Yeşilçam hakkında ilginç 20 bilgi

İstanbul Taksim’de meşhur bir cadde var: İstiklal Caddesi. Ortasında da küçük bir sokak bulunur: Yeşilçam Sokağı. Bu sokak Türk Sineması‘nın kalbi… Yeşilçam‘ın pek çok ismi bu sokakta keşfedildi. En parlak yıldızlar bu sokaktan geçti…  Peki koca bir döneme damga vuran Yeşilçam hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz? Cansu Bizim Yeşilçam’ın bilinmeyenlerini sizin derledi.

 

İşte Yeşilçam hakkında bilmediğiniz 20 bilgi:

 

1. 1950’li yıllarda başlayan Yeşilçam sinemasının öncesi “Tiyatrocular dönemi” idi.

 

2. Bazı tiyatro oyuncuları bu döneme karşı çıkıp Yeşilçam filmlerinde oynamayı reddetti. Bir kısmı ise kabul edip oynadı ve böylece ikiye ayrıldılar.

 

3. Yeşilçam sinemasından çıkan ilk film Lütfi Ö. Akad’ın 1952 yılında çektiği başrolünü yakışıklı aktör Ayhan Işık’ın oynadığı “Kanun Namına” adlı yapım oldu. Film aynı zamanda sinemasal anlatımın ilk örneği olarak kabul edildi ve ilk ‘çağdaş’ Türk polisiyesi yapımıydı.

 

4. Eski dönemde oyuncu olmak zamanımızdaki gibi kolay değildi. Ajans ve menajerlik sistemi olmadığı için oyuncular sinema yarışmalarına katılıyordu…

 

5. Yeşilçam sinemasına geçiş ile birlikte yılda en az 50 film çekilmeye başlanmıştı. Sonraları bu sayı iyice arttı.

 

6. Türk Sinema tarihinin uluslararası alanda ödül alan ilk filmi ise 1963 yapımı ‘Susuz Yaz’ filmi oldu… Berlin Film Festivali’nde büyük ödül Altın Ayı’yı kazandı. Filmi ise Metin Erksan 1964’te çekti.

7. Türk sinemasında sarışın kadın oyuncudan esas kadın olmaz algısını ilk Filiz Akın yıktı. Pek çok projede başrol olarak yer aldı.

 

8. Sadri Alışık ve Çolpan İlhan çifti sinemada dublajsız oynamanın öncülüğünü yaptı.

 

9. Kerime Nadir olmak üzere birçok yazarın kitapları filme uyarlanmıştır. Buna öncülük eden isimler arasında Hülya Koçyiğit, Sadri Alışık ve Çolpan İlhan vardır.

 

10. İlk çekildiği dönemden bu zamana kadar en az 300 film Yeşilçam Sineması’nda kendine yer bulmuştur.

11. Bu gördüğümüz fotografta Sadri Alışık’ın makyajını, sayısız filmden tanıdığımız Zeki Alpan yapıyor. Kendisi usta bir oyuncu olduğu kadar usta bir makyözdü de.

 

12. Barış Manço’nun ilk ve tek filmi “Baba Bizi Eversene”nin ilk ismi gazetede göründüğü üzere “Gel Gör Beni Aşk Neyledi”ydi…

 

13. İlker İnanoğlu’nun yer aldığı ‘Yumurcak’ filmi, başka bir film setinde hayat hikayesini anlatan Mürüvvet Sim’in anlattıklarından yola çıkılarak yazıldı.

 

14. Yeşilçamın tonton babası ya da fabrikatörü olarak gördüğümüz Hulusi Kentmen, denizci bir astsubay olduğu kadar klasik müzik çalan bir keman sanatçısıydı.

 

15. Tarkan Gümüş Eyer filminde Tarkan’ı Kartal Tibet canlandırıyordu. Filmde Tarkan karakterinin çocukluğunu canlandıran çocuk da Kartal Tibet’in kendi oğlu Kanat Tibet’ti.

 

16. Filme çekilen 400’ün üzerinde senaryosuyla Türk Sineması’na damgasını vuran senarist Safa Önal, Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’na girmişti.

 

17. Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı’nın konusunu hatırlarsınız. Öğretmenlerine yazdıkları aşk mektupları sebebiyle okuldan atılma noktasına gelen Hababam’ın aileleri okula çağrılmıştı. Bu veli toplantısının gerçekçi görünmesi için hiçbir bilgi verilmeksizin oyuncuların gerçek anne babaları sete davet edilmiş. Çocukları hakkında bir sorun olduğunu düşünen aileler de istenilen saatte sette bulunmuşlar. Kendilerine rol verildiğinden bihaber sette buluşan aileler sayesinde de o ünlü veli toplantısı sahnesi gerçekleşmiş. Yani anlayacağınız birkaç oyuncunun ailesi haricinde(Tarık Akan ve Halit Akçatepe) gördüğümüz veliler oyuncuların gerçek aileleri.

 

18. Biz onu ya sinirli bir üvey baba olarak izledik ya da acımasız bir düşman… Beyaz ekranda göz göze geldiğimiz bakışları hep sertti, Türk sinemasının en kötü adamı Erol Taş’tı.

 

19. Hollywood’da rol alma şansını elde eden ilk Türk sanatçı Muzaffer Tema oldu. 1956 yılında Amerika’ya gittikten sonra Türkiye’de de gösterime giren “Certain Smile” (Acı Tebessüm, 1958) ve “Twelve to the Moon” (Aya Giden 12 Adam, 1960) filmlerinde rol aldı.

 

20. Türk sinemasının sultanı Türkan Şoray’ın ilk rolü ”Köyde Bir Kız Sevdim” adlı filmdeydi. Film Türker İnanoğlu’nun ilk yönetmenlik deneyimi olacaktı ve yeterli bütçe yoktu. Yapımcı Zeki Çan, ”Yeteri kadar param yok, yeni bir kız bulun” dedi. İki kişi geldi biri Panter Emel diğeri Türkan Şoray… Zeki Çan da Türkan’ı görünce rolü ona verdi. Filme başlanıp ilk kopyaları basıldı, o zamanın önemli prodüktörlerinden Nevzat Pese de bu kopyalardan Türkan’ı görünce Fikret Hakan’la oynanacak ”Hatırla Sevgilim” filminde başrolü verdi. Zeki Çan’ın filmi parasızlık yüzünden tamamlanamazken, Şoray ”Hatırla Sevgilim” ile şöhreti yakaladı ve sinemaya adım attı.

Bu haberleri de beğenebilirsiniz

The Peasants filmi hakkında bilinmeyenler!

‘Dune: Part Two’nun en iyi 10 karakteri!

2024’e damga vuracak filmler yolda!

2023’ün En İyi 10 Film Fragmanı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir