kılmak için ‘seve seve’ çalışmaya devam ediyoruz. Festivallerin hayata geçmesi kolay olmuyor, özel şirketlerin sponsorlukları kadar, ülkemizdeki çeşitli ülkelerin kültür ataşelikleri, kültür kurumları, konsolosluklar, İKSV Lale Kart üyeleri, film festivaline bilet alarak gelen izleyiciler ve tabii ki Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları bizim için çok ama çok önemli,” dedi.

İstanbul Film Festivali direktörü Kerem Ayan ise festival programı ve etkinlikleriyle ilgili ayrıntılı bilgileri aktararak Uluslararası Yarışma, Sinemada İnsan Hakları Yarışması, Ulusal Yarışma, Ulusal Belgesel Yarışması ve Ulusal Kısa Film Yarışması’nda yer alan filmleri açıkladı.

Festival Afişi TBWA\İstanbul ve Berlinli Sanatçı Sebastian Bieniek’ten

Bu yıl, İstanbul Film Festivali sinemanın en ikonik karakterlerinden birini afişine taşıyor. Efsane yönetmen Stanley Kubrick’i ölümünün 20. yıldönümünde özel bir bölümle anacak olan 38. İstanbul Film Festivali, afişinde de Kubrick’in en kült filmlerinden Otomatik Portakal’daki Alex karakterine gönderme yapıyor.

Festivalin afiş görselleri ve iletişim tasarımı TBWA\İstanbul ve Berlinli sanatçı, fotoğrafçı, yönetmen ve yazar Sebastian Bieniek iş birliğiyle hazırlandı. Disiplinlerarası işler yaratan Bieniek insan yüzlerini iki parçaya bölerek yanılsamalar yarattığı Doublefaced serisiyle tüm dünyada tanınıyor.

Festivalin Açılış Filmi Alexis Michalik imzalı Edmond

Bu yıl festivalin açılış filmi, “Fransız tiyatrosunun prensi” lakaplı genç deha, dramaturg, oyuncu ve oyun yazarı Alexis Michalik’in son filmi Edmond. Birçok kez Molière ödülüne layık görülen Michalik, aynı adlı gişe rekortmeni oyununun sinema uyarlamasını da üstlenerek, filmin senaryosunu yazdı ve yönetmenliğini yaptı. Edmond, açılışın ardından festivalin “Galalar” bölümünde izleyicilerle buluşacak.

Festival Filmleri 8 Salonda Sinemaseverlerle Buluşacak

İstanbul Film Festivali’nde filmler bu yıl Beyoğlu’nda Atlas Sineması, Beyoğlu Sineması, Pera Müzesi Oditoryumu, Nişantaşı’nda Cinemaximum City’s (Salon 7, Salon 3), Gayrettepe’de Cinemaximum Zorlu (Salon 8) ve Kadıköy’de Rexx Sineması ve Kadıköy Sineması olmak üzere 8 salonda gösterilecek.

Festival gösterimleri 11.00, 13.30, 16.00, 19.00 ve 21.30 seanslarında izleyicilerle buluşacak.

Hamilerin Desteğiyle Öğrenci Biletleri 2 TL

Festivalin geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da öğrencilere bir hediyesi var. Festivalde, festival hamilerinin desteğiyle, hafta içi 11.00, 13.30 ve 16.00 seanslarının öğrenci biletleri 2 TL’den satışa sunuluyor. Uygulama kapasiteyle sınırlı.

İstanbul Film Festivali Sinema Ödülleri

İstanbul Film Festivali tarafından sinemaya gönül ve emek veren isimlere takdim edilen Sinema Ödülleri, 4 Nisan Perşembe gecesi UNIQ İstanbul’da yapılacak 38. İstanbul Film Festivali Açılış Töreni’nde verilecek. Festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü usta yönetmen Şerif Gören’e sunuluyor. Sinema Onur Ödülleri oyuncu ve yapımcı Göksel Arsoy ile oyuncu Selda Alkor’a, Sinema Emek Ödülü ise akademisyen Jak Şalom’a verilecek.

Festivalde Yarışma Heyecanı

38. İstanbul Film Festivali’nde yarışma heyecanı 10 Nisan’da başlayacak. Uluslararası Yarışma, Sinemada İnsan Hakları Yarışması, Ulusal Yarışma, Ulusal Belgesel Yarışması ve Ulusal Kısa Film yarışmalarında ödül kazanan filmler, festivalin 16 Nisan Salı akşamı düzenlenecek Ödül Töreni’nde açıklanacak.

ULUSLARARASI YARIŞMA

İstanbul Film Festivali’nin Uluslararası Yarışma bölümünde festivalin büyük ödülü Altın Lale için, “sinemaya yeni bakışlar” temasını izleyen filmler yarışıyor. 38. İstanbul Film Festivali Uluslararası Yarışma bölümünde 10 ülkeden 12 film yer alıyor.

38. İstanbul Film Festivali Uluslararası Yarışma jüri başkanlığını, dünya çapında ses getiren ödüllü filmlerin yönetmeni Lynne Ramsay üstlenecek. Uluslararası Yarışma Jürisi’nin diğer üyeleri, Kanadalı yönetmen Philippe Lesage, birçok festivalden ödül kazanan oyuncu Damla Sönmez, İrlanda’nın en tanınmış ve saygın yeni nesil oyuncularından Moe Dunford ve Berlin Film Festivali Avrupa Film Marketi direktörü Matthijs Wouter Knol.

Uluslararası Yarışma bölümünde yer alan filmler:

* Sınır / Gräns / Border / Ali Abbasi (İsveç, Danimarka)
* Nebula / Tarık Aktaş (Türkiye)
* Ağaçlardan Bahsetmek / Talking About Trees / Suhaib Gasmelbari (Sudan, Fransa, Çad)
* Yem / Bait / Mark Jenkin (İngiltere)
* Diane / Kent Jones (ABD)
* Sinek Kuşu / Bolsae / House of Hummingbird / Bora Kim (Güney Kore)
* Kırmızı / Rojo / Benjamin Naishtat (Arjantin, Belçika, Brezilya, Almanya, Fransa, İsviçre)
* Dünyanın Sınırında / Les Confins du Monde / To The Ends of the World / Guillaume Nicloux (Fransa, Belçika)
* Lanetli Kumaş / In Fabric / Peter Strickland (İngiltere)
* Canım / Delband / Beloved / Yaser Talebi (İran)
* Aether / Rûken Tekeş (Türkiye, İtalya)
* Gözü Kara / Podbrosy / Jumpman / Ivan I. Tverdovsky (Rusya, Litvanya, İrlanda, Fransa)

SİNEMADA İNSAN HAKLARI YARIŞMASI

13 yıldır sadece İstanbul Film Festivali’nde verilen ödülüyle Sinemada İnsan Hakları Yarışması bu yıl da devam ediyor. Yarışma jürisinde, ilk uzun metrajlı filmi Islık Çalmak İstersem, Çalarım ile Berlin’de Jüri Büyük Ödülü ve sinemada yenilikçilik için verilen Alfred Bauer ödülünü, ikinci filmi Box ile Karlovy Vary’de FIPRESCI Ödülü’nü kazanan Romanyalı yönetmen Florin Şerban; oyuncu, yönetmen ve tiyatro yazarı Nihal Koldaş ile yönetmen ve video sanatçısı Adrian Figueroa yer alıyor.

Sinemada İnsan Hakları Yarışması’nda yer alan filmler:

* Aralık’ta / Diciembres / Decembers / Enrique Castro Ríos (Panama, Kolombiya)
* Damien Dünyayı Değiştirmek İstiyor / Damien veut changer le monde / Adopt A Daddy / Xavier De Choudens (Fransa)
* Hayattan Bir Gün Daha / Another Day of Life / Raúl De La Fuente & Damian Nenow (Polonya, İspanya, Almanya, Macaristan)
* Melekler Işıktan Yaratılmıştır / Angels Are Made of Light / James Longley (ABD, Danimarka, Norveç)
* #DİŞİL HAZ / #FEMALE PLEASURE / Barbara Miller (İsviçre, Almanya)
* Dünya Yanarken Ne Yapacaksın? / What You Gonna Do When the World’s on Fire? / Roberto Minervini (İtalya, ABD, Fransa)
* Marighella / Wagner Moura (Brezilya)
* Joy / Sudabeh Mortezai (Avusturya)
* Angelo / Markus Schleinzer (Avusturya, Lüksemburg)
* Saf / Ali Vatansever (Türkiye, Almanya, Romanya)

ULUSAL YARIŞMA

Ulusal Yarışma’da Altın Lale Ödülü için, yapımı 2018-2019 sezonunda tamamlanan 9 film yarışacak. Ulusal Yarışma Jürisi En İyi Film, En İyi Yönetmen, Jüri Özel Ödülü, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu ve En İyi Müzik olmak üzere toplam 9 dalda ödül verecek.

38. İstanbul Film Festivali’nde Ulusal Yarışma filmlerini değerlendirecek olan Ulusal Yarışma Jürisi bu yıl yönetmen Ümit Ünal başkanlığında toplanıyor. Ulusal Yarışma Jürisi’nin diğer üyeleri, görüntü yönetmeni Andreas Sinanos, oyuncular Derya Alabora ve Alican Yücesoy ile yazar ve senarist Gaye Boralıoğlu.

Ulusal Yarışma bölümünde yer alan filmler:

* Nebula / Tarık Aktaş
* Kız Kardeşler / Emin Alper
* Aden / Barış Atay
* Kardeşler / Ömür Atay
* Güvercin Hırsızları / Osman Nail Doğan
* Görülmüştür / Serhat Karaaslan
* İçerdekiler / Hüseyin Karabey
* Saf / Ali Vatansever
* Yuva / Emre Yeksan

Yarışma Dışı

* Kader Postası / Elif Akarsu Polat, Çiğdem Bozalı
* Arada / Ali Kemal Çınar
* Suç Unsuru / Süleyman Arda Eminçe
* Son Çıkış / Ramin Matin

ULUSAL BELGESEL YARIŞMASI

İstanbul Film Festivali’nin belgesel sinemayı ve belgeselcileri desteklemek amacıyla düzenlediği Ulusal Belgesel Yarışması’nda en iyi filme 10.000 TL değerinde En İyi Belgesel Ödülü verilecek. Ulusal Belgesel Yarışma Jürisi’nde yönetmen ve yapımcı Melek Ulagay Taylan, yönetmen Diana Näcke ve yönetmen Didem Pekün yer alıyor.

Ulusal Belgesel Yarışması’nda yer alan filmler:

* Meleklerin Koruyucusu / Ensar Altay
* Tanrı Göçmen Çocukları Sever mi Anne? / Rena Lusin Bitmez
* Şehitler / Köken Ergun
* Yaz Kış Demeden / Zeynep Güzel
* Köpek Filmi / Cem Hakverdi
* Bulutlar / Osman Nuri İyem
* Kâzım / Dilek Kaya
* Gulyabani / Gürcan Keltek
* Baştan Başa / Aylin Kuryel, Fırat Yücel
* Vargit Zamanı / Orhan Tekeoğlu
* Aether / Rûken Tekeş

Yarışma dışı:

* Amina / Kıvılcım Akay

ULUSAL KISA FİLM YARIŞMASI

Ulusal Kısa Film Yarışması, İstanbul Film Festivali tarafından kısa film yapımını özendirmek, bu alanda gelişimi desteklemek ve nitelikli kısa filmleri izleyiciye buluşturmak amacıyla yapılıyor.

Ulusal Kısa Film Yarışması’nda bu yıl 11 film yer alıyor. Yarışmanın jürisinde ödüllü kısa film yönetmeni Umut Subaşı, oyuncu Esme Madra ve oyuncu Halil Babür yer alıyor.

Ulusal Kısa Film Yarışmasında yer alan filmler:

* Akvaryum / Anıl Kaya, Özgür Önurme
* Sonsuz / Murat Çetinkaya
* Gümüş / Deniz Telek
* Avarya / Gökalp Gönen
* Giderayak / Özgür Cem Aksoy
* Durgun Suyun Sayhası / Yusuf Elbaşı
* Kuyruk / Yiğit Hepsev
* Pantolon / Pantor / Tahsin Özmen
* Sevinç Vesaire / Kurtcebe Turgul
* Görüşme / Vehbi Bozdağ
* Amca / Senem Bay

SEYFİ TEOMAN EN İYİ İLK FİLM ÖDÜLÜ

2012 yılında kaybettiğimiz yönetmen ve yapımcı Seyfi Teoman anısına verilen Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü’nü kazanan filmin yönetmenine sonraki çalışmalarını teşvik etmek üzere CMYLMZ Fikirsanat aracılığıyla 30.000 TL ödül verilecek.

Festivalin Türkiye Sineması bölümünde yer alan Türkiye yapımı uzun metrajlı kurmaca 6 ilk film bu ödüle aday olacak. Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü jürisinde Berlin Film Festivali Forum bölümünün program yöneticisi ve küratörü Anna Hoffman, yönetmen Banu Sıvacı ve oyuncu Elit İşcan yer alıyor.

Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü için yarışacak filmler

* Nebula / Tarık Aktaş
* Kardeşler / Ömür Atay
* Güvercin Hırsızları / Osman Nail Doğan
* Görülmüştür / Serhat Karaaslan
* Kader Postası / Elif Akarsu Polat, Çiğdem Bozalı
* Suç Unsuru / Süleyman Arda Eminçe

FIPRESCI – Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Birlikleri Federasyonu Ödülü

Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Birlikleri Federasyonu (FIPRESCI) Ulusal Yarışma, Uluslararası Yarışma ve Ulusal Kısa Film Yarışması’ndan birer filme FIPRESCI Ödülü verecek. Başkanlığını Rusya’dan Victoriia Smirnova’nın yapacağı jüride Brezilya’dan Elaine Guerini, İspanya’dan Margarita Chapatte ve Fransa’dan Nada Azhari Gillon, Romanya’dan Angelo Mitchievici, Türkiye’den Okan Arpaç ve Roggero Calich görev alacak.

Festivalin Bol Yıldızlı Bölümü: Galalar

İstanbul Film Festivali’nin en sevilen bölümlerinden Galalar’da, geniş kitlelere seslenen, ünlü yıldızların usta yönetmenlerle buluştuğu, merakla beklenen, gişe yıldızı parlak filmler Türkiye prömiyerlerini yapacak.

Galalar bölümünde bu yıl gösterilecek filmler arasında İngiliz tiyatro ve sinemasının en üretken isimlerinden Kenneth Branagh’ın, Shakespeare’in kendi hayat hikâyesinden bir kesiti sinemaya aktardığı, oyuncu kadrosu alıştığımız üzere Ian McKellen, Judi Dench gibi ünlülerle dolu Hepsi Gerçek ve Robert Pattinson, Juliette Binoche ve Mia Goth’lu oyuncu kadrosuyla Claire Denis’nin ilk bilimkurgu filmi High Life yer alıyor.

Ünlü oyuncu Ralph Fiennes’ın yönettiği üçüncü filmi Beyaz Karga efsane balet Rudolf Nureyev’in hayatını anlatıyor. Son derece göz alıcı bale sahneleri içeren filmde Sergei Polunin Nureyev’in ev arkadaşı Yuri Soloviev rolünü üstlenirken, yönetmen Ralph Fiennes de dans hocası Puşkin’i canlandırıyor.

2017’de Moonlight / Ay Işığı ile üç dalda Oscar kazanan Barry Jenkins’in uzun zamandır beklenen yeni filmi, James Baldwin’in aynı adlı romanından sinemaya aktarılan Sokağın Dili Olsa ve İstanbul Film Festivali Sinema Onur Ödülü sahibi İrlandalı yönetmen Neil Jordan’ın başrollerini Isabelle Huppert ile Chloë Grace Moretz’in paylaştığı psikolojik gerilim Greta da Galalar arasında yer alıyor.

Karyn Kusama, Nicole Kidman’ı başrole taşıyan polisiye filmi Destroyer ile; Muhteşem Kadın ve İtaatsizlik filmlerinin Şilili yönetmeni Sebastián Lelio ise 2013’te çektiği filmi Gloria’nın başrolü Julianne Moore’a teslim ettiği yeniden yapımı Gloria Bell ile Galalar’da karşımızda.

François Ozon’un Şubat ayında Berlin Film Festivali’nde Jüri Büyük Ödülü’nü kazanan ve en iyi filmlerinden biri olarak övülen son filmi Yüzleşme; Lone Scherfig’in prömiyerini Berlin’in açılış filmi olarak yapan ve Zoe Kazan, Andrea Riseborough ve Bill Nighy gibi göz kamaştırıcı bir oyuncu kadrosunu bir araya getiren filmi Yabancıların Nezaketi gibi merakla beklenen filmler de Galalar bölümünde izleyiciyle buluşuyor. Ayrıca kendine özgü tarzıyla ünlenen müzisyen, romancı, sinemacı S. Craig Zahler’in yönettiği, Mel Gibson ve Vince Vaughn’u perdeye taşıyan yeni polisiye filmi Adaletsiz de bu bölümde yer alıyor.

Festival bu yıl bir ilke de imza atıyor. Netflix’in Türkiye’den ilk orijinal yapımı Hakan: Muhafız, ikinci sezonunun galasını 38. İstanbul Film Festivali’nde yapıyor. Başrolünü Çağatay Ulusoy’un üstlendiği dizinin ikinci sezonunun ilk iki bölümü festival kapsamında gösterilecek.

Başyapıt Fabrikası: Kubrick

38. İstanbul Film Festivali “Sinemacıların Sinemacısı” Stanley Kubrick’i, ölümünün 20. yıldönümünde özel bir bölümle anıyor. Başyapıt Fabrikası: Kubrick, dünya sinemasını ve çağdaş sinemacıları derinden etkileyen bu benzersiz yönetmenin filmlerini beyazperdede izleyememiş genç kuşakları ve Kubrick hayranlarını sinemaya çağırıyor. Stanley Kubrick’in yönettiği 13 uzun metrajlı filmin yenilenmiş kopyalarından gösterileceği seçki, yönetmenin filmografisini bir bütünlük içinde sunuyor.

Başyapıt Fabrikası: Kubrick bölümünde yer alacak filmler:

> Gözü Tamamen Kapalı / Eyes Wide Shut (1999)
> Full Metal Jacket (1987)
> Cinnet / The Shining (1980)
> Barry Lyndon (1975)
> Otomatik Portakal / A Clockwork Orange (1971)
> 2001: Uzay Macerası / 2001: A Space Odyssey (1968)
> Dr. Garipaşk / Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964)
> Lolita (1962)
> Spartacus (1960)
> Zafer Yolları / Paths of Glory (1957)
> Son Darbe / The Killing (1956)
> Katilin Busesi / Killer’s Kiss (1955)
> Korku ve Arzu / Fear and Desire (1953)

Zurich Sigorta Desteği ile Dünden Bugüne Türk Klasikleri’nde On Kadın

İstanbul Film Festivali, Zurich Sigorta işbirliğiyle Türk sinemasının en önemli yapıtlarını yeniden sinemaya kazandırıyor. Sinemamıza birçok başyapıt kazandıran ve bu yıl festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü alacak olan Şerif Gören’in 1987 yapımı filmi On Kadın, Zurich Sigorta işbirliğiyle Atlas Post Production tarafından restore ediliyor. On Kadın, “Dünden Bugüne Türk Klasikleri” bölümü kapsamında, yenilenmiş kopyasıyla yeniden beyazperdede izleyiciyle buluşuyor.

Filmlerinde sıkça kadın sorunlarına eğilen usta yönetmen Şerif Gören’in Hüseyin Kuzu’nun senaryosundan sinemaya aktardığı On Kadın, erkek egemen bir dünyada ayakta kalmaya çabalayan kadın portreleri sunuyor.

İstanbul Film Festivali Sinema Onur Ödülü sahibi Türkan Şoray’ın 9 farklı kadın karakteri canlandırdığı filmdeki diğer rolleri Erdal Özyağcılar, Songül Ülkü, Bilal İnci, Hale Akınlı, Asuman Arsan, Oktay Sözbir, Yavuzer Çetinkaya, Sükan Kahraman, Bora Ayanoğlu, Şule Yaşar, Nizam Ergüden, Selma Tarcan, Orhan Alkaya, Gülsen Tuncer paylaşıyor. On Kadın’ın yenilenmiş kopyasının gala gösterimi 10 Nisan Çarşamba akşamı Cinemaximum City’s Nişantaşı’nda saat 19.00’da gerçekleştirilecek.

Bu haberleri de beğenebilirsiniz

Austin Butler, Darren Aronofsky’nin yeni filminde başrol olacak!

‘Winnie-the-Pooh: Blood and Honey 3’ geliyor!

“Reacher” dizisinin yıldızı Alan Ritchson, “War Machine” kadrosunda!

Yorgos Lanthimos imzalı Kinds Of Kindness filminden fragman!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir