Kemal Sunal’ın Unutulmaz Rolleri
Hababam Sınıfı’nın İnek Şaban’ı, Kibar Feyzo’nun Feyzosu, Tosun Paşa’nın Sahte Tosun Paşa’sı, Kapıcılar Kralı Seyit ve daha nicesi…
Oynadığı ve kendisiyle özdeşleşen karakterleriyle Yeşilçam’ın unutulmaz isimlerinden biri haline dönüşen Kemal Sunal’ın hafızalarımıza kazınan en iyi rollerini sizler için derledik.
1. Hababam Sınıfı-İnek Şaban (1975)
Rıfat Ilgaz’ın kaleme aldığı, Ertem Eğilmez’in yönetmenliğini üstlendiği Hababam Sınıfı serisinde hafızalarımıza kazınan ve kendisiyle özdeşleşmiş İnek Şaban rolünde izledik Kemal Sunal’ı. Aslında orijinal hikayede ispiyoncu ve çalışkan bir karakter olan İnek Şaban, filmde Kemal Sunal’a göre yeniden düzenlenmişti. Çünkü Sunal, çok esprili olduğu için senaryodan daha komik eklemeler yapabiliyordu.
2. Kapıcılar Kralı-Kapıcı Seyit (1976)
Yönetmenliğini Zeki Ökten’in üstlendiği film, Kemal Sunal’ın canlandırdığı saf görünüşlü ancak kurnaz kapıcı Seyid karakterinin zamanla apartmanın yüzde 51’lik kısmını satın almasını anlatıyor. 1976 yapımı bu filmle yönetmen Zeki Ökten 14. Antalya Film Festivali’nde En İyi Yönetmen, Kemal Sunal ise En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü almıştı.
3. Çöpçüler Kralı-Çöpçü Abdi Şakrak (1978)
Zeki Ökten imzalı filmin oyuncu kadrosunda Kemal Sunal, Ayşen Gruda, Şener Şen, Erdal Özyağcılar ve İlyas Salman yer alıyor. Bir çöpçünün yanlışlıkla girdiği bir gazinoda kötü talihinin bir anda değişmesini anlatan film, Umur Bugay imzalı. Film, 15. Antalya Film Festivali’nde En iyi Senaryo Ödülü’nü, filmde Zabıta karakterini canlandıran Şener Şen ise En İyi Yardımcı Oyuncu Ödülü’nü almıştı.
4. Kibar Feyzo-Kibar Feyzo (1978)
Atıf Yılmaz imzalı filmin başrollerini Şener Şen, Kemal Sunal, Adile Naşit, İlyas Salman, Müjde Ar, İhsan Yüce ve Erdal Özyağcılar paylaşıyor. Dönemin siyasi yapısını mizahi bir dille eleştiren filmin senaryosu Yeşilçam’ın birçok filminde yer almış oyuncu, senarist ve şair İhsan Yüce’ye ait. Filmde Kemal Sunal, sevdiği kız için başlık parası biriktirmeye çalışan Kibar Feyzo rolüyle hafızalara kazınmıştı.
5. Süt Kardeşler-Şaban (1976)
Ertem Eğilmez’in Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Gulyabani isimli romanından beyaz perdeye uyarladığı film, unutulmaz Yeşilçam klasiklerinden biri. Filmde, Şener Şen, Kemal Sunal, Halit Akçatepe, Hale Soygazi, Adile Naşit ve Ayşen Gruda gibi yıldız oyuncular yer alıyor. Kemal Sunal bu filmde saf ve sakar süt oğlan Şaban rolü ile hafızalarımıza kazınmıştı.
6. Davaro-Memo (1981)
İki aile arasında yıllarca süren kan davasını konu alan film, Kartal Tibet imzası taşıyor. Kemal Sunal ile Şener Şen’in başrolleri paylaştığı film, replikleriyle ve oyuncu performanslarıyla hafızalarımıza kazınmış bir yapım. Kemal Sunal bu filmde Almanya’ya çalışmaya giden Memo karakterini canlandırmıştı.
7. Salako-Salo (1974)
Kemal Sunal’ın ilk kez başrol oynağı film, yanaşma Salako ile Ağa’nın kızı Emine’nin aşk hikâyesini anlatır. Atıf Yılmaz’ın yönetmenliğini üstlendiği filmin senaryosu ise Ertem Eğilmez ve Sadık Şendil’e ait. ‘Salı sallanır, Çarşamba çarşafa dolanır, Perşembe perişan gündür’ repliğiyle hafızalara kazınan filmde Kemal Sunal’a Meral Zeren eşlik etmişti.
8. Zübük-İbrahim Zübükzade (1980)
Aziz Nesin’in aynı adlı romanından beyazperdeye uyarlanmış yapım Kartal Tibet imzalı. Kemal Sunal’ın, ahlaksızlıktan dolayı mesleğinden ihraç edilmiş bir siyasetçi olan İbrahim Zübükzade’yi canlandırdığı yapım, Türk siyasetindeki çarpık karakterleri eleştirel bir dille anlatmıştı. Filmin senaryosu ise Atıf Yılmaz’a ait.
9. Düttürü Dünya-Dütdüt Mehmet (1988)
Kemal Sunal’ın Dütdüt Mehmet karakteriyle 1989 yılında Uluslararası Ankara Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü aldığı filmin yönetmenliğini Zeki Ökten üstleniyor. Senaryosu Umur Burgan imzalı Düttürü Dünya’da başrollerini Kemal Sunal ve Jale Aylanç’ın paylaşıyor. Film, klarnet çalarak ailesini geçindirmeye çalışan Mehmet’in yaşadığı sıkıntıları konu alıyor.
10. Tosun Paşa-Şaban/ Sahte Tosun Paşa (1976)
İki düşman aile olan Tellioğulları ve Seferoğulları’nın Yeşilvadi bölgesi için verdikleri mücadeleyi konu edinen filmin yönetmenliğini Kartal Tibet üstleniyor. Şener Şen, Kemal Sunal, Müjde Ar, Adile Naşit, Ayşen Gruda gibi oyuncuların kadrosunda yer aldığı filmin senaryosu Yavuz Turgul tarafından kaleme alındı. Kemal Sunal, canlandırdığı sahte Tosun Paşa karakteriyle hafızalara kazınmıştı.
11. Şabanoğlu Şaban-Şaban (1977)
Aynı yerde askerlik yapan sakar Şaban ve yakın arkadaşı Ramazan’ın askerlik esnasında ve sonrasında başlarına gelen olaylar karşısındaki mücadelelerini konu alan yapım, Ertem Eğilmez imzalı. Kült karakterleriyle hafızalarımıza kazınan filmin oyuncu kadrosunda Kemal Sunal, Şener Şen, Halit Akçatepe, Adile Naşit ve Ayşen Gruda gibi Yeşilçam’ın efsane isimleri yer alıyor.
12. Salak Milyoner-Saffet (1974)
Yeşilçam’ın unutulmaz klasiklerinden biri olan Salak Milyoner’in yönetmenliğini Ertem Eğilmez üstleniyor. Filmin oyuncu kadrosunda Kemal Sunal, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Halit Akçatepe, Münir Özkul ve Adile Naşit gibi komedi türünün usta isimleri var. Define bulmak için birbirlerinden habersiz İstanbul’a gelen dört kardeşin hikayesinin anlatıldığı filmin senaryosu Sadık Şendil imzalı.
13. Şark Bülbülü-Şaban Ballıses (1979)
Kemal Sunal’ın başrolde olduğu Şark Bülbülü Kartal Tibet imzalı. Senaryosu Osman F. Seden tarafından kaleme alınan film, başlık parası için İstanbul’a gelen ve şans eseri çok ünlü bir şarkıcı olan Şaban’ın hikayesini anlatıyor. Film bir gecede şöhret olmayı başarmış ünlüleri tiye alan klasikleşmiş bir Kemal Sunal komedisi.
14. Mavi Boncuk-Kaymakam Cafer (1974)
Türk Sineması’nın gelmiş geçmiş en iyi oyuncularının birlikte yer aldığı Mavi Boncuk, eğlemek için gazinoya giden 6 arkadaşın cebindeki para çıkışmayınca, onlara kötü davranan gazino sahibinden intikam almak için assolisti kaçırmalarını konu alıyor. Filmin oyuncu kadrosunda, Münir Özkul, Adile Naşit, Tarık Akan, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Halit Akçatepe, Kemal Sunal ve Emel Sayın gibi isimler alıyor. Kemal Sunal bu filmde saf ve temiz kalpli Kaymakam Cafer rolünü canlandırmıştı.
15. Propaganda-Mehdi (1999)
1999 yapımı bir Sinan Çetin filmi olan Propaganda, Kemal Sunal’ın oynadığı son, oğlu Ali Sunal ile birlikte oynadığı ilk ve tek filmi. Film, siyasi otoritenin emriyle bir tel örgüsüyle ikiye bölünen bir köyün bu sınırla birlikte sosyal, duygusal ve manevi olarak da ikiye bölünmesini Gümrük Muhafaza Müdürü olarak köyüne dönen Mehdi ve çocukluk arkadaşı Rahim’in aileleri üzerinden anlatıyor. Kemal Sunal’ı son kez Gümrük Muhafaza Müdürü Mehdi olarak izledik.
Kemal Sunal ve Halit Akçatepe . Anlatmakla bitmez bir hayat yaşadılar . Ölmüş olsalar bile hâlâ gönüllerimizde yaşıyorlar . Onlar bazen inek ve güdük oldular , bazen Şaban ve Ramazan . Bazen kardeş rolünde oldular , bazen arkadaş , bazen de asker . Her sahnelerinde yüzlerinden gülümseme eksik olmadı . Onlar güldü , dünya güldü.
Allah da onları güldürsün , mesut etsin cennetinde . Onlar bizden ayrıldılar ama şu an şüphesiz ikisi de cennette buluşmuşlardır . Eski günleri konuşuyorlardır . Birbirilerine hâlâ İnek Şaban ve güdük Necmi diyorlardır . Onlar ayrılmaz ikiliydi . Onların beraber olduğu her sahne , 10000 lerce kez izlense de doyulmaz . Onlar bir elmanın iki yarısı gibiydiler . Birbirilerini tamamlıyorlardı . İkisi bir beden oluşturmuştu . Birbirileri olmadan yarım kalıyorlardı . Onlar masum ve komiklerdi.
Onlar saf ve güler yüzlülerdi . Allah onları cennetin en baş köşesinde nurlar içinde yatırsın . Hep mutlu etsin . Sizleri unutmadık ve unutmayacağız İnek Şaban ve Güdük Necmi .
Yeşilçam ‘ ın iki dev çınarı . Yıkılıp gittiler.