İkonik Yönetmen Ingmar Bergman’ın En İyi 11 Filmi

İkonik yönetmen Ingmar Bergman‘ın en iyi 11 filmi. 1997’de Cannes’da Tüm Zamanların En İyi Yönetmeni olarak onurlandırılan İsveçli yönetmen Ingmar Bergman, şüphesiz sinema tarihin en büyük sanatçılarından biri…

Ingmar Bergman’ın başyapıt niteliğindeki 11 eserini sizler için derledik…

1. Secrets of Women – Kvinnors väntan (1952)


1953 yılı Venedik Film Festivali’nin resmi seçkisi kapsamında gösterilen film, dört erkek kardeşle evlenen dört kadının, eşlerine kavuşmadan önceki gece birbirlerine anlattıkları sırlar üzerine kuruluyor.

2. Sawdust and Tinsel – Gycklarnas afton (1953)


1953 yapımı film, İsveç’te gezici Alberti Sirki’nin ortaklarından biri olan Albert Johannson’ın karısı ve metresi arasında kalarak yaşadığı çaresizlik ve sirkte gelişen trajikomik olayları merkezine alıyor.

3. Smiles of a Summer Night – Sommarnattens leende (1955)


1956’da Cannes Film Festivali’nde özel bir ödül alan ve Time tarafından 2005 yılında en iyi 100 film arasına seçilen yapım, 19. yüzyılın sonlarında geçen çarpık bir aşk hikayesini konu ediniyor.

4. The Seventh Seal – Det sjunde inseglet (1957)


Metafiziğe olan ilgisiyle bilinen Bergman‘ın 3. dönem filmlerinden biri olan yapım, on yıl süren Haçlı Seferleri’nin ardından vebanın kol gezdiği ülkesine dönerken yolu ölüm tarafından kesilen bir şövalyenin öyküsünü anlatıyor.

5. Wild Strawberries – Smultronstället (1957)


Varoluşsal sorunların irdelendiği yapıtlardan biri olan film, yıllarını bakteri bilimine adamış 78 yaşında huysuz ve inatçı bir fizik profesörü olan Isak Borg’un çıktığı bir yolculuk sırasında başından geçenleri merkezine alıyor.

6. The Virgin Spring – Jungfrukällan (1960)


Usta yönetmen Bergman‘a uluslararası alanda en prestijli ödülleri kazandıran ve İsveç’in paganizmi bırakıp hristiyanlığı kabullendiği sancılı bir dönemde geçen film, kilise yolunda öldürülen genç bir kız ve dininin öğretisine karşı gelerek katillerden kanlı bir biçimde öç alan babasının öyküsünü anlatıyor.

7. The Silence – Tystnaden (1963)


Tanrının Sessizliği üçlemesinin son filmi olan yapım, iki kız kardeş arasındaki duygusal bağ ve çatışmalar üzerinden modern dünyadaki iletişimsizliği konu alıyor.

8. Persona (1966)


Usta yönetmenin en önemli yapıtı sayılan Persona, sessizliğe gömülen bir kadın ve ona refakat eden bir hemşirenin hikayesini anlatıyor.

9. Cries and Whispers – Viskningar och rop (1972)


‘İnsan’ üzerine önemli çıkarımlarda bulunan film, ölüm döşeğindeki kız kardeşleri Agnes’i son günlerinde yalnız bırakmamak ve ona yardımcı olmak için bir araya gelen iki kız kardeşin hırsları ve kıskançlıklarının sebep olduğu tahribatı konu ediniyor.

10. Scenes from a Marriage – Scener ur ett äktenskap (1973)


Bergman‘ın son dönemine denk gelen ve En İyi Yabancı Film dalında Altın Küre sahibi olan yapım, on yıllık evli olan bir çiftin, ayrılıklarını, evlilik dışı ilişkilerini, barışıp yeniden ayrılmalarını ve en nihayetinde de boşanmalarını konu ediniyor.

11. Fanny and Alexander – Fanny och Alexander (1982)


Altı kategoride Oscar’a aday gösterilen ve En İyi Yabancı Film de dahil olmak üzere dördünü kazanan yapıt, sakin İsveç kenti Uppsala’da münzevi bir yaşam süren mutlu bir ailenin trajik sonunu iki küçük kardeşin gözünden aktarıyor.

Bu haberleri de beğenebilirsiniz

The Peasants filmi hakkında bilinmeyenler!

‘Dune: Part Two’nun en iyi 10 karakteri!

2024’e damga vuracak filmler yolda!

2023’ün En İyi 10 Film Fragmanı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir