Tilda Swinton’ın favori filmleri!

Tilda Swinton’ın favori filmleri!  Sinefillerin birçoğu Tilda Swinton’ın sinema sektörüne  sıra dışı bir hediye olduğu konusunda hemfikir. Neredeyse rol aldığı her yapımda mükemmel bir performans sergileyen Swinton, Wes Anderson ve Bong Joon-ho gibi auteur yönetmenlerle çalışan bir aktris. Tony Gilroy imzalı “Michael Clayton” filmindeki rolü Swinton’a en iyi yardımcı kadın oyuncu dalında Oscar’ı kazandırmıştı. “The Chronicles of Narnia”daki cadı rolüyle herkesi korkutmayı başaran Swinton, Marvel Sinematik Evreni’ne de girdi. Fakat Swinton’ın acemi performansları en iyi bilinen rolleri oldu: “The Grand Budapest Hotel” ve “Okja”.

Sinemaya olan ilgisi bilinen Swinton, Alfred Hithcock, Ernst Lubitsch, Nicolas Roeg, Roberto Rossellini, Chantal Akerman gibi yönetmenlerin de filmlerinin yer aldığı bir liste önerisinde bulundu.

İşte Tilda Swinton’ın favori filmleri

Film, 1945 yılında Almanya’ya yapılan taarruzda uçağı hasar gören bir İngiliz pilotun hikâyesini anlatıyor. Gündelik hayatı Technicolor renkleriyle, cennetten çok bürokratik bir cehennemi andıran Öteki Dünya’yı ise siyah-beyaz tasvir eden film, Michael Powell ve Emeric Pressburger imzalı. Yapımda David Niven, Roger Livesey, Raymond Massey, Kim Hunter ve Marius Goring yer alıyor.

A MATTER OF LIFE AND DEATH, (aka STAIRWAY TO HEAVEN), Raymond Massey, 1946

Vertigo, Hitchcock’un işlediği konu itibariyle sinema tarihinin en önemli yapıtlarından biri olarak kabul edilir. Film, zengin bir iş adamının psikolojik sorunlar yaşayan eşini, bir suçluyu yakalamaya çalıştığı sırada yükseklik korkusu oluştuğu için mesleğini bırakan bir dedektife takip ettirmesiyle yaşanan olayları ele alıyor. Vertigo 2012 yılında British Film Institute’un düzenlediği Sight and Sound anketinde şimdiye kadar yapılmış en iyi film seçildi.

VERTIGO, from left: Kim Novak, James Stewart, 1958

 

Jacques Tati’nin yönetmenliğini üstlendiği film, küçücük arabasıyla, kendi başına tatile giden Hulot’un yaşadıklarına odaklanıyor.

 

TO BE OR NOT TO BE, from left, Jack Benny, Carole Lombard, 1942

 

Baskıcı rejimlerin sanata karşı müdahaleci tavrını başarılı bir şekilde anlatan film, Ernst Lubitsch imzalı. Filmin kadrosunda Carole Lombard, Jack Benny, Robert Stack gibi isimler rol alıyor.

 

Filmde, Avustralya’nın ıssız çölllerinden birinde mahsur kalan genç bir kız ve onun küçük erkek kardeşinin hayatta kalma mücadelesi anlatılıyor. Nicolas Roeg imzalı yapımda, Jenny Agutter, Luc Roeg, David Gulpilil gibi isimler yer alıyor.

JOURNEY TO ITALY, (aka VOYAGE TO ITALY, aka VIAGGIO IN ITALIA), from left, George Sanders, Ingrid Bergman, 1954

 

1954 tarihli İtalya’ya Yolculuk,  sinema tarihinde önemli bir yere sahip. Kötüye giden bir evliliğin anatomisinin çıkarıldığı film, Roberto Rossellini’nin en iyi filmlerinden biri olarak anılıyor. Journey to Italy’de  Ingrid Bergman, George Sanders, Maria Mauban gibi isimler yer alıyor.

 

 

PICKPOCKET, Martin LaSalle, 1959

 

Film, Michel (Martin LaSalle) adında bir gencin, kendini içinde olmak istemediği bir yankesicilik serüvenine kaptırması sonrasında yaşananları hikayeleştiriyor. Robert Bresson imzalı filmde Martin LaSalle, Pierre Leymarie, Jean Pelegri gibi isimleri izliyoruz.

JEANNE DIELMAN, 23, QUAI DU COMMERCE, 1080 BRUXELLES, Delphine Seyrig, 1975

 

Yönetmenliğini Chantal Akerman’ın üstlendiği bu sıra dışı filmin başrolünde ise Delphine Seyrig yer alıyor. Film, yalnız, takıntılı ve ritüelleri olan dul bir ev kadınının hikayesini merkezine alıyor.

LA DOLCE VITA, from left: Anouk Aimee, Marcello Mastroianni, 1960

 

Sinema tarihinin en efsanevi isimlerinden biri olan İtalyan yönetmen Federico Fellini’nin en kusursuz başyapıtlarından biri. Film, Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülünü aldı. La Dolce Vita, Roma şehir yaşantısının modern yozluğunu yüksek sosyetenin peşinde koşan bir gazetecinin gözünden anlatıyor.

 

MY NEIGHBOR TOTORO, 1988. ©50th Street Films/Courtesy Everett Collection

 

Japon animasyon üstası Miyazaki’den büyülü bir hikaye…  Filmde, iki kız kardeş ve yeni taşındıkları köydeki orman ruhları arasındaki ilişki anlatılıyor.

Kaynak: Indiewire

Bu haberleri de beğenebilirsiniz

The Peasants filmi hakkında bilinmeyenler!

‘Dune: Part Two’nun en iyi 10 karakteri!

2024’e damga vuracak filmler yolda!

2023’ün En İyi 10 Film Fragmanı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir