Yavuz Turgul İmzalı 12 Unutulmaz Film

Yavuz Turgul imzalı 12 unutulmaz film. Yönetmen, yapımcı, senarist…. Verdiği mesajlarla hafızalarımıza kazınan, defalarca izlemekten bıkmadığımız neredeyse kült haline gelmiş filmlerin birçoğunda Yavuz Turgul imzası görmek mümkün. Turgul, ele aldığı karakterler, konular ve yarattığı üslup açısından kimi eleştirmenlerce “auteur” olarak nitelendirilmektedir.

İlk kez Sultan filminin senaryosu ile dikkatleri üzerine çekmeyi başaran Yavuz Turgul, Çiçek Abbas ve Züğürt Ağa filmleriyle de kariyerinde önemli bir başarı yakaladı. Turgul, Ahmet Muhip Dıranas’ın şiirinden yola çıkarak 1984 yılında çektiği Fahriye Abla filmiyle yönetmenlik serüvenine başladı. 1996 yılında izleyici rekoru kıran Eşkıya ve 2005 yılında çektiği Gönül Yarası filmleriyle Türkiye’den Oscar’a aday gösterilen Turgul, yönettiği ve yazdığı filmlerle sinemamızın unutulmaz isimleri arasında yer almayı başardı.

Yavuz Turgul imzalı 12 unutulmaz filme yakından bakalım…

1. İffet (1982)

Sinemamızın kültleri arasında yer alan filmin senaryosu Yavuz Turgul’a ait. Müjde Ar, Faruk Peker, Savaş Başar ve Ergün Uçucu gibi isimlerin oyuncu kadrosunda yer aldığı filmin yönetmen koltuğunda Kartal Tibet oturuyor.  Film konusu ise şöyle, İstanbul’un kenar mahallelerinden birinde kızkardeşi ve babasıyla yaşayan İffet, babasının katı kuralları altında yaşamaktadır. Teyzesiyle bile görüşmesine izin verilmeyen İffet, mahallenin çapkın ve yakışıklı delikanlısı Cemil’e aşıktır. Evlenme umuduna kapılan İffet, Cemil’in para için başka bir kızla evlendiğini öğrendiğinde yıkılır.  Babası tarafından da reddedilen İffet, şöhretin kapılarını aralar ve intikam için Cemil’le tekrar yüzleşir.

2. Fahriye Abla (1984)

Ahmet Muhip Dranas‘ın, ilk kez 1935 yılında, Varlık dergisinde yayımlanan Fahriye Abla şiirinin uyarlaması olan film, Yavuz Turgul’un ilk yönetmenlik deneyimini yaşadığı yapım. Senaryosu da Turgul’a ait olan film, ailesi tarafından istemediği biriyle zorla evlendirilen ve aşkı uğruna türlü zorluklar yaşayan bir kadının öyküsü anlatılır. Müjde Ar’ı Müjde Ar yapan filmlerden olan yapımın oyuncu kadrosunda Ar’a Tarık Tarcan, Uğur Yücel, Kadir Savun, İhsan Yüce, Ülkü Ülker gibi birçok ünlü isim eşlik eder.

 3. Hababam Sınıfı Güle Güle (1981)

Yavuz Turgul’un Rıfat Ilgaz’ın hikayesinden uyarladığı filmin yönetmen koltuğunda Ertem Eğilmez bulunuyor. Film, Anadolu’nun doğusunda yetişen bir edebiyat hocası olan Mehmet Bülbül’ün Hababam Sınıfı ile yaşadıklarını konu alıyor. İlyas Salman, Adile Naşit, Şevket Altuğ, Ayşen Gruda, Mehmet Ali Erbil ve Savaş Dinçel gibi isimlerin başrolü paylaştığı yapım, Münir Özkul’un olmadığı tek Hababam Sınıfı filmi, Kemal Sunal, Tarık Akan ve Halit Akçatepe’siz kotarılan ikinci Hababam sınıfı filmidir.

4. Erkek Güzeli Sefil Bilo (1979)

Yanlışlıkla hapse giren Bilo’nun, kan davalı bir ailenin kızı olan Cano ile güldürülü aşk ve eşkiyalık öyküsünü ele alan yapımın senaryosu Yavuz Turgul’a ait. Ertem Eğilmez’in yönetmenliğini üstlendiği filmin başrollerini İlyas Salman ve Şener Şen paylaşıyor. İkiliye Münir Özkul, Adile Naşit, İhsan Yüce ve Sevda Aktolga gibi usta isimler eşlik ediyor.

5. Banker Bilo (1980)

Türk sinemasının klasiklerinden olan Banker Bilo, bir dönemin en büyük hareketi olan Almanya’ya göç dalgasını konu alıyor.  Ertem Eğilmez’in yönetmenliğini üstlendiği filmin oyuncu kadrosunda Şener Şen, İlyas Salman, Münir Özkul, Meral Zeren ve Ahu Tuğba gibi isimler yer alıyor. Almanya’ya gitme ümidiyle yola çıkan ve dolandırılan zeytin toplayıcısı Bilo’nun hikayesini izlediğimiz filmin senaryosu Yavuz Turgul’a ait.

6. Çiçek Abbas (1982)

Sinan Çetin’in ilk yönetmenlik denemesi olan Çiçek Abbas, 1982 yılında 19. Antalya Film Festivali’nde Yavuz Turgul’a En İyi Senaryo ödülünü kazandırmıştı. Atışma sahnesiyle hafızalarımızda yer edinen filmin başrollerini İlyas Salman, Şener Şen ve Pembe Mutlu paylaşıyor. Film, aynı kıza aşık olan muavin Abbas ile minibüsçü Şakir arasında geçen rekabeti konu alıyor.

7. Züğürt Ağa (1985)

Yavuz Turgul’un senaristliğini üstlendiği, Şener Şen’in başrolde olduğu Züğürt Ağa, çekildiği dönemden bu yana en çok referans alınan yerli filmlerden biridir. Nesli Çölgeçen yönetmenliğindeki filmin başrollerinde Şener Şener dışında, Füsun Demirel, Erdal Özyağcılar  ve Nilgün Nazlı gibi isimler yer alıyor.  Altın Portakal ve İstanbul Film Festivali’nden ödüllerle dönen yapım, feodalizmden kapitalizme geçiş sürecini dokunaklı bir dille ele alıyor.

8. Muhsin Bey (1987)

Yavuz Turgul’un yazıp yönettiği filmin başrollerini Şener Şen ve Uğur Yücel paylaşıyor. Yavuz Turgul’un birçok kez en sevdiği filmi olduğunu ima ettiği Muhsin Bey, prensiplerine bağlı eski bir müzik yapımcısı olan Muhsin Bey ve şöhret olmak isteyen Ali Nazik ismindeki saf delikanlının basit macerası olarak başlayıp, Muhsin Bey’in yaşam ve onur mücadelesine dönüşen olayları ele alıyor.

9. Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni (1990)

Dönem filmi özelliği taşıyan yapımın oyuncu kadrosunda Şener Şen, Müjde Ar, Pıtırcık Akkerman ve Oktay Kaynarca gibi isimler yer alıyor. Yavuz Turgul’un senaristliğini ve yönetmenliğini üstlendiği filmin konusu ise şöyle: Haşmet Asilkan (Şener Şen) 60’lı ve 70’li yıllardaki Yeşilçam furyasında sayısız aşk filmine imza atmış bir yönetmendir. Ama artık zaman 80’lerin yerinde sayan Türk sinemasının zamanıdır. Gururlu bir adam olan, yaptığı işi -ve belki de kendisini- inanılmaz ciddiye alan Haşmet eski güzel günlere geri dönmek ister. Bunun için son kurşunlarını kullanıp, her türlü imkanı seferber edecek ve bir başyapıt çekecektir. Ancak ne bunun için doğru bir zamandır Türkiye’de, ne de birlikte yola çıktığı insanlar işini onun kadar ciddiye alıyordur.

10. Eşkıya (1996)

Türk Sineması’nın en öneli filmleri arasında ilk sralarda yer alan bu filmin oyuncu kadrosunda Şener Şen, Uğur Yücel, Şermin Hürmeriç gibi isimler rol alıyor. Yönetmenliğini ve senaristliğini Yavuz Turgul’un üstlendiği film, farklı sınıflardan gelen iki erkeği merkezine alıyor.

11. Gönül Yarası (2005)

Yavuz Turgul’un Eşkıya’dan sekiz yıl sonra çektiği ilk film olan yapımın başrollerini Şener Şen, Meltem Cumbul ve Timuçin Esen paylaşıyor. Filmin konusu ise şöyle: Mükemmeliyetçi bir yapıya sahip olan idealist öğretmen Nazım’ın Anadolu’daki öğretmenlik kariyeri bitmiş ve emekliye ayrılmıştır. İstanbul’a döner ve yerleşmeye karar verir. Ancak bunca zaman sonra uyum sağlamak umduğundan zor olacaktır. Emekli maaşının bağlanmasını beklerken taksicilik yapar. Arkadaşı Takoz’un taksisini kullanır. Bir gün Dünya adında, pavyonda çalışan genç bir kadın taksiye biner. Her ikisinin de hayatı kaçınılmaz bir biçimde dönüşüme uğrayacaktır.

12. Av Mevsimi (2010)

Türk sinemasının üç önemli ismi Şener Şen, Çetin Tekindor ve Cem Yılmaz‘ın aynı yapımda buluştuğu filmin senaristi ve yönetmeni Yavuz Turgul. Bir cinayet araştırması sırasında hayatları altüst olan üç polisin hikâyesini anlatan filmin youncu kadrosunda Okan Yalabık, Rıza Kocaoğlu, Melisa Sözen gibi isimler de yer alıyor.

 

 

Bu haberleri de beğenebilirsiniz

The Peasants filmi hakkında bilinmeyenler!

‘Dune: Part Two’nun en iyi 10 karakteri!

2024’e damga vuracak filmler yolda!

2023’ün En İyi 10 Film Fragmanı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir