Disney Oyuncularının Uyması Gereken 18 Katı Kural

Disney oyuncularının uyması gereken 18 katı kural. 2019 yılında Disney tarafından üretilen filmlerin ABD gişe hacminin neredeyse %40’ını oluşturduğunu, buna göre piyasadaki her 3 filmden 1’inin Disney imzası taşıdığını biliyor muydunuz? Ayrıca geçtiğimiz yıl vizyona giren Disney filmleri kendi hasılat rekorlarını kırarak tarihe geçmiş, tek başına ‘Avengers: Endgame’ bile dünya çapında 2.8 milyar dolarlık bir kazanç elde etmişti.

Disney’in dokunduğu her şey altına dönüşüyormuş gibi gözükse de, filmlerinde rol alan oyuncuların uymak zorunda olduğu katı kuralları duyunca durumun bir peri masalından ibaret olmadığını anlayacaksınız.

1. Disney yıldızları sosyal medyada onaysız paylaşım yapamıyor


Vizyona girecek filmlerle ilgili oyuncular tarafından yapılan sosyal medya paylaşımları hem hayranlarını heyecanlandırıyor, hem de filmin tanıtımı açısından pozitif bir etki yaratıyor. Ancak yanlışlıkla gizli bir bilgi paylaşmaları durumunda ortaya çıkabilecek kaosu önlemek adına oyuncuların paylaşımlarını yayınlamadan önce Disney’e onaylatmaları gerekiyor.

2. Oyuncular Disney imajını her daim korumak zorunda


Disney, tüm karakterlerinin birer rol modeli olmasını istiyor ve bilindiği gibi hayatlarını Disney standartlarına göre sürdürmeyen oyuncuların sözleşmelerini iptal etmekten asla geri durmuyor. Bu standartlara göre Disney yıldızları sözleşmelerine bağlı kalarak halka açık faaliyetlere katılmak, yardım organizasyonlarında yer almak ve her zaman Disney imajını korumakla yükümlü.

3. Oyuncular, yeniden çekilecek sahneler için çağırıldıkları an sete geri dönmek zorundalar


Idris Elba, verdiği bir röportajda MSE (Marvel Sinematik Evreni) oyuncularının nerede, neyle meşgul olduğuna bakılmaksızın yeniden çekilecek sahneler için çağırıldıkları an sete dönmekle yükümlü olduklarını belirtmişti. Artık MSE de Disney’in bir parçası olduğundan herkesin katı çalışma takvimlerine uyması gerekiyor.

4. Marvel Sinematik Evreni oyuncuları DC filmlerinde rol alamazlar


2017’deki Supanova kongresinde konuşan Chris Hemsworth, bir Marvel oyuncusunun DC filminde yer almasının “yasa dışı” olduğunu belirtmişti. DC ve Marvel evrenlerinin içinde bulunduğu sıkı rekabet göz önüne alındığında, Disney’in Robert Downey Jr. gibi yıldızların aniden bir sonraki Batman olarak görünmesini istememesi oldukça mantıklı.

5. Sigara içmeme kuralı yalnızca tarihi figürlerde işlemiyor


2015 yılında, sigara konusundaki hassasiyetini artıran Disney, yasağın sınırlarını Marvel, Lucas Film ve Pixar’ı da dahil edecek şekilde genişletti. Böylelikle, bu filmlerin hiçbirinde sigara içen bir karaktere rastlamak mümkün değil ancak istisnai olarak karakterlerden biri gerçek hayattaki bir kişiye dayanıyorsa ve sigara kullanımı tarihsel geçmişinin önemli bir parçasıysa bu yasak geçerli sayılmıyor.

6. Disney’in seslendirme sanatçıları oldukça düşük rakamlarla çalışıyor


‘Frozen’ gibi popüler animasyon filmlerindeki karakterleri seslendiren sanatçıların emekleri karşılığında tatmin edici rakamlar aldığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Gişede 1.2 milyar dolardan daha fazla hasılat elde eden bu filmdeki Olaf karakterini seslendiren Josh Gad, çalışmaları için sadece birkaç bin dolar aldığını bildirdi.

7. Tehlikeli sahnelerin dublörsüz çekilmesi yasak


Bazı oyuncular tehlikeli sahneleri bizzat kendileri çekmekten zevk alıyor olabilir ancak bu Disney için oldukça riskli ve kabul edilemez bir durum. Bir oyuncunun yaralanması tüm prodüksiyonun durmasına, bu da geciklemelere sebebiyet vereceği için Disney dublör kullanma konusunda oldukça hassas davranıyor.

8. Disney yıldızlarının görünümlerine özen göstermeleri gerekiyor


Disney filmlerinde rol alacak oyuncuların, canlandıracakları karakterlere fiziksel olarak uygun olmaları gerekiyor. Örneğin; bir prensesi canlandıran oyuncunun belirlenen diyet planına sadık kalması, bir süper kahramana hayat veren oyuncunun ise sıkı egzersiz rutinlerine uyması gerekiyor.

9. Oyuncular film tanıtımları için sık sık seyahat etmek zorundalar


Bir Disney yıldızının görevi filmin son sahnesi çekildiğinde sona ermiyor, aksine daha yoğun bir çalışma gerektiren filmin tanıtım faaliyetleri başlıyor. Yapılan sözleşmelere göre birçok Disney oyuncusu film tanıtımlarında boy göstermek üzere uluslararası seyahatlere çıkmakla yükümlü.

10. Disney, oyuncuların isim haklarına sahip olabiliyor


Miley Cyrus, Hannah Montana’da Miley Stewart’ı oynamayı kabul ettiğinde, Disney’in dizide gerçek adını kullanmasına da izin vermiş oldu. O zaman fark etmediği şey ise, sözleşmeyi imzalarken kendi adının haklarından vazgeçmiş olmasıydı.

11. Disney oyuncularının skandallardan uzak durması gerekiyor


Bella Thorne ve Vanessa Hudgens gibi Disney yıldızlarından öğrendiğimiz bir şey varsa o da, oyuncularının adı bir skandala karıştığında Disney’in bundan nefret ettiğidir. Oyuncularına her daim örnek bir imaj sergilemeyi zorunlu kılan Disney’in katı sözleşmesine aykırı olarak Thorne, tatil sırasında bikiniyle görüntülenmişti.

12. Oyuncular röportajlar sırasında spoiler vermemeye dikkat etmelidirler


Bir Disney oyuncusunun yapmak isteyeceği son şey, yaklaşan bir projeyle ilgili gizli bilgileri açığa çıkarmaktır, bu sebeple röportajlar söz konusu olduğunda ağızlarını sıkı tutmaları gerekir. Her konuda olduğu gibi Disney’in bu konuda da ağır yaptırımları söz konusu. Bu, film çekimleri sırasında kritik sahnelerde rol alan bazı oyuncuların gizli tutulmasının sebebi olabilir.

13. Makyaj masasında saatler harcamak bu işin bir parçası


Marvel Sinematik Evreni’nde Nebula karakterini canlandırılan Karen Gillan’ın kostüm ve makyajına ayırdığı zaman, rol arkadaşlarından daha ağır çalışma şartlarına sahip olduğunu gösteriyor. Gillan, Nebula karakteri için günde dört saatten uzun süren makyaj seansları ve kamera önü çalışmalarının ardından makyajı çıkarmak için de otuz dakikalık bir süreye ihtiyaç duyuyordu.

14. Genç karakterlere hayat veren oyuncuların her gün tıraş olması gerekiyor


Zac Efron ve Jonas kardeşler gibi eski Disney yıldızları, genç görünümlerini korumak için sürekli tıraş olmaları gerektiğini belirtti. Eğer bir oyuncu Disney filminde genç bir karakteri canlandırıyorsa, muhtemelen her gün sete tıraşlı bir şekilde gelmesi gerekiyor.

15. Seslendirme sanatçılarına ilham olması açısından seslendirecekleri karakterin yalnızca birkaç fotoğrafı verilir


Kurgusal bir karakterin kişiliğine bürünmek yeterince zor değilmiş gibi seslendirme sanatçıları bunu çok fazla yönlendirme olmadan yapmak zorunda kalıyor. Canlı aksiyon oyuncuları yönetmen ve yazara sürekli sorular sorabiliyorken, karakteri anlayabilmeleri için seslendirme sanatçılarının eline genellikle birkaç fotoğraf sıkıştırılıyor.

16. Her oyuncu canlandırdığı karakterle ilgili söz söyleme hakkına sahip olmuyor


Söz kreatif konulara gelince Disney genellikle ipleri elinde tutar ve oyuncularına çok fazla hareket edebilecekleri bir alan bırakmaz. MSE’de karakteri konusunda öne atılmadan duramayan Edward Norton’ın yerine Mark Ruffalo’nun getirilmesinin bu sebeple olabileceği düşünülüyor.

17. Disney oyuncularıyla genellikle birden fazla film sözleşmesi yapılır


Marvel ve Star Wars gibi Disney’e ait franchise’larda rol alan oyuncuların genellikle uzun vadeli sözleşmeler imzalamaları gerekir. İzleyiciler tarafından belirli rollerle ilişkilendirilen oyuncularla kurgusal evren arasında bir bağ oluşur, bu sebeple devam filmlerini de kapsayan uzun vadeli anlaşmalar bu tarz franchise’lar için bir gerekliliktir.

18.Marvel Sinematik Evreni oyuncularının verilen senaryoyu bir seferde okumaları gerekir


Bir röportaj sırasında Elizabeth Olsen, ‘Avengers: Infinity War’ senaryosunu okumayı reddettiğini çünkü koşulların oldukça kısıtlayıcı olduğunu belirtti: “Çevrenizde başka bir şey olmadan bir odada oturup beş saat boyunca bir IPad ekranından senaryoyu okumanızı istiyorlar.” dedi.

Bu haberleri de beğenebilirsiniz

The Peasants filmi hakkında bilinmeyenler!

‘Dune: Part Two’nun en iyi 10 karakteri!

2024’e damga vuracak filmler yolda!

2023’ün En İyi 10 Film Fragmanı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir