16 Maddede Sinemanın Dahi Yönetmeni Stanley Kubrick

Hakkında en fazla komplo teorisi üretilen kişi… Sinemanın dahi yönetmeni… Stanley Kubrick… Henüz 16 yaşında bir lise öğrencisiyken babasının doğumgünü hediyesi olarak aldığı kamerayla kariyerine başlayan Kubrick, 1951 yılında çektiği “Day of the Fight” belgeseliyle sinema dünyasına girdi. Look! dergisinde fotoğrafçı olarak çalışan Kubrick, esas tutkusunun sinema olduğunu keşfedince dergideki işinden ayrıldı ve tamamen sinemaya yöneldi. 7 Mart 1999 yılında hayatını kaybeden Kubrick, 48 yıl boyunca aktif olarak sinema dünyasının içinde yer aldı.

Filmleriyle hafızalarımızda yer edinen Stanley Kubrick’in bilinmeyenlerini sizler için derledik.

İşte 16 maddede sinemanın dahi yönetmeni Stanley Kubrick:

1. 26 Temmuz 1928’de New York’ta doğan ve Bronx’ta büyüyen Kubrick, ikinci evliliği de başarısız olunca İngiltere’ye taşınmıştır.

16 Maddede Sinemanın Dahi Yönetmeni Stanley Kubrick

2. Kubrick’in lisede ders notları çok kötü olduğu için herhangi bir üniversiteye kabul edilmemişti, ancak Kubrick, Columbia Üniversitesi’nde derslere giriyordu.

16 Maddede Sinemanın Dahi Yönetmeni Stanley Kubrick

3. Kubrick, 1953 yapımı “Fear and Desire” isimli ilk uzun metrajlı filmine imza attı. Howard Sackler’ın senaryosunu kaleme aldığı yapım, bilinmeyen iki ülke arasındaki hayali bir savaşı ele alıyor. Yapım, Kubrick’in nefret ettiği filmi olmuştu. Hatta filmi kimse görsün istemediği için tüm kopyalarını satın almaya çalışmıştır.

16 Maddede Sinemanın Dahi Yönetmeni Stanley Kubrick

 

4. Kubrick, 1970’lere kadar sete takım elbiseyle gidip gelmiştir. Kıyafet seçmekten nefret eden Kubrick’in giysi dolabı aynı tişört ve pantolonlarla doluydu.

16 Maddede Sinemanın Dahi Yönetmeni Stanley Kubrick

Kubrick filmlerini asla izlemezdi!

5. İngiltere’de 17. yüzyıldan kalma bir konakta yaşayan Kubrick, filmlerinin montajını bu evde yaptı. Filmlerinin final sahnesi için ise montaj odasına çevirdiği ahırlarda çalışmayı tercih ederdi.

16 Maddede Sinemanın Dahi Yönetmeni Stanley Kubrick

6. Filmlerinin çekimleri sırasında film hakkında konuşmayı hiç sevmeyen Kubrick, filmlerini asla izlemezdi.

7. Stanley Kubrick’in senaryosunu bitirdiği ancak hayata geçiremediği film projeleri de vardı. “Napoleon”, Kubrick’in senaryosunu yazdığı ancak hayata geçiremediği projelerden biriydi. Kubrick, proje için finansman bulamayınca projeyi rafa kaldırmak zorunda kalmıştı. 1961 yılında senaryoyu tamamlayan yönetmen, filmi çekebilmek için doğru düzgün bir finansman bulamadığı için Napoleon, Kubrick arşivinin tamamlanmamış filmlerinden biri olarak kaldı.

8. Pilotluk lisansına sahip olmasına rağmen Kubrick, uçağa binmekten oldukça korkuyordu.

9. Bulduğu her filmi izleyen Kubrick’in en sevdiği  filmlerden biri de 1979 yapımı komedi filmi ‘The Jerk’tü. Hatta ‘Eyes Wide Shut’ı yapmaya karar verdiğinde başrol için ‘The Jerk’ün başrolünde yer alan oyuncu Steve Martin’i  düşünmüştü.

Kubrick’in sadece 16 tane filmi var!

10. Filmleri üzerinde uzun yıllar çalışan Kubrick’in ‘Cinnet’ (1980) filmini çekmesi 5 yıl, ‘Full Metal Jacket’ (1987) filmini çekmesi 7 yıl, ‘Eyes Wide Shut’ (1999) filmini çekmesi ise 12 yıl sürmüştür.

11. 48 yıl boyunca aktif olarak sinema dünyasının içinde yer alan Kubrick, bu süre zarfında sadece 16 tane film yapabilmiştir.

12. Unutulmaz filmlere imza atan Kubrick, sadece 1 tane Oscar ödülü alabilmiştir, ancak aldığı ödül En İyi Yönetmen Ödülü değildir. Kubrick’in, ‘2001: A Space Odyssey’ filmi ‘En İyi Görsel Efekt’ dalında Oscar almıştır.

13. Kubrick, ‘The Shining’ filminde Shelley Duvall’ın canlandırdığı Wendy Torrance karakterini elinde beyzbol sopasıyla gördüğümüz sahneyi tam 127 kez tekrarlatmıştır. Stephen King’in romanından uyarlanan filmde Duvall, Jack Nicholson ile başrolleri paylaşmıştır. Kült korku filmleri arasına girmeyi başaran yapım, uzun ve detaylı takip sahnelerinin çekimi için steadicam’in en uzun süre kullanıldığı ilk film olmasıyla da dikkat çekmektedir.

14. Soğuk Savaş ile ilgili karakomedi olan 1964 yapımı “Dr. Strangelove” filmi siyah beyaz çekilmiş, ancak Kubrick filmdeki bazı şeylerin yeşil olması gerektiği konusunda oldukça ısrarcı olmuştur. Ancak filmin prodüksiyon ekibi Kubrick’in bu isteğine bir anlam veremediği için bu isteği yerine getirmemiştir.

15. Her sahnesiyle izleyici etkisi altına almayı başaran “Full Metal Jacket” filminin çekimleri sırasında, Matthew Modine’in hamile olan karısı doğuma girince Modine, Kubrick’e o gün çalışmayacağını söyleyerek izin istemiş. Ancak Kubrick, Modine’in setten ayrılmasına izin vermemiştir.

16. Kubrick’in son filmi 1999 yapımı “Eyes Wide Shut”tır. Kubrick filmin son kurgusunu yapım şirketine gönderdikten birkaç gün sonra hayata gözlerini yumdu. Arthur Schnitzler’in 1926’da kaleme aldığı Dream Story isimli romandan uyarlanan, Nicole Kidman ve Tom Cruise’un başrolleri paylaştığı filmin çekimleri 400 gün sürmüştür. Cruise’un kapıya doğru yürüdüğü sahne 95 kez tekrar edilmiştir.

Bu haberleri de beğenebilirsiniz

The Peasants filmi hakkında bilinmeyenler!

‘Dune: Part Two’nun en iyi 10 karakteri!

2024’e damga vuracak filmler yolda!

2023’ün En İyi 10 Film Fragmanı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir