‘Joker’ Hakkında Bilmeniz Gereken 21 Bilgi

Kalabalıklar içinde bile her an yalnız ve bağ kurma arayışında Arthur Fleck… Yüzünde iki maskeyle dolaşmak zorunda… Bunlardan biri işi için yüzüne çizdiği palyaço suratı diğer ise asla silip çıkaramayacağı bir maske. Bu, çevresindeki dünyanın bir parçası gibi hissetmek için ortaya koyduğu boş çabayı yansıtan bir maske; hayatı tekrar tekrar yerle bir edilmiş, yanlış anlaşılmış bir adamı gizleme çabası…

Todd Phillips’in ortak yazarı, yapımcısı ve yönetmeni olduğu “Joker”de, yapımcılar, DC evreninin bu ünlü kötü adamının özgün vizyonunu, karakterin daha geleneksel mitolojisinin başlangıç hikayesiyle aşılayarak ama belirgin bir şekilde kendine özgü bir şekilde sunuyorlar. Phillips’in — parçalanmış Gotham şehrinde yolunu bulmaya çabalayan bir adam şeklindeki—Arthur Fleck yorumunu Joaquin Phoenix akıllarda yer edecek şekilde portreliyor.

Üç kez Oscar adayı olan Phoenix (“The Master”, “Walk the Line”, “Gladiator”) filmin başrolünü Oscar ödüllü Robert De Niro (“Raging Bull”, “The Godfather: Part II”) ile paylaşıyor. Filmde, ayrıca, Zazie Beetz (TV yapımı “Atlanta”, “Deadpool 2”), Frances Conroy (TV dizisi “American Horror Story”, Hulu yapımı “Castle Rock”), Brett Cullen (“42”, Netflix yapımı “Narcos”), Glenn Fleshler (TV yapımı “Billions”, “Barry”), Bill Camp (“Red Sparrow”, “Molly’s Game”) rol alıyorlar.

Joker hakkında mutlaka bilmeniz gereken 21 bilgiyi sizler için derledik.

1. Joaquin Phoenix, karakteri oynamanın en zorlu kısmının kahkaha atmak olduğunu söyledi. Joaquin Phoenix, kahkaha sahnelerini çalışırken patolojik kahkahalardan muzdarip insanların videolarını izledi. Ayrıca, izleyicilerin kendisiyle özdeşleştiremeyeceği bir karakteri tasvir etmeye çalıştı.

 

'Joker' Hakkında Bilmeniz Gereken 21 Şey

 

2. Phoenix, “The Dark Knight” filminde Joker karakterine hayat veren ve filmdeki performansıyla Oscar kazanan Heath Ledger ile çok yakın arkadaştı.

 

'Joker' Hakkında Bilmeniz Gereken 21 Şey

 

3. Karaktere çalışırken geçmişteki karakterlere atıfta bulunmadığını söyleyen Phoenix rol için, Buster Kaeton ve Ray Bolger gibi meşhur sessiz film yıldızlarının hareketleri üzerine çalıştı.

4. Doctor Strange’de oynamayı reddeden Phoenix ilk kez bir çizgi roman uyarlamasında yer almış oldu.

 

'Joker' Hakkında Bilmeniz Gereken 21 Şey

 

5. Phoenix, yönetmen Todd Phillips’in isteği üzerine rolü için tam 25 kilo verdi. Phillips: “Karakterin, kötü beslenmiş bir kurt gibi, aç ve sağlıksız görünmesini istedim” diyor.

 

'Joker' Hakkında Bilmeniz Gereken 21 Şey

 

6. Filmin teaserında dinlediğimiz “Smile” şarkısı Charles Chaplin tarafından Modern Times (1936) filmi için bestelenmişti.

7. Filmin senaryosu Todd Phillips ve Scott Silver tarafından kaleme alındı. Senaryo neredeyse 1 yılda tamamlandı.

 

Todd Phillips

 

8. Viggo Mortensen, Thomas Wayne rolünü oynamayı reddetti.

9. Joker karakteri daha önce Jack Nicholson, Heath Ledger veJared Leto tarafından canlandırıldı.

10. Phoenix’ten önce Joker rolü Leonardo DiCaprio ve Bill Skarsgård’ın isimleri gündeme gelmişti.

 

 

11. Filmde Bruce Wayne’ın gençliğini canlandıran Dante Pereira-Olson, You Were Never Really Here (2017) filminde Joaquin Phoenix’in hayat verdiği Joe karakterinin gençliğini canlandırmıştı.

12. Alec Baldwin, Thomas Wayne karakteri için düşünülmüştü ancak aktörün takvimi uymadığı için rol Bret Cullen’ın olmuştu.

13. Joaquin Phoenix, gerçek hayatta Suicide Squad (2016)’da Joker’ın kız arkadaşı Harley Quinn karakterini oynaması düşünülen Rooney Mara ile birlikte.

 

 

14. Martin Scorsese filmin yapımcıları arasında yer alıyor.

15. Filmin hikayesi çizgi roman Batman: The Killing Joke (1988)’a dayanıyor.

16. Prömiyerini Venedik Film Festivali’nde yapan film, festivalin en büyük ödülü olan Altın Aslan’ı aldı.

 

17. ABD’de de 4-6 Ekim hafta sonunda yaklaşık 93,5 milyon dolar hasılata ulaşan Joker, tüm zamanlar en iyi Ekim ayı hasılat rekorunun da sahibi oldu.

 

 

18. Filmin kadrosunda yer alan Zazie Beetz (Deadpool 2 (2018)) ve Bill Camp (The Kitchen (2019) ikinci kez bir çizgi roman uyarlamasında rol almış oldular.

19. Robert De Niro ilk kez bir çizgi roman uyarlamasında yer aldı. Aktör daha önce Batman Forever (1995)’da Riddler rolü için düşünülmüştü.

 

 

20. Hikayeyi oluştururken “Gençken izlediğim karakter incelemelerinden esinlendim. O filmlerin görüntüleri, havaları, tarzları bu hikaye için mantıklı göründü” diyen Phillips’in sözünü ettiği karakter incelemeleri 1970’lerin ve 80’lerin “Serpico”, “Taxi Driver” ve “Network” gibi filmleriydi. “Çizgi romandan birkaç öğe ekledik ve hikayeyi 1981 yılı civarında harap bir Gotham şehrine oturttuk çünkü sözünü ettiğim filmler o döneme aitti. Ayrıca, bu sayede, çizgi roman dünyasının bugün sinemada çok aşina olduğumuz halinden uzaklaşabilecektik” diyor yönetmen.

 

 

21. Phillips’in yaratıcı ekibinde şu isimler de yer alıyordu: Altıncı kez birlikte çalıştığı görüntü yönetmeni Lawrence Sher; deneyimli yapım tasarımcısı Mark Friedberg; Phoenix’in birçok kez beraber çalıştığı kostüm tasarımcısı Mark Bridges; yönetmenin düzenli olarak birlikte çalıştığı kurgu ustası Jeff Groth; filmin daha tek bir karesi bile çekilmeden önce, sırf senaryodan yola çıkarak yönetmene parçalar göndermeye başlayan besteci Hildur Guðnadóttir.

Bu haberleri de beğenebilirsiniz

The Peasants filmi hakkında bilinmeyenler!

‘Dune: Part Two’nun en iyi 10 karakteri!

2024’e damga vuracak filmler yolda!

2023’ün En İyi 10 Film Fragmanı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir