Hababam Sınıfı’nın Bilinmeyenleri!

Türk Sinema Tarihi’nde yediden yetmişe herkesin severek izlediği, yıldızlar geçidinin yaşandığı, kimi zaman Hafize Ana’nın kahkahalarıyla güldüğümüz, kimi zaman gözyaşlarımızın sel olduğu Hababam Sınıfı…Yeşilçam’ın efsane serisi Hababam Sınıfı’nın bilinmeyenlerini sizler için derledik.

1) Hababam Sınıfı macerası Rıfat Ilgaz’ın “Dolmuş” dergisinde yazmaya başladığı kısa hikayeleri 1957 yılında kitaplaştırmasıyla başlamıştır.

2) İlk olarak 1966 yılında tiyatro oyunu olarak sahnelenen hikaye, 3 ay aralıksız kapalı gişe oynamıştı. Tiyatronun oyuncu kadrosunda Zeki Alasya, Metin Akpınar, Ercan Yazgan, Ahmet Gülhan, Ali Yalaz, Ulvi Uraz, Zihni Küçümen ve Suzan Uztan yer almıştı.

Hababam Sınıfı Tiyatrosu
Hababam Sınıfı Tiyatrosu

3) Zeki ve Metin ikilisinden çıkan, hikayeyi beyaz perdeye uyarlama fikri 1975 yılında gerçekleşmiş ama Ertem Eğilmez tarafından sinemaya aktarılan projede ikili yer almamıştır. Çünkü Eğilmez, o günkü prensibine göre yıldız oyuncularla çalışmayı tercih etmiyor. Zeki ve Metin ise yıldızlarının parlamasını fırsat bilerek başka projelerde yer almaya başladılar ve Ertem Eğilmez ile ilişkileri sonlandı. Sokaklar, caddeler filmde oynayacak oyuncu bulabilmek için ilanlarla donatıldı.

Hababam Sınıfı Oyuncu Afişi
Hababam Sınıfı Oyuncu Afişi

4) 1974 yılına çekimlerine başlanan filmde, Adile Naşit, Münir Özkul, Kemal Sunal, Halit Akçatepe, Feridun Şavlı, Cem Gürdap, Ahmet Arıman ve dönemin jönü Tarık Akan yer aldı. 1 Nisan 1975 günü gösterime giren filme seyirciler çok büyük ilgi gösterdi ve film rekor bir süreyle tam 28 hafta vizyonda kaldı.

5) Özel Çamlıca Lisesi’nde yatılı okuyan ve hayta öğrencilerle dolu Hababam Sınıfı’nın hikayesinin anlatıldığı filmde, bazı karakterler kitapta olmamasına rağmen filme eklendi.

6) Özgün hikayede İnek Şaban, ispiyoncu ve çalışkan bir öğrenciyken, Kel Mahmut ise müdüre yaranmaya çalışan müdür muavini tiplemesidir. Ama film için, Mahmut Hoca ve İnek Şaban tiplemeleri Münir Özkul ve Kemal Sunal’a göre düzenlenmiştir.

Münir Özkul-Kel Mahmut
Münir Özkul-Kel Mahmut

7) Savaş anılarıyla sınavları hep kaynatılan Paşa Nuri, aslında güdük Necmi karakterine hayat veren Halit Akçatepe’nin öz babasıdır ve gerçekten Kurtuluş Savaşı gazisiydi.

Paşa Nuri
Paşa Nuri

8) Ayşen Gruda’nın, bilgi yarışması sunucusu olduğu rolü, sinemadaki ilk performansıydı.

9) Akil Hoca olarak bildiğimiz Akil Öztuna, aynı anda çekimleri devam eden Hababam Sınıfı ve Tosun Paşa filmlerinde yer alıyordu. Tosun Paşa’nın çekimleri sırasında deveden düşen usta oyuncu maalesef hayatını kaybetti.

Akil Öztuna
Akil Öztuna

10) Filmde tüm oyuncular senaryoya uymak zorundayken, bu kural Kemal Sunal için geçerli değildi, çünkü Sunal, çok esprili olduğu için senaryodan daha komik eklemeler yapabiliyordu.

Kemal Sunal-İnek Şaban
Kemal Sunal-İnek Şaban

11) Disiplinli yönüyle bilinen Ertem Eğilmez, Halit Akçatepe’nin, İnek Şaban’ın babasını oynayıp Şaban’a tokat attığı sahnede rolün o kadar gerçekçi görünmesini istemiştir ki Kemal Sunal’ın yüzü kanamıştır.

12) Sayısız filmde birlikte oynayan Yeşilcam’ın iki usta ismi Şener Şen ve Kemal Sunal ilk kez Hababam Sınıfı’nda birlikte rol aldılar.

Kemal Sunal-Şener Şen
Kemal Sunal-Şener Şen

13) Filmde, Ahmet Arıman’ın canlandırdığı Hayta İsmail askerden arkadaşlarını ziyarete geldiğinde, gerçekten de askerden seti ziyarete gelmiştir.

14) Rıfat Ilgaz, Hababam Sınıfı’nı senaryolaştırdığı zaman daktilo alacak parası olmadığı için senaryoyu elle yazmak zorunda kalmış.

Rıfat Ilgaz
Rıfat Ilgaz

15) Rıfat Ilgaz yıllar önce yaptığı bir röportajda ‘Nasıl bu kadar çok güldürebildiniz?’ sorusuna ‘Eskiden idamlar sabaha karşı yapılırmış. Belli bir süre sonra idam yaklaştığında tüm dükkanlar açılmaya, esnaf satış yapmak için bağırıp çağırmaya başlamış. Bunun üzerine aileler de o saatlerde sokağa çıkmaya başlamış ve idam vakitleri panayır havasına bürünmüş. Sonuçta ölen bir adama bakarak gülen bir halk görüntüsü oluşmuş. Ben de çöken eğitim sistemini anlattım. Hepimiz ölen bu sisteme bakarak güldük.’ sözleriyle düşündürücü bir yanıt vermiş.

 

Bu haberleri de beğenebilirsiniz

The Peasants filmi hakkında bilinmeyenler!

‘Dune: Part Two’nun en iyi 10 karakteri!

2024’e damga vuracak filmler yolda!

2023’ün En İyi 10 Film Fragmanı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir