Vincent Van Gogh’un Hayatını Konu Alan 6 Yapım
Yaşadığı dönem çok tanınmasa da bugün dünyanın en büyük ressamlarından biri: Vincent Willem Van Gogh. 30 Mart 1853 tarihinde Hollanda’da dünyaya gelen Vincent, kendisinden 1 yıl önce doğan ancak yaşamını yitiren abisinin ismini alır. Dindar ve katı kuralların olduğu bir atmosferde yetişen Vincent, 11 yaşına kadar evde bir mürebbiye tarafından eğitilir. 11-15 yaşları arasında eğitim için Hollanda dışına gönderilen Vincent’a temel çizim ve kompozisyonu öğreten kişi profeyonel sanatçı Constantijn Huysmans olur. Bir dönem sanat galerisinde çalışan Vincent daha sonra kendini dine adar ve İngiltere’de bir papazın yanında çalışmaya başlar.
27 yaşında kardeşi Theo’nun yönlendirmesiyle resim kariyerine başlayan Vincent, yaşadığı dönemde sadece Kırmızı Üzüm Bağı isimli tablosunu satabilir. Hayatının son 10 yılında yaklaşık 900 suluboya/yağlıboya ve 1100 karakalem çalışması üreten Vincent’ın eserleri bugün milyon dolarlar değerinde olsa da sanatçı kariyeri boyunca maddi zorluklar içerisinde yaşar.
Masalsı anlatım tarzıyla bugün Empresyonizm’in öncülerinden sayılan Vincent van Gogh, hayatı ve bilinmeyenleriyle birçok filme de konu oldu. Vincent Van Gogh’un hayatını konu edinen 6 yapımı sizler için listeledik.
1. At Eternity’s Gate (2019)
Willem Dafoe‘nün, Van Gogh’a hayat verdiği yapım, sanatçının bilinmeyen yönlerine ve Arles’teki son zamanlarına odaklanıyor. Dafoe’nün, En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar’a aday olduğu yapımın senaryosu Jean-Claude Carrière ve filmin yönetmenliğini de üstlenen Julian Schnabel imzalı.
Dünya prömiyerini Venedik Film Festivali’nde gerçekleştiren filmde Dafoe’ye, Oscar Isaac, Rupert Friend, Mads Mikkelsen ve Mathieu Amalric gibi yıldız isimler eşlik ediyor. Dafoe, Kirk Dougles’tan sonra Van Gogh karakteriyle Oscar adaylığı elde eden ikinci aktör oldu. Dougles, 1956 yapımı “Lust for Life” filminde karaktere hayat vermişti. Willem Dafoe, film vizyona girdiğinde 62 yaşında olan Dafoe, Vincet’tan tam 25 yaş büyüktü. Vincent Van Gogh yaşamını yitirdiğinde 37 yaşındaydı.
2. Loving Vincent (2017)
Van Gogh’un 17 yaşındayken tablosunu yapmış olduğu Armand Roulin üzerinden ilerleyen film, 2018’de en iyi animasyon Oscar adayı olmuştu. Vincent Van Gogh’un oldukça ilgi çekici hayat hikayesini ressamın tablolarını bir araya getirerek anlatan yapımın yönetmen ve senaristliğini Dorota Kobiela ve Hugh Welchman üstleniyor. Filmde yer alan 65.000 karenin her biri Polonya ve Yunanistan’da yer ala stüdyoyu ziyaret eden 125 profesyonel yağlı boya ressamı tarafından çizildi. Loving Vincent, tüm kareleri ressamlar tarafından çizilen ilk animasyon yapım olma özelliği de taşıyor. Dünyanın ilk uzun metrajlı resim animasyonu olan filmde, sahneler ilk önce gerçek oyuncularla çekildikten sonra, yağlıboya tablolara aktarıldı. Film, yaklaşık 5 yıllık bir çalışmanın ardından vizyonda seyircisiyle buluştu.
3. The Eyes of Van Gogh (2005)
Filmin senaristliğini ve yönetmenliğini üstlenen Alexander Barnett, filmde Van Gogh karakterine de hayat vermiştir. Film, Vincent’ın hayatında daha önce ele alınmamış bir konuya odaklanıyor. Yapım, Vincent’ın St. Remy’de akıl hastanesinde geçirdiği 12 aya, kardeşi Theo ilişkilerine ve Gaugin ile Arles’te geçirdiği günlerine odaklanıyor. Vincent, Sarı Ev’de Gaugin ile birlikte kötü bir dönem geçirdikten sonra tedavi için, akıl hastanesine gider. Filmde geçen olaylar, Vincent’ın gözünden bize aktarılır ve Vincent’ın duygularını, resim yapma konusundaki takıntısını ve sanatçı olmanın ne demek olduğunu keşfetme imkanı sunulur izleyiciye. Paul Gaugin karakterine Lee Godart’ın hayat verdiği film, Vincent’ın ölümünün 125. yıl dönümünde, Van Gogh Müzesi’nde yıl boyunca gösterilmişti.
4. Van Gogh (1991)
Van Gogh’un 67 gününe odaklanan yapımın yönetmen ve senaristliğini Maurice Pialat üstleniyor. Yapımda, Jacques Dutronc, Van Gogh karakterine hayat veriyor. Film, 1890 sonbaharında geçer. Vincent, Paris yakınlarında yaşayan Dr. Gachet’in daveti üzerine onun evine gider. Burada doktorun güzel ve eğlenceli kızı Marguerite, Vincent’ın dikkatini çeker. Zamanla aralarında özel bir ilişki başlar ve Vincent, Marguerite’i portrelerinde model olarak kullanır. Vincent’ın son üç ayına tanıklık edeceğimiz yapım, hayatı oldukça çalkantılı olan ressamın tükenişini gözler önüne seriyor.
5. Vincent & Theo (1990)
Robert Altman’ın yönetmen koltuğunda oturduğu yapım, Vincent’ın trajik hikayesini ve onun en büyük destekçisi olan kardeşi Theo ile ilişkisini ele alıyor. Julian Mitchell’ın senaristliğini üstlendiği yapımda Van Gogh’u aktör Tim Roth canlandırıyor. Vincent Van Gogh ve Theo Van Gogh, ikisi de sanatla ilgisi olan kardeşlerdir. Theo, bir sanat galerisinde çalışmakta, Vincent ise hayatını sadece resim yaparak geçirmek istemektedir. Theo, çalıştığı galerinde Vincent’ın tablolarını satmaya çalışır ancak tablolar hiç talep görmez. Vincent’ın Theo ile ilişkisi üzerinden, onun sanatına bakma şansı yakaladığımız yapım, başlangıçta, 4 saatlik bir mini dizi olarak planlanmış, ancak daha sonra yönetmen ve senaristin kararıyla iki saatlik bir film olarak yapılmıştır.
6. Vincent: The Life and Death of Vincent Van Gogh (1987)
Avustralyalı yönetmen Paul Cox’un yönetmenliğini ve senaristliğini üstlendiği yapım, Vincent Van Gogh’un hayatını farklı bir perspektiften ele alıyor. Vincent’ın trajik yaşamını, onun 1872 yılından ölümüne kadar kardeşiyle olan mektuplaşmaları ışığında ele alan yapım, yönetmenin ilk uzun metraj filmi olma özelliği taşıyor. Film, Vincent’ın sanata olan tutkusunu ve insani yönünü daha iyi keşfetmemizi sağlıyor. Vincent’ın hayatını ele alan en iyi yapımlardan biri olarak karşımıza çıkan animasyon türündeki yapımda Vincent’ın mektuplarını John Hurt seslendiriyor.
Merhaba,
Van Gogh: Painted with Words (2010) bu film eklenmemiş belki düzenleme yapmak istersiniz diye düşündüm 🙂
Hoşçakalın
Merhaba, öneriniz için teşekkürler.